Danske aktier i blodrød start på ugen: »Undgå at paniksælge så meget som muligt«

Nedturen fortsætter på aktiemarkedet, og danske aktier dykker igen mandag morgen. Eliteindekset har nu tabt næsten 30 procent, siden coronaudbruddet udløste panik på finansmarkedet.

Aktierne så blodrødt i sidste uge, og den dårlige stemning fortsætter mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er – igen – ikke meget at juble over på de danske og europæiske aktiemarkeder mandag morgen.

Eliteindekset C25 er åbnet med et dyk på 3,8 procent, ledt an af fald på cirka syv procent for Vestas og ISS. Den blodrøde handelsdag kommer oven på en historisk volatil uge i sidste uge, hvor flere dage bød på de dårligste handelsdage nogensinde i C25s historie. Indekset er nu nede 27 procent, siden coronaudbruddet for alvor fik fat i Europa og skabte panik på de internationale finansmarkeder.

»Over den seneste uge er volatiliteten røget en tak højere op. Globale markeder oplever volatilitet omkring 2008-kriseniveauerne, og ustabiliteten og uforudsigeligheden vil også være på menuen i denne uge. Vi anbefaler, at man undgår at paniksælge så meget som muligt,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

I resten af Europa er stemningen den samme som i Danmark. Det tyske DAX 30 indeks er fra morgenstunden faldet 5,7 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er nede 3,2 procent​​. I Asien er der også rødt over hele linien, og amerikanske futures peger på et fald på fem procent​, når børsen i New York åbner kl. 14.30 dansk tid.

For blot en måned siden var så store daglige fald nærmest utænkelige. Der var lav nervøsitet, og verdens store aktieindeks blev ved med at slå kursrekorder på forventningen om, at verdensøkonomien efter et lille dyk var på vej op i gear igen, og at handelskrigen mellem USA og Kina var ved at blive løst. Analytikerne var over en bred kam rimeligt optimistiske omkring 2020 og forventede stabile aktieafkast.

Men så begyndte coronavirussen at sprede sig i Europa og USA, og siden midten af februar har aktiemarkedet haft sin hurtigste nedsmeltning siden Depressionen i 1930erne. Overordnet er investorerne bekymrede for, at myndighedernes drastiske tiltag vil sende verdensøkonomien ind i en recession, der udløser en lavine af konkurser.

Federal Reserve kaster redningskrans – men forgæves

Sent søndag aften dansk tid præsenterede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, en historisk nødhjælpspakke for at afhjælpe de negative konsekvenser af coronavirussen. Banken satte renten ned med ét procentpoint og lancerede et opkøbsprogram, hvor den vil købe statsobligationer for mindst 500 mia. dollar og realkreditobligationer for 200 mia. dollar.

Normalt fører sådan et indgreb til store aktiestigninger, men ikke denne gang. Investorerne var i stedet bekymrede over, at coronakrisen nu har udviklet sig så voldsomt, at verdens største centralbank er nødt til at gribe til drastiske handlinger, og de ser det til dels som et udtryk for panik.

»Mens de her tiltag vil afhjælpe nogle af de potentielle problemer i det finansielle system, så vil de ikke kompensere tilstrækkeligt for de kommende økonomiske chok, der kommer vores vej som et resultat af de begivenheder, der i øjeblikket udfolder sig i Europa, hvor grænser bliver lukket, og befolkninger bliver lukket inde,« skriver Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker, hos CMC Markets i London, i en kommentar.