Fremgang på bundlinjen i danske virksomheder varer næppe ved

Danske virksomheders samlede overskud voksede 11 pct. i 2017. Mindre virksomheder tegner sig for den største del af væksten. Og særligt i Nordsjælland er vækstraterne høje. Men væksten bliver næppe lige så stor i 2018, og det hænger bl.a. sammen med Brexit og amerikansk handelskrig, mener brancheforeningerne FSR-Danske Revisorer og Dansk Erhverv.

Brexit kan sammen med handelskrigen mellem Kina og USA samt virksomhedernes mangel på arbejdskraft lægge en dæmper på virksomhedernes vækst i overskuddet i 2018, mener både Dansk Erhverv og FSR-Danske Revisorer Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris/Scanpix

Der er fortsat fremgang i dansk erhvervsliv. Samlet voksede virksomhedernes bundlinje efter skat til 343 millarder kr. i 2017 mod 310 milliarder kr. i 2016. Det svarer til en vækst på knap 11 pct., viser en  analyse af danske virksomheders evne til at skabe overskud, som FSR-Danske Revisorer står bag. For 2018 tegner udsigten knap så lys, lyder det fra FSR og Dansk Erhverv.

Analysen viser, at det især er i de mindre og mellemstore virksomheder, at der i 2017 var vækst i årets resultat. Det samlede resultat efter skat for denne gruppe virksomheder voksede i 2017 til 200 milliarder kr., svarende til en vækst på knap 29 pct. i forhold til resultatet for 2016.

Analysen viser også, at det især er i Københavnsområdet og i Nordsjælland, at der er fart på væksten. I Københavns omegn var væksten i 2017 på over 20 pct., mens den i Nordsjælland var på knap 27 pct. Værst ser det ud på Bornholm, hvor der i 2017 var tilbagegang i overskuddet på 36 pct.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

På brancheniveau viser FSRs analyse, at der, hvor det virkelig rykker, er inden for brancherne erhvervsservice samt handel og transport. Her voksede overskuddene i 2017 med henholdsvis 61 pct. og 77 pct. De to brancher står for over 40 pct. af virksomhedernes samlede overskud.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Ifølge Dansk Erhverv afspejler tallene, at det går glimrende i dansk økonomi, men ifølge seniorøkonom Katrine Ellersgaard Nielsen bliver væksten i virksomhedernes bundlinje næppe lige så god i 2018 som i 2017.

»Træerne vokser ikke ind i himlen. Jeg forventer, at væksten vil ligge lidt lavere i 2018, og der lurer farer lige under overfladen på det pæne billede,« siger hun.

De to hovedudfordringer for dansk erhvervsliv er ifølge Katrine Ellersgaard Nielsen virksomhedernes adgang til arbejdskraft og begivenheder uden for landets grænser, der kan ramme eksportvirksomhederne.

»Både vækstvirksomheder og eksportvirksomheder under Dansk Erhverv beretter om mangel på arbejdskraft eller rekruttereingsudfordringer. Som det andet er vi i Darnmark dybt afhængige af samhandel med udlandet, og der er god grund til at være bekymret for Brexit, handelskrigen mellem USA og Kina og så den afmatning, som er på vej i Tyskland,« siger hun.

SMVer vigtige for væksten fremover

I FSR-Danske Revisorer hæfter man sig især ved fremgangen for små og mellemstore virksomheder (SMV).

»De små og mellemstore virksomheder leverer det absolut største bidrag til væksten det seneste år. SMVerne har været længere om at komme fri af finanskrisen end de store virksomheder, men SMVerne er blevet meget mere veldrevne det seneste år. Det viser, at de mindre og mellemstore selskaber er en vigtig faktor i Danmarks fortsatte vækst fremover,« siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR.

Men også i FSR er der afdæmpede forventninger til 2018.

»Der er usikkerhed på grund af ikke mindst Brexit, men også de økonomiske og politiske problemer i Italien og Frankrig. Den usikkerhed vil helt sikkert sætte sig i eksportmulighederne og dermed også i væksten i overskuddet. Handelskrigen mellem Kina og USA kan også få betydning. For hvorfor skulle man investere, hvis verdenshandlen er ved at løje af eller gå ned,« siger Tom Vile Jensen.

Han peger også på, at virksomhedernes udfordringer med at skaffe arbejdskraft samt interne forhold i virksomhederne kan lægge en dæmper på overskudsvæksten i 2018.

»Han man i de gode år investeret nok i at være effektiv og produktiv, når vi nu går ind i en periode med mindre vækst? Har man digitaliseret nok og moderniseret sin maskinpark nok? Jeg tror, det bliver svært igen i 2018 at nå en vækst på knap 11 pct. i overskuddet,« siger han.