Apple-nedjustering bekræfter investorfrygt: Lav Kina-vækst rammer aktier

Frygt for lavere kinesisk vækst har været med til at hamre aktiemarkederne ned de seneste måneder, og nu er der tegn på, at det også rammer nogle af verdens største virksomheder.

Apple oplever i øjeblikket store problemer på sit næststørste marked – Kina. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Apples nedjustering har ikke kun sendt iPhone-producentens aktie til tælling, men også rystet aktiemarkederne verden over.

Med en advarsel om at salget i Kina ikke er så stærkt som ventet, har Apple nemlig bekræftet noget af det, som internationale investorer har været mest bekymret for den seneste tid: At Kinas økonomi bremser op og potentielt hiver hele verdensøkonomien med sig. Kina er et kæmpe eksportmarked for store globale virksomheder og udgør for eksempel næsten 20 pct. af Apples samlede salg.

Eksperter forklarer, at opbremsningen delvist er et resultat af handelskrigen mellem USA og Kina, men også Beijings storstilede indsats for at nedbringe landets bugnede gældsbyrde har trukket ned.

»Apples udmelding viser, at også amerikanske aktier bliver ramt af afmatningen, hvor det tidligere mest var »emerging markets« og kinesiske aktiemarkeder, der blev ramt. At de allerstørste selskaber i verden bliver påvirket nu, viser, at det er gået fra at være en handelskrig som primært har ramt Kina og dermed Asien til at blive mere global, og det gør den selvfølgelig mere alvorlig,« siger Allan von Mehren, chefanalytiker med fokus på Kina hos Danske Bank.

»Det er blevet endnu mere tydeligt, at det påvirker resten af verden, når Kinas økonomi kører ned i gear. USA kan ikke ramme Kina uden at ramme sig selv, og det har vi fået bevis for nu,« tilføjer han.

Handelskonflikten og bekymringer over dalende kinesisk vækst var også nogle af hovedårsagerne til de seneste måneders blodbad på aktiemarkederne. Det toneangivende S&P 500-indeks dykkede 14 pct. i fjerde kvartal, mens det danske C25-indeks tabte 11 pct. i værdi. For hele 2018 blev Kinas CSI 300-indeks årets værste børs med et fald på 23 pct.

På 2019s første handelsdag onsdag fik investorerne endnu flere dårlige nyheder, da kinesiske nøgletal bekræftede, at fremstillingsindustrien nu er i tilbagegang, hvilket sendte globale aktier på en vild rutsjebanetur. Den nedslående udmelding fra Apple satte også sit præg på markederne torsdag, hvor de fleste børser verden over viste røde tal.

»Der er en stor nervøsitet i markedet lige nu, og når vi får bekræftet, at det ikke bare er nøgletal, men også nogle af verdens største virksomheder som bliver ramt, så er det jo med til at bidrage til den usikkerhed, der er,« siger Allan Von Mehren.

Kinas smertepunkt

Det næste store spørgsmål er nemlig, om andre følger i Apples fodspor og også nedjusterer deres forventninger til salget i Kina. Holger Schmieding, cheføkonom hos den tyske bank Berenberg forventer, at en lang række virksomheder de kommende måneder vil nedtone deres salgsprognoser i takt med, at væksten løjer af, og handelskrigen får fat, hvilket yderligere kan svække aktiemarkedet.

Flere bilproducenter er for eksempel afhængige af kinesisk vækst, og amerikanske General Motors sælger flere biler i Kina end på sit hjemmemarked. I tredje kvartal sidste år oplevede GM, at bilsalget i Kina faldt 15 pct. – det første fald i over et år.

På længere sigt kan der dog være grund til optimisme omkring den kinesiske økonomi, hvilket kan smitte af på globale aktier, pointerer Holger Schmieding.

»Vi forventer, at ligeså snart smerten bliver for stor for Kina – og vi nærmer os det punkt – så vil regeringen iværksætte en aggressiv stimuluspakke og dermed stabilisere væksten. Markederne vil fejre det, så jeg tror, at i løbet af året vil der komme positive nyheder ud af Kina. Men vi er ikke der endnu,« siger han, og påpeger, at der derfor godt kan være mere volatilitet det nærmeste stykke tid.

Beijing brygger ifølge lokale medier på skattelettelser på op til 1.500 mia. yuan svarende til 1.427 mia. kr. i 2019 for at holde hånden under økonomien. Der er også spekulationer om, at regeringen vil sænke renterne og starte store infrastrukturprojekter for at sætte fut i aktiviteten.

Ingen grund til panik

Ken Wong, investeringsspecialist hos Eastspring Investments in Hong Kong, er heller ikke bekymret for, at Kina skal tynge aktiemarkederne resten af året. Han forklarer, at en afmatning i den kinesiske økonomi i høj grad er forventet, og der derfor ikke er grund til nogen panik. Kinas vækst toppede med 15 pct. i 2007 og er siden dalet til 6,5 pct. ved den seneste måling. Til sammenligning lå væksten i USA omkring tre pct. i 2018, mens EUs økonomi voksede godt to pct.

»Alle ved, at væksten i Kina vil bremse op. Det behøver vi ikke Apple til at fortælle os. Der er ingen måde, hvormed Kina kan blive ved med at vokse seks til syv pct. Det giver ingen mening,« siger Ken Wong.

»Når markederne begynder at fordøje det, tror jeg, tingene begynder at se lidt lysere ud. Men det afhænger også af, hvad der sker med handelskrigen og amerikansk vækst. Hvis der er en afmatning i USA, kan det have store følgevirkninger på eksportvirksomheder i hele verden,« tilføjer han.

Våbenhvilen i handelskrigen ender 1. marts, og det er stadig uklart, om Donald Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping bliver enige om en aftale, der fjerner straftold på varer.