EU vil have gransket Finanstilsynet efter Danske Bank-skandale

Det europæiske banktilsyn skal granske Finanstilsynet efter Danske Banks hvidvask i Estland, gentager EU-Kommisionen.

Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead

EU-Kommisionen vil have det europæiske finanstilsyn (EBA) til at undersøge Danmark, Letland og Estland for mulige fejl i forbindelse med Danske Banks hvidvaskskandale.

Det skriver Financial Times.

Ifølge avisen er det første gang, at EU-Kommissionen bruger sin magt til at få det europæiske finanstilsyn til at undersøge mulige brud på europæiske love.

»For at beskytte europæernes sikkerhed og sikre et sikkert og pålideligt finansielt system må hvert eneste tilsyn i hver og en af medlemslandene sørge for at sikre, at EUs regler for antihvidvask bliver opretholdt,« siger Frans Timmermans, der er første næstformand i EU-Kommissionen, ifølge Financial Times.

Dermed gentager han, hvad EUs retskommissær Věra Jourová, der er ansvarlig for hvidvaskområdet i EU-Kommission, allerede har sagt i et interview med Berlingske.

En af verdens største

I september kaldt hun sagen for »den største skandale« i EU lige nu.

»Danske Bank-sagen er ikke kun et problem for Danmark eller Estland. Den er et problem for hele EU, fordi der ikke er grænser i vores finansielle systemer – de hænger sammen,« lød det.

En undersøgelse i regi af EBA ville kunne konkluderes inden for omkring et år, vurderede hun.

»Der er og var klare forpligtelser for bankerne, for politiet og for finanstilsynene. Så selv om lovgivningen eksisterede, selv om den var implementeret korrekt, ser det ud som om, at der er sket svigt i disse institutioner,« sagde Věra Jourová.

Berlingske har i mere end halvandet år kulegravet sagen om hvidvask i Danske Bank.

En undersøgelse, som Danske Bank selv har foretaget af sagen, viser, at »non-resident« kunder - det vil sige ikke-estiske kunder - gennemførte transaktioner for omkring 1500 milliarder kroner via Danske Banks estiske filial i perioden mellem 2007 og 2015. Ifølge undersøgelsen var »en stor del« af disse penge mistænkelige.

Dermed er sagen en af verdens største kendte hvidvaskskandaler.

Ud over EBA, undersøger også myndighederne i Danmark, Estland, Frankrig, England og USA sagen.

Eva Jung, der er Berlingskes korrespondent i Bruxelles, har tilføjet afsnit til denne artikel. Opdateret ca. kl. 14.05.