Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens USA og Kina udkæmper en indædt handelskrig, er en handelsaftale mellem EU og en af verdens hurtigstvoksende økonomier på vej til at blive en realitet.
Tirsdag godkendte EU-landene en handelsaftale med Vietnam. Når aftalen er underskrevet og godkendt af Europa-Parlamentet, vil den fjerne stort set alle toldbarrierer på varer.
Med den nye aftale spår Dansk Industri, DI, gode muligheder for, at danske virksomheders eksport til Vietnam vil vokse i de kommende år. Dansk eksport til Vietnam beløber sig i dag til 3,5 mia. kroner årligt, og landet er derfor langt fra at være blandt vores største eksportmarkeder. Men landet bliver stadigt vigtigere.
»Vietnam er et vigtigt marked. Både som produktionsland, men også i forhold til eksport til Vietnams næsten 100 mio. indbyggere. Handelsaftalen mellem EU og Vietnam skaber nye muligheder for danske virksomheder, og gør det endnu mere attraktivt for flere at flytte produktion fra Kina til Vietnam, blandt andet for at undgå amerikanske straftolde,« siger underdirektør i DI Peter Thagesen.
Ifølge en rapport fra den japanske investeringsbank Nomura er Vietnam det land i verden, som nyder suverænt bedst af handelskrigen mellem USA og Kina. Det skyldes, at mange udenlandske virksomheder med produktion i Kina også bliver ramt af den amerikanske straftold på varer produceret i Kina. Den straftold kan virksomhederne helt undgå, hvis de vælger at flytte produktionen til det sydøstlige naboland.
Derudover har et attraktivt lønniveau kombineret med forholdsvis gode erhvervsvilkår gjort, at danske og andre udenlandske virksomheder i stigende grad er begyndt at orientere sig mod Vietnam som produktionsland.
Stort potentiale
Når handelsaftalen med Vietnam falder endeligt på plads, vil danske virksomheder have forholdsvis let adgang til en række lande i Asien.
»EU har underskrevet vigtige handelsaftaler med lande som Japan og Singapore, der har banet vejen for danske virksomheder med vækstambitioner i Asien. Det potentiale er nu blevet endnu større. Det er samtidig med til at sætte en tyk streg under fordelene ved EU-medlemskabet for en lille, åben økonomi som den danske,« siger Peter Thagesen.
Han hæfter sig også ved, at Vietnam med handelsaftalen forpligter sig til at overholde flere internationale aftaler om klima og arbejdstagerrettigheder.
»Vietnam er også gået med til at skrive referencer til klimaaftalen fra Paris og de internationale aftaler om arbejdstagerrettigheder fra ILO ind i handelsaftalen. Det er et historisk stort skridt for et udviklingsland som Vietnam, og danske virksomheder kan komme til at spille en vigtig rolle i landets grønne udvikling,« siger Peter Thagesen.
I en rapport, som Europa-Kommissionen udgav i 2017, anslås det, at EUs eksport til Vietnam kan stige med 29 pct. som følge af handelsaftalen. Tilsvarende anslås det, at aftalen kan øge EUs import fra Vietnam med 18 pct. Overfører man de procentsatser direkte til Danmarks samhandel med EU, betyder det, at handelsaftalen kan øge Danmarks eksport til Vietnam med en mia. kroner og Danmarks import fra Vietnam med omkring 650 mio. kroner.