Dansk Industri: Derfor har handelskrigen øget virksomhedernes interesse for Vietnam

Også mange danske virksomheder med produktion i Kina er blevet ramt af den amerikanske straftold på varer produceret i Kina. Det har fået flere virksomheder til at se mod Vietnam, fortæller Dansk Industri.

Flere danske virksomheder overvejer at tage turen til Vietnam. For med forholdsvis lave lønninger og ingen amerikansk straftold er landet et attraktivt sted at placere produktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kham/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelskrigen mellem verdens to største økonomier har fået flere danske virksomheder til at rette blikket mod Vietnam.

Det fortæller underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen, der netop selv er kommet hjem fra en tur til Vietnam.

»Interessen for Vietnam har været stor i mange år. Men den er taget til i styrke,« siger Peter Thagesen, der ikke er i tvivl om, at handelskrigen har været med til at øge interessen for Vietnam.

»Der er mange danske virksomheder, der producerer i Kina med henblik på at levere til det amerikanske marked, og mange af de varer bliver jo i dag pålagt en straftold på op til 25 pct. Og den kan du simpelthen undgå fuldstændigt ved at producere i Vietnam i stedet for Kina,« siger Peter Thagesen.

Ud over at det gør en mærkbar forskel, at man kan slippe for 25 pct. i straftold, er der også flere andre forhold, der gør Vietnam til et interessant land for danske såvel som andre udenlandske virksomheder. Samtidig med at det generelle løn- og prisniveau er lavere i Vietnam end i Kina, tilbyder Vietnam også attraktive vilkår til udenlandske virksomheder, der vil investere i landet.

Godt erhvervsklima

»Vietnam har i mange år arbejdet på at gøre sig attraktiv for udenlandske investorer. Der er blandt andet særlige investeringszoner, hvor man som udenlandsk investor kan få nogle meget favorable investeringsvilkår,« siger Peter Thagesen.

Han understreger dog, at Kina fortsat er et attraktivt marked på mange områder. Men de dage, hvor Kina i mange virksomheders optik næsten var synonym med Asien, ser ud til at være ovre.

»Interessen for Kina er jo stadig enorm, og Kina er stadig et gigantisk marked, men hvor man før nærmest pr. automatik kiggede på Kina, ser man på det med et mere åbent sind nu. Det er mit klare indtryk,« siger Peter Thagesen.

Afdelingschef i EKF Danmarks Eksportkredit Jørn Fredsgaard Sørensen ser også Vietnam som et interessant alternativ til Kina. Han hæfter sig blandt andet ved, at Vietnam ikke har de samme regler for teknologioverførsel, som Kina er blevet kritiseret kraftigt for af både USA og EU.

»Vietnam har ikke de samme krav om, at man bliver tvunget til at overføre teknologi til staten, som man har i Kina,« siger Jørn Fredsgaard Sørensen.