Enhedslisten vil »ofre det, der skal til« i sanktioner mod Rusland – også hvis danskere må fryse

Står det til Enhedslisten, skal Europa lukke for importen af russisk gas og sætte fart på den grønne omstilling for at lægge pres på Putin. Selvom det vil betyde endnu højere energipriser, har coronakrisen bevist, at politiske mål kan opnås hurtigere end først antaget, mener partiets forsvarsordfører.

Der skal hårdere midler til, hvis sanktionerne fra EU for alvor skal ramme Rusland, mener Eva Flyvholm fra Enhedslisten. Også hvis det kommer til at gøre ondt på os selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands invasion af Ukraine har ført til sanktioner mod landet fra både USA, EU og Storbritannien.

Flere danske partier mener dog, at sanktionerne er for blødsødne, især fordi Rusland ikke er blevet udelukket fra det internationale bankoverførselssystem SWIFT.

Enhedslisten mener samtidig, at man i Europa bør lukke for importen af russisk naturgas, der i 2019 udgjorde 41 procent af al importeret naturgas i EU.

»Hvis man både får Rusland udelukket fra Swift og stoppet deres eksport af gas til Europa, så kan man lægge et pres på Putin. Det er helt afgørende at handle hurtigt og hårdt, så man kan få presset Rusland tilbage og ud af Ukraine,« siger partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Hvis man lukker for russisk gas, vil energipriserne stige væsentligt mere, end det, vi allerede har set – skal danskernes varmeregninger så igen kompenseres? Og i så fald hvordan?

»Hvis vi får lukket for den russiske gas, vil energipriserne stige, ja. Men det er helt afgørende, at man er klar til at tage det skridt. For det kan ikke passe, at folk skal sidde lune og varme derhjemme … eller … det kan ikke passe, at man ikke er klar til også at gøre det, der skal til, når den ukrainske befolkning udsættes for det her,« siger Eva Flyvholm og fortsætter:

»Men det er et kæmpe politisk ansvar at sikre, at der kommer en ekstremt hurtig opbygning af grønne energikilder, så vi kan blive selvforsynende, og at man kompenserer for prisstigningerne. Det er både vigtigt i Danmark og på europæisk plan. Ellers kan det ikke lade sig gøre at lukke for den russiske gas.«

Eva Flyvholm mener, at coronakrisen har bevist, at politiske mål kan opnåes hurtigt, hvis bare viljen er der. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Men hvis man lukker for den russiske gas i morgen, vil der jo gå mange år, før man kan udfylde Europas energibehov med grøn energi – hvad skal erstatte gassen i de år, og hvem skal betale for det?

»Jeg synes faktisk, man kan sige, at coronakrisen har vist os, at hvis man går massivt ind politisk og laver nogle store ændringer, så kan meget lade sig gøre på kort tid. Det kræver massive investeringer i alternative energiformer, solidarisk energifordeling i EU, lavere energiforbrug og kompensationsordninger til dem, som rammes af prisstigninger. Og vi synes ikke, der er noget alternativ. For vi hverken kan eller må acceptere det, der sker i Ukraine,« siger Eva Flyvholm.

Så det vil være prisen værd, hvis europæere i nogle år må gå fra hus og hjem eller sidde i kulde, og at virksomheder må dreje nøglen om som følge af de høje energipriser?

»Nej. Vi kalder på, at regeringen laver en akutplan for at håndtere netop det. Og det betyder, at man politisk og økonomisk hjælper og kompenserer folk, ligesom der skal laves en ambitiøs plan for udfasningen af naturgas. Men vores tanke er ikke, at danske borgere og virksomheder skal sidde alene med denne udfordring. Vi mener, at de europæiske regeringer fandengalme må tage ansvaret på sig og ofre det, der skal til. Ellers kommer der jo ikke til at ske noget.«

Har I forslag til, hvordan så enorme kompensationsordninger skal finansieres?

»Vi har nogle forslag, som vi er i gang med at udarbejde. Og det skal vi drøfte med regeringen. Men første skridt er, at regeringen først og fremmest må love, at de vil stille sig i spidsen for det her,« svarer Eva Flyvholm.

Flere partier vil lukke for gassen

På Christiansborg har SF, Venstre og De Konservative meldt klart ud, at de mener, at EU bør lukke helt for importen af naturgas fra Rusland.

Venstres udenrigsordfører Michael Astrup Jensen siger til B.T., at han blandt andet ønsker et øjeblikkeligt stop for import af russisk gas, også selvom det vil ramme danske husejere og industrivirksomheder.

»Nu handler det om at stoppe Putin fra at tage flere lande også. Derfor bliver vi nødt til at indføre sanktioner, som kommer til at gøre ondt på Danmark,« siger Michael Aastrup Jensen.

Samme holdning står De Konservative for. Ifølge energiordfører Katarina Ammitzbøll (K) kommer danske naturgaskunder til at kunne mærke et stop for import af naturgas fra Rusland. Men i den nuværende situation er det en pris, det er nødvendigt at betale.

»Det kommer til at gøre ondt, men jeg synes ikke, at vi kan gøre andet. Naturgas er Putins guldåre. Ved at lukke ned for naturgasimporten, lukker vi ned for finansieringen og kan på den måde ramme Putin,« siger Katarina Ammitzbøll i Berlingske.

Enhedslisten stemte torsdag – som det eneste parti i Folketinget – imod at øge Danmarks militære bidrag til NATO. Partiet har i øvrigt oplyst til Ekstra Bladet, at det ønsker Danmark meldt ud af NATO, og at NATO opløses.