Efter økonomisk kollaps i USA og Tyskland: Så vigtig er eksporten for dansk økonomi

Berlingske har samlet fem grafer, der viser, hvor vigtig eksporten er for dansk økonomi og danske arbejdspladser.

Mere end 800.000 arbejdspladser er direkte eller indirekte knyttet op på eksporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark er en af verdens mest åbne økonomier.

Hvert år køber forbrugere og virksomheder varer og tjenesteydelser fra udlandet for omkring 1.000 milliarder kroner, mens danske virksomheder har en årlig eksport i samme størrelsesorden.

Den store samhandel med udlandet er en vigtig årsag til, at Danmark er blandt verdens mest velstående lande. Men den gør os også sårbar over for udsving i verdensøkonomien.

Efter at nye tal torsdag viste, at både USA og Tysklands økonomi skrumpede kraftigt i andet kvartal, har Berlingske samlet fem grafer, der viser eksportens betydning for dansk økonomi.

Hovedmotor i dansk økonomi

Eksporten udgør sammen med privatforbruget de to hovedmotorer i dansk økonomi.

De seneste tre årtier er eksportens betydning steget, og de to motorer trækker nu hver især omkring halvdelen af væksten i dansk økonomi.

I starten af coronakrisen var det især privatforbruget, som blev ramt, fordi restauranter, barer og flere butikker blev påbudt at holde lukket. Samtidig kunne mange eksportvirksomheder fortsætte med arbejde på de ordrer, som de havde modtaget inden coronakrisen ramte.

Men de seneste par måneder har flere eksportvirksomheder meldt om færre ordrer, fordi både gamle og nye kunder nu mærker de negative konsekvenser af coronakrisen.

Varer og tjenester for mere end 1.200 mia. kroner

Efter et dyk under finanskrisen er den danske eksport steget jævnt de seneste år, og sidste år rundede den samlede eksport af varer og tjenesteydelser 1.200 milliarder kroner.

Som følge af coronakrisen er der dog udsigt til et stort fald i eksporten. Både Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv har vurderet, at eksporten kan falde med op til 170 milliarder kroner i år.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er eksporten faldet med 7,6 pct. de seneste tre måneder sammenlignet med de foregående tre måneder. Det er et stort fald, men faktisk ikke helt så slemt, som flere økonomer havde frygtet.

Over 800.000 arbejdspladser afhænger af eksporten

Flere hundredetusinde danske job er direkte eller indirekte afhængige af eksporten.

Dansk Industris seneste beregninger viser, at 845.000 danske arbejdspladser var afhængige af eksporten før coronakrisen – et rekordhøjt tal, der står til at falde markant i år.

Især Tyskland er afgørende for danske job

Som Europas største økonomi spiller udviklingen i Tyskland på mange måder en afgørende rolle for resten af kontinentet. Det gælder også for beskæftigelsen i Danmark.

Dansk Industri anslår, at omkring 120.000 arbejdspladser direkte eller indirekte er knyttet op på eksporten til Tyskland – eller i hvert fald var det, før coronakrisen ramte.

Efter Tyskland er det eksporten til USA, som er med til at holde flest beskæftiget i Danmark.

Medicin og fødevarer trækker op

Dansk eksport er bredt sammensat, men øverst på listen over Danmarks Statistiks opgørelse over varer, som danske virksomheder sælger til udlandet, er kategorien »kemikalier og kemiske produkter«. Det betegnelse dækker blandt andet over medicin.

Sammen med den store eksport af fødevarer bliver medicineksporten ofte fremhævet som et forhold, der er med til at gøre dansk eksport mindre følsom over konjunkturudsving.