Historisk fald i Europas største økonomi: »Det er en helt ekstrem tilbagegang«

Coronakrisen har ramt Tysklands økonomi hårdt. I 2. kvartal skrumpede den økonomiske aktivitet i Europas største økonomi med 10,1 procent, viser netop offentliggjorte tal. Den store tilbagegang i tysk økonomi kan ramme danske virksomheder og arbejdspladser.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, må konstatere, at coronakrisen har ramt den tyske økonomi hårdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen har ført til et historisk stort dyk i Europas største økonomi, Tyskland.

I 2. kvartal skrumpede Tysklands bruttonationalprodukt (BNP) med 10,1 procent i forhold til 1. kvartal, hvor landet også var hårdt ramt af coronakrisen.

Det tyske statistikbureau Destatis opgiver ikke underkomponenter i den seneste opgørelse, men skriver, at både eksport, import, privatforbrug og virksomhedernes investeringer er faldet massivt. Eneste vækstmæssige lyspunkt er en stigning i det offentlige forbrug.

»Det er en helt ekstrem tilbagegang og med lang afstand det værste, der er målt – mere end dobbelt så meget som de 4,7 procent i 1. kvartal 2009 under finanskrisen,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, er heller ikke i tvivl om, at der er tale om en historisk og voldsom tilbagegang i tysk økonomi.

»Faldet i aktiviteten i Tyskland er ikke overraskende, men alligevel af et omfang, som vi nok ikke kommer til at se igen i vores levetid,« siger Ulrik Harald Bie.

»Den tyske variant af lønkompensation, kurzarbeit, og gigantiske hjælpepakker holder økonomien flydende. Stimulanspakken fra maj og EUs genopretningsfond vil levere yderligere 100 mia. euro til at fremtidssikre tysk økonomi – og EUs pakke vil samtidig løfte væksten på de vigtigste eksportmarkeder. Det er dog alt sammen først fra næste år,« tilføjer han.

Ulrik Harald Bie forventer også, at de kommende kvartaler bliver »udfordrende« for tysk økonomi.

»Den store undersøgelse af optimismen i tyske virksomheder fra Ifo-instituttet viser bedring, men det er især drevet af stigende forventninger til udviklingen fremover og ikke den faktiske situation. Det er dog et positivt element, at virksomhederne melder om en stærk genkomst i ordrebeholdningen,« siger Ulrik Bie og fortsætter:

»Den tyske tænketank DIW forventer tre procent vækst i 3. kvartal i forhold til det miserable 2. kvartal. Men selv med en sådan vækst vil tysk økonomi være godt ni procent mindre end før coronakrisen.«

Kan ramme danske arbejdspladser

Den seneste prognose fra Europa-Kommissionen spår et fald i tysk BNP i år på 6,3 procent efterfulgt af en stigning på 5,3 procent næste år. Det er lidt dårligere end forventningen til dansk vækst i samme periode.

Den svage udvikling i Europas største økonomi kaster uundgåeligt mørke skygger ind over Danmark.

For Tyskland er et altafgørende marked for danske eksportvirksomheder. Mange danske virksomheder er underleverandører til den tyske industri, og hvert år bliver der sendt varer for over 100 milliarder kroner til vores sydlige naboland.

Dansk Industri har tidligere anslået, at omkring 120.000 danske job direkte eller indirekte er knyttet op på eksporten til Tyskland.