Den danske eksport er i frit fald: Vink farvel til 170 milliarder kroner

Danmark står foran det største fald i eksporten siden Anden Verdenskrig, vurderer landets førende erhvervsorganisationer. En alvorlig nyhed for alle danskere, lyder det fra DI-topchef Lars Sandahl Sørensen.

Danmarks eksport udgør sammen med privatforbruget de to hovedmotorer i dansk økonomi, der hver trækker omkring halvdelen af væksten. Begge ser ud til at være ramt af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Redmond/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens diskussionen herhjemme i øjeblikket handler meget om genåbningen af Danmark, er de danske virksomheder, der eksporterer til udlandet, i frit fald.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der i Politiken anslår, at eksporten fra danske virksomheder alene i år vil opleve en tilbagegang på cirka 13 procent, svarende til et tab på 170 milliarder kroner.

»Det er en alvorlig nyhed for alle danskere. Eksporten finansierer store dele af vores velfærdssamfund, og tab på eksportmarkedet bliver ikke bare sådan indhentet igen. Der kan være tale om varige tab, hvis udenlandske virksomheder overtager danske markedsandele,« siger DIs administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, til Politiken.

Den danske eksport faldt med godt fem procent i marts, men DI vurderer, at det helt store slag først vil komme over de kommende måneder, i takt med at ordrebøgerne tømmes, og der ikke kommer nær så mange nye ordrer ind.

Den samme vurdering havde Dansk Erhverv i mandags, da eksporttallene fra marts landede.

»Den massive nedgang, vi i øjeblikket ser i aktiviteten på vores største eksportmarkeder, vil ramme de danske eksportvirksomheder hårdt over de kommende måneder. Som tingene ser ud nu, er der udsigt til en gennemsnitlig BNP-vækst på vores eksportmarkeder på omkring minus seks procent i år,« skrev Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer i en kommentar og fortsatte:

»Det er et tilbageslag, der normalt vil give anledning til et fald i den danske eksport på 10-15 procent, svarende til 175 milliarder kroner. Det vil i så fald være det største fald i eksporten siden Anden Verdenskrig. Til sammenligning faldt den samlede eksport med 9,2 procent i 2009, da finanskrisen rasede.«

Risikerer at tabe arbejdspladser til udlandet

Her i Berlingske har DI-topchefen tidligere under coronakrisen advaret om, at Danmark risikerer at tabe arbejdspladser og eksportmilliarder til udlandet, hvis coronakrisen tvinger danske virksomheder til at skrue ned for budgetterne til forskning og udvikling.

Lars Sandahl Sørensen slog derfor på tromme for at lade forskere i hårdt ramte brancher blive på arbejde, selv om de får lønkompensation. Han brugte den globale høreapparatindustri som eksempel, hvor de tre danske virksomheder Demant, GN Hearing og WS Audiology alle er blandt verdens fem førende selskaber og står for mere end halvdelen af det globale salg af høreapparater.

Politiken har også talt med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der kalder eksportfremme for ministeriets »absolutte hovedprioritet«.

I begyndelsen af maj fortalte udenrigsministeren til Berlingske, at ministeriet som en del af de hjælpepakker, Folketinget har besluttet, har fået 250 millioner kroner til eksportfremme frem til udgangen af 2021.

»Når jeg taler med eksportvirksomheder, så står man allerede nu med kæmpe udfordringer – også på markeder med frihandelsaftaler og også på EUs indre marked. Derfor står vi foran det, der måske bliver den største genopretning af dansk handel og eksport nogensinde,« lød den dystre forudsigelse fra Jeppe Kofod.

Med få undtagelser som for eksempel under finanskrisen i 2009 har den danske eksport i mere end 50 år været støt stigende.

Over 800.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af eksport, og DI anslår, at eksportbeskæftigelsen foreløbig er reduceret med cirka 80.000 under coronakrisen som følge af afskedigelser og hjemsendelse af medarbejdere på lønkompensation.