Nu rammer coronakrisen også den anden hovedmotor i dansk økonomi: »Historisk og brutalt tilbageslag« venter dansk eksport

Dansk eksport faldt med 5,1 procent i marts. Det er ikke så slemt som frygtet, men i de kommende måneder vil eksporten falde kraftigt, vurderer økonomer.

Coronakrisen har ramt eksporten, der sammen med privatforbruget udgør de to hovedmotorer i dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun hoteller, butikker og restauranter, der mærker de negative konsekvenser af coronakrisen. Krisen har også ramt mange af landets eksportvirksomheder.

Således faldt eksporten af varer med 5,1 procent i marts, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Med tanke på, hvor hårdt coronakrisen har ramt vores største samhandelspartnere, er det faktisk et ret beskedent fald, vurderer flere økonomer.

»Fald på fire-fem procent på en måned er meget, men langt fra usædvanligt. Oven i købet er en pæn del af faldet drevet af lavere priser på olie og anden energi,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar, hvor han fortsætter:

»Når det ikke går værre, så skyldes det ikke mindst, at den store danske eksport af medicin og fødevarer ikke lider under krisen. Endnu en gang kan vi bare se, at sammensætningen af industri og eksport i Danmark gør os mere modstandsdygtige over for store globale kriser.«

Den vurdering deles af cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer, der også fremhæver en anden årsag til den beskedne tilbagegang i marts.

»En væsentlig del af forklaringen er formentlig, at en stor del af eksporten er sket på baggrund af kontrakter og aftaler indgået, før viruskrisen ramte. Dertil har store dele af eksportsektoren ikke været ramt af den delvise nedlukning af samfundet. Det gælder bl.a. industrien, der tegner sig for ca. 60 procent af den samlede danske vareeksport,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

»2020 bliver et rædselsår for dansk eksport«

Dansk Erhvervs cheføkonom forventer dog, at eksporten vil falde »massivt« i de kommende måneder.

»Den massive nedgang, vi i øjeblikket ser i aktiviteten på vores største eksportmarkeder, vil ramme de danske eksportvirksomheder hårdt over de kommende måneder. Som tingene ser ud nu, er der udsigt til en gennemsnitlig BNP-vækst på vores eksportmarkeder på omkring minus seks procent i år,« skriver Tore Stramer

»Det er et tilbageslag, der normalt vil give anledning til et fald i den danske eksport på 10-15 procent, svarende til 175 mia. kr. Det vil i så fald være det største fald i eksporten siden Anden Verdenskrig. Til sammenligning faldt den samlede eksport med 9,2 procent i 2009, hvor finanskrisen rasede,« tilføjer han.

»Det hører dog også med til historien, at en række andre lande er begyndt at genåbne samfundet. Det gælder bl.a. Tyskland, mens Frankrig, Italien og Spanien også så småt er begyndt at åbne mere op for samfundet. Det vil forhåbentlig bidrage til at stabilisere den europæiske økonomi og sikre en mere stabil udvikling i industriproduktionen hen imod slutningen af året. Men samlet set vil 2020 byde på historisk og brutalt tilbageslag i eksporten,« skriver Tore Stramer.

Også cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen forventer et kraftigt fald i eksporten.

»2020 bliver et rædselsår for dansk eksport. Kunderne er der simpelthen ikke, og eksporten står til den største tilbagegang nogensinde,« vurderer Allan Sørensen.

Eksporten udgør sammen med privatforbruget de to hovedmotorer i dansk økonomi. De to motorer trækker hver især omkring halvdelen af væksten, og nu ser begge ud til at være ramt af coronakrisen

For i de seneste uger har flere tal peget på en markant tilbagegang i privatforbruget.

Tilbagegangen kan blandt andet aflæses i Danske Banks opgørelse over danskernes kortforbrug. Ikke overraskende er det især forbruget hos rejsebureauer og restauranter, der er faldet kraftigt.

Og ifølge tal fra Danmarks Statistik faldt detailsalget med to procent i marts, hvilket er det største månedlige fald, siden statistikken startede i 2000.