Nu er der synlige tegn på fremgang i dansk økonomi

Nye tal fra Danmarks Statistik peger på, at eksporten har stabiliseret sig efter coronakrisen. Det er for tidligt at erklære krisen for afsluttet, mener flere økonomer.

Ikke kun i Danmark er der positive tegn på, at krisen er ved at vende. Således steg den tyske industriproduktion i maj med knap otte procent. Volkswagens fabrik her i Zwickau i det sydøstlige Tyskland er også ved at finde melodien igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Økonomer er forsigtigt optimistiske i forbindelse med nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort torsdag formiddag.

Tallene viser, at eksporten af varer steg 3,3 procent i maj, mens importen steg 2,4 procent. Dette giver anledning til håb – med visse forbehold – mener flere økonomer.

Analytiker i Danske Bank Bjørn Tangaa Sillemann mener, at det »giver håb om, at bunden er nået«.

»Det er rigtig gode nyheder, at eksporten har stabiliseret sig, men det skal altså ses i lyset af det meget kraftige fald, vi fik i april,« skriver han.

Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, er ligeledes forsigtig optimistisk.

»Det er efterhånden ret tydeligt, at april udgør bunden i europæisk økonomi, men eksporttallene sladrer også om, at det ikke forholder sig således i resten af verden. Udviklingslandene er hårdt ramt af coronakrisen – både økonomisk og med smitteeksplosion. Britisk økonomi er først nu ved at kravle ud af coronamørke, mens USA er ved at lukke – delvist – ned igen,« siger Ulrik Harald Bie.

Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit, kalder det et »godt tegn«, at eksporten stiger.

»Det tyder på, at tiltagende aktivitet på de europæiske eksportmarkeder giver øget dansk afsætning,« siger han og tilføjer, at blandt andet den tyske industriproduktion i maj steg med knap otte procent.

EU-landene trækker

Eksporten af varer til EU-landene steg ti procent i maj, viser tallene fra Danmarks Statistik. Stigningen, der skal ses i sammenhæng med et kraftigt fald i eksporten til EU i april, er blandt andet trukket af markante stigninger i eksporten til Holland og Frankrig.

Omvendt faldt eksporten til lande uden for EU 2,4 procent. For eksempel faldt eksporten til Kina med en fjerdedel i maj, ligesom eksporten til Storbritannien på tre måneder frem til maj faldt ti procent.

Ulrik Harald Bie mener, det er interessant, at netop EU nu er det væsentligste lyspunkt for dansk eksport.

»Det er samme billede, der også viser sig i de tyske industriordrer. Selv om Europa ligger helt i bund, når vi ser på forventningerne til årets samlede vækst, så har den succesfulde nedlukning og genåbning givet mere stabile rammer for virksomheder og forbrugere end mange andre steder. Det er godt for danske arbejdspladser, selv om vi fortsat er langt fra normalen. Resten af verden har været en vigtig bidragsyder til vækst i eksporten de senere år, og den efterspørgsel mangler fortsat,« siger han.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, tilføjer:

»Vi er altså på ingen måde ude af eksportkrisen, og fremgang skal primært ses som en lille ketchupeffekt efter genåbningen. Ser vi fremad, må vi nok berede os på, at eksporten går en fortsat svær og usikker tid i møde. Genopretningen i EU er fortsat gumpetung og usikker, og dertil er udviklingen i smitteudbruddet i USA i øjeblikket stærkt bekymrende. Vi ser derfor også ind i et samlet fald i eksporten på cirka ti procent i år.«

Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at overskuddet på betalingsbalancen i årets første fem måneder var næsten otte milliarder kroner større end i samme periode året før.

»Både når det gælder samhandel og indkomst er det næsten umuligt at udlede faste konklusioner i en periode, hvor der er vendt op og ned på alt i vores økonomier. Hvis den hjemlige danske økonomi i de kommende kvartaler klarer sig bedre end i udlandet, burde overskuddet på handelsbalancen falde,« vurderer Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie.