ECB klar med milliardindsprøjtning til gældsplagede italienere, men »det kan blive en badebillet«

Den Europæiske Centralbank, ECB, sender nu et klart signal om, at den er klar med en hjælpende hånd til de sydeuropæiske lande, ikke mindst Italien, hvis de kommende rentestigninger bliver for hård kost. Det blev resultatet af et møde i ECB onsdag. Et møde, som skuffede flere økonomer.

Den Europæiske Centralbank signalerer, at den vil støtte Sydeuropa mere end Nordeuropa, hvis det bliver nødvendigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Probst/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milliarder af euro fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kan være på vej til at hjælpe de gældsplagede lande i Sydeuropa, hvis de kommende rentestigninger fra ECBs side slår for hårdt – ikke mindst Italien.

Sådan lyder meldingen, efter at ECB onsdag holdt et ekstraordinært møde om pengepolitikken og de kommende renteforhøjelser. Som tidligere beskrevet i Berlingske er der en renteforhøjelse på vej fra ECBs side på 0,25 procentpoint til juli og til september.

Det kan blive hård kost for et gældsplaget land som Italien, og derfor er de italienske renter skudt i vejret, hvilket har givet ECB grå hår i hovedet. Rentespændet mellem eurolandene må ikke blive for stort, da det giver problemer for den fælles valuta, euroen.

Den løsning, som ECB nu stiller i udsigt, er, at de milliardstore støtteopkøb af statsobligationer, som er foretaget under coronapandemien, fremadrettet kan blive rettet mod Sydeuropa, hvis det bliver nødvendigt.

ECB signalerer, at man vil geninvesterer pengene fra udløbende obligationer under det store pandemiprogram (PEPP) fleksibelt og dermed mere i Sydeuropa end i Nordeuropa, hvis det bliver nødvendigt.

»Det ECB gør i dag, er nok en betingelse for at hæve renten og få styr på inflationen. Nogle havde måske regnet med, at der blev annonceret et egentligt opkøbsprogram i dag, men det er en elegant løsning i forsøget på at kunne få renten sat op,« siger seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel og fortsætter:

»Man siger, at man ser ind i et opkøbsprogram og begynder med et indledende benarbejde. Det er noget, som ECB har talt om gennem længere tid. Der kommer et kraftigt signal om, at man vil hjælpe italienerne, hvis det bliver nødvendigt.«

Ingen nyheder

I en kommentar skriver Sydbank, at mødet hverken bød på handling eller egentlige nyheder. Selve muligheden for at lave det pågældende opkøbsprogram har været diskuteret et stykke tid. Op til mødet var den italienske rente faldet en del, og euroen var steget. Efter mødet steg de italienske renter lidt igen.

Chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm kalder mødet »stor ståhej for ingenting«.

»Som resultat annoncerer ECB, at dens stab arbejder på et redskab til at håndtere situationen. Det vil være en form for opkøbsfacilitet, der kan igangsættes under visse kriterier for at bremse stigninger i periferiens statsrenter,« siger han.

Stor ståhej for ingenting. Sådan betegner chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm onsdagens møde i Den Europæiske Centralbank, ECB. Der bliver arbejdet på et redskab til at håndtere situationen i form af en opkøbsfacilitet, men Frederik Engholm påpeger, at det vidste man allerede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

»Umiddelbart er meldingen fra ECB efter mødet ekstremt skuffende, da der altså ikke annonceres noget instrument, men blot intentionen om at designe et instrument. Men det vidste vi allerede,« siger Frederik Engholm.

Svær balancegang

Han understreger, at man ikke præcist kan sige, hvorfor ECB agerer, som den gør. Man han mener, at det er en uhyre svær balancegang for ECB at sætte gang i nye opkøbsprogrammer. For på den ene side vil de kommende rentestigninger fra ECBs side være strammere end det, som der er behov for i et land som Italien.

På den anden side er problemet, at kan det blive en sovepude for italienerne, hvis der kommer hjælp. Så risikerer man, at de italienske politikere venter endnu længere med at få sat gang i de reformer, der skal til for at få skabt noget mere økonomiske vækst.

»Det er ikke så meget den høje gæld, der er problemet i Italien. Den italienske økonomi er stort set ikke vokset i 20 år. Hvis du ikke har vækst, er det svært at servicere en høj gæld. Humlen er lidt, hvordan man kan motivere de italienske politikere til at lave de reformer, som skal til for at løfte vækstpotentialet,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

»Hjælpen fra ECB kan blive lidt en badebillet for at undgå reformer,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Frederik Engholm fra Nykredit påpeger, at han ikke er så bekymret netop nu, fordi det i Italien er tidligere ECB-chef Mario Draghi, der er premierminister. Men der er valg til næste år, og det kan medføre en anden regering.