Dyk i Købehavn kan ramme resten af landet: »Vi får en mere gumpetung genopretning«

København blev først ramt af coronakrisen og kommer muligvis også sidst ud af den, vurderer analyse fra Dansk Erhverv. Danske Bank fremhæver dog, at der er stor forskel på, hvor hårdt brancher i København er blevet ramt af krisen.

Normalt vælter det rundt med tusindvis af turister i Nyhavn i København, men denne sommer kommer der ikke mange. Coronakrisen rammer den københavnske økonomi hårdt som følge af den meget begrænsede åbning af de danske grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Bare få turister i København hen over sommeren er endnu et hårdt stød fra coronakrisen til økonomien i København, og dette stød vil kunne mærkes i resten af landet.

I international sammenhæng er Danmark et af de lande, der er mest afhængig af hovedstaden, og København fylder mere i den danske økonomi end Stockholm gør i den svenske og London gør det i den britiske. I Tyskland har Berlin næsten ingen betydning for den samlede tyske økonomi.

Det viser en række nøgletal, som Dansk Erhverv har gennemgået for Berlingske. Hvis man rent teoretisk fjernede København by og omegn, vil landets samlede produktion i form af BNP pr. indbygger falde med 15 pct. Det vil svare til 55.000 kroner pr. indbygger, viser nøgletallene.

Målt på denne måde er Danmark det europæiske land, hvor hovedstaden har den femte største betydning.

»Tallene viser med al tydelighed, at den samlede danske økonomi er meget afhængig af udviklingen i København. Det hænger sammen med, at der er mange eksportvirksomheder i hovedstaden, der generelt har et højt produktivitetsniveau. Der er mange medicinalvirksomheder, og Mærsk har hovedsæde i København. Vi ved også, at uddannelsesniveauet er højere i hovedstaden. Det gør alt sammen, at vi ser en højere vækst per indbygger sammenlignet med resten af landet,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer.

GRAFIK

Sådan er det gået med væksten

Sådan er det gået med den økonomiske vækst rundt om i landet. Tallene findes ikke nyere end op til 2018.

Han fremhæver, at såfremt coronakrisen rammer København særdeles hårdt, vil det i sidste ende have betydning for hele landet.

»København er allerede hårdt ramt og vil også komme sidst ud af krisen. Det betyder, at vi får en mere gumpetung genopretning af den danske økonomi, når hovedstaden hen over sommeren stadig er ramt af restriktioner som følge af viruskrisen,« siger Tore Stramer.

En sammensat by

Efter finanskrisen kom dansk økonomi fra efteråret 2013 ind i en solid jobfest, som varede frem til, coronakrisen begyndte. I den forbindelse var det i høj grad også København og omegn, der klarede sig bedst. Der er kommet 11,5 pct. flere job i København under opsvinget, mens gennemsnittet for hele landet er på 7,1 procent. Dette betyder, at København har stået for mere end en fjerdedel af jobskabelsen i jobfesten.

GRAFIK

Pæn jobfest i hele landet

Sådan er det gået med beskæftigelsen rundt om i landet. Tallene findes ikke nyere end op til 2018.

Omvendt har coronakrisen også ramt København meget hårdt. Det skyldes, at restauranter, hoteller og det, man kalder oplevelsesindustrien, er begyndt at fylde meget i hovedstaden, og netop disse erhverv blev næsten lammet af lukningen af den danske økonomi. Hvad dette kommer til at betyde for væksten i ikke bare hovedstaden, men i hele landet, vides naturligvis endnu ikke.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

»Byen København er lidt af en mærkelig landsdel. I det indre København fylder restauranter og hoteller meget, og den del har været meget hårdt ramt i coronakrisen.«


Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen er enig i, at København fylder rigtig meget i den danske økonomi. Han fremhæver dog også, at København rent erhvervsmæssigt er en meget sammensat by, og han er ikke ganske enig i konklusionerne fra Dansk Erhverv.

»Byen København er lidt af en mærkelig landsdel. I det indre København fylder restauranter og hoteller meget, og den del har været meget hårdt ramt i coronakrisen. Hvordan, det vil gå fremadrettet, afhænger ikke mindst af, hvornår turisterne kommer igen. Ser vi på hele København, fylder medicinalindustrien meget, og den er en af de industrier, som har klaret sig allerbedst gennem coronakrisen. Så der har været både fordele og ulemper for København,« siger Las Olsen.

GRAFIK

Masser af service i Hovedstaden

Disse brancher fylder rent økonomisk mest i København.

Han fremhæver, at såfremt vi ser på antallet af personer på lønkompensation, er der rigtig mange i Tårnby Kommune. Det skyldes naturligt nok, at en af landets helt store arbejdspladser, Københavns Lufthavn, har været stort set lukket under coronakrisen. Der er dermed dele af hovedstadsområdet, som i særlig grad har mærket krisen.

»Det afspejler, at krisen har været meget speciel. Nogle brancher er lukket helt, mens andre slet ikke er ramt. Når vi ser fremad, står vi over for en mere almindelig krise, og en sådan, ved vi, rammer skævt på en anden måde. I den slags kriser ser vi ofte, at ledigheden stiger meget i København og i andre større byer. Det skyldes, at der er mange unge i de større byer, og de har ofte svært ved at få deres første job, når der kommer en krise,« vurderer Las Olsen.

Vil hjælpe trængte brancher

I Københavns Kommune vil man nu forsøge at skubbe gang i nogle af de trængte brancher – blandt andet turistindustrien. Kommunen vil derfor invitere til møder i en række temagrupper med repræsentanter fra erhvervslivet.

»Vi er allerede i gang med at udarbejde hjælpepakker til erhvervslivet, men jeg mener, at der er behov for mere. I stedet for at vi som kommune lukker os om os selv, skal vi række ud og invitere kloge mennesker ind fra virkeligheden, så vi kan få mere konkret og praktisk viden om for eksempel turistbranchen. På den måde kan vi som politikere træffe langt mere kvalificerede beslutninger, og det er der hårdt brug for i den alvorlige situation, som vi står i,« siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).