»Chok« over forsigtig grænseåbning: »Det vil give større ledighed og få meget store konsekvenser«

Regeringens forsigtige åbning af grænserne kommer til at ramme den danske økonomi hårdt. Som stort eksportland er vi meget afhængige af åbne grænser.

Dansk Industri er dybt bekymret over, at regeringen ikke vil åbne mere for de danske grænser. Det vil give flere konkurser og øget ledighed, fremhæver administrerende direktør i Dansk Industri, DI, Lars Sandahl Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en meget restriktiv åbning af de danske grænser. Der må være nogle meget tungtvejende sundhedsbegrundelser bag, for økonomisk vil det få meget stor betydning. Vi er et lille land, der i høj grad lever af at handle med udlandet, og masser af arbejdspladser og virksomheder er afhængige af åbne grænser.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, der ikke er glad for, at regeringen ikke åbner grænserne mere.

»Vi vil ikke fuldstændigt male fanden på væggen, men vi er noget chokerede. Der må være sundhedsmæssige ekstremt tungtvejende grunde for det, for rent samfundsøkonomisk får det her meget store konsekvenser. Det må vi i fællesskab finde løsninger på. Det vil sige flere hjælpepakker. Alternativt får vi flere ledige og flere konkurser. Så skal vi finde ud af, hvordan vi kan finansiere det,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at han bakker op om, at vi får en ansvarlig åbning.

»Stor respekt for det store dilemma, regeringen står i, og de sværere beslutninger, den skal tage. Men vi ser lande i Europa, der kan finde løsninger med hinanden i et langt højere tempo. Derfor forekommer det meget restriktivt og overforsigtigt, det som regeringen gør. Vi har heller ikke alle de data, som regeringen sidder med,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri

»Vores virksomheder er meget afhængige af, at de relativt let kan få besøg af deres kunder, og at de relativt let kan komme ud og besøge kunderne.«


»Der bliver væsentlige dele af det danske samfund, som bliver meget påvirket af det her. De økonomiske konsekvenser af en meget langvarig åbningsproces er særdeles store. Vi er et lille, åbent land, hvor 55 pct. af vores BNP kommer fra eksporten. Vores virksomheder er meget afhængige af, at de relativt let kan få besøg af deres kunder, og at de relativt let kan komme ud og besøge kunderne,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Slag over knæet

Regeringens udmelding om grænserne var længe ventet, og det store spørgsmål var, hvor meget der ville blive åbnet. Det endte med kun at være tyske, norske og islandske turister, der kan rejse til Danmark fra 15. juni, og det er endda med restriktioner. De skal have bestilt mindst seks overnatninger uden for København.

»Rent økonomisk er det her et spark over knæet til København. Det indre København lever jo rigtigt meget af turister og forretningsrejsende,« siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Helge J. Pedersen understreger dog, at den delvise åbning af grænsen som udgangspunkt er godt nyt for dansk økonomi.

»Det er godt for mange sommerhusudlejere. Ingen tvivl om det. Det betyder, at de tyske sommerhusgæster, som har manglet i Jylland, nu kan komme ind. Vi ved også, at der notorisk er mange nordmænd, som holder sommerferie i Danmark. Det gør de også meget hyppigt i sommerhuse,« siger Helge J. Pedersen.

»Men,« fortsætter han: »Det er ikke noget, som kommer til at løfte os helt ud af den krise, som der er i hotel- og restaurationsbranchen,« siger Helge J. Pedersen.

Bliver i Danmark

Dansk Erhverv har for Berlingske tidligere beregnet, at en fuld åbning af grænserne vil redde 40.000 job og give en økonomisk gevinst på 40 milliarder kr. En stor del af den gevinst går vi nu glip af.

Et lille lyspunkt er der dog også. YouGov har for Danske Bank spurgt danskerne, om de vil rejse ud af landet, hvis det blev muligt. Undersøgelsen viser, at flertallet af danskerne lader til at have affundet sig med, at årets sommerferie kommer til at blive inden for landets grænser, og det er kun 14 pct., der føler sig sikre på, at de ville tage på ferie i udlandet, hvis de fik muligheden.

»Det bekræfter også, at det ikke nødvendigvis er de praktiske regler i forbindelse med ned- og oplukning, der er afgørende for danskernes rejselyst. På den måde adskiller det sig fra andre dele af økonomien, hvor vi i overvejende grad har set, at danskernes forbrug er vendt tilbage, når forskellige områder, som for eksempel frisører og storcentre er åbnet op,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen og fortsætter:

»For de danske butikker, restauranter og forlystelsesparker kan det være godt nyt, hvis danskerne både bliver hjemme, og der samtidig kommer turister fra udlandet. For samlet set lægger  udlændinge nemlig typisk flere penge, når de er på ferie i Danmark, end danskerne gør som turister i udlandet.«