Danskerne er stormet til frisørerne i den seneste uge – nu er et nyt »rebound af dimensioner på vej«

Et nyt forbrugsboom venter. En fuld genåbning vil give en gevinst på ti milliarder kroner om måneden, har Finansministeriet tidligere beregnet. Med den nye genåbningsaftale er vi godt halvvejs til at få den fulde gevinst, mener cheføkonom og understreger dermed, at der stadig er et stykke vej igen.

 
Den 6. april åbnede de liberale erhverv igen med nye krav om negative coronatest og mundbind. Især frisørerne har været flittigt besøgt siden. Produktion: Siri Philippa Hollmén Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er stormet ned til frisørerne i den seneste uge. Nu er vi klar til næste fase af danskernes store forbrugsboom her i foråret med en eller flere ture til restauranter og cafeer. Det kan blive resultatet af den aftale om genåbningen, som regeringen og store dele af det øvrige folketing indgik natten mellem torsdag og fredag.

Den nye aftale betyder reelt en fremrykning af den hidtidige plan for genåbning af den danske økonomi. Eksempelvis kan restauranter og cafeer allerede åbne for servering indendørs fra onsdag i næste uge. Oprindeligt var det meningen, at det først kunne ske fra den 6. maj.

Nye tal fra Danske Bank viser, at da frisørerne genåbnede, bankede forbruget i vejret og blev 50 procent højere end samme uge i 2019. Om det bliver lige så kraftigt for restauranter og cafeer vides naturligt nok ikke, men økonomer fremhæver, at den fremrykkede åbning er godt nyt for dansk økonomi.

»Danskerne har hobet en massiv forbrugssult op, og sulten venter bare på at blive stillet. Fra på onsdag åbner så muligheden på alt, hvad der rimer på god mad og hygge uden for hjemmet. Forbruget vil blive understøttet af, at forbrugerne er yderst købestærke,« siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

Han fremhæver, at udbetalingen af de sidste indefrosne feriepenge samt tilbagebetalingen af udskudt skat gør, at danskerne i øjeblikket har endnu flere penge mellem hænderne.

»Et rebound af dimensioner er på vej, og vi vil over den kommende tid se et markant løft af dansk økonomi. Det forventede jeg i forvejen, men de gode tider er altså nu pludselig rykket meget tæt på med nattens aftale. Og så sker den yderligere genåbning jo som resultat af, at den foreløbige genåbning er gået godt. Det er rigtig gode nyheder for dansk økonomi,« siger Jeppe Juul Borre.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre

»Vi vil over den kommende tid se et markant løft af dansk økonomi. Det forventede jeg i forvejen, men de gode tider er altså nu pludselig rykket meget tæt på med nattens aftale.«


Han påpeger, at den nuværende nedlukning af restauranter og cafeer ifølge beregninger fra Finansministeriet koster 2,5 milliarder kroner om måneden. Det svarer til omkring én procent af vores BNP.

»Træerne gror dog ikke ind i himlen, og der er stadig hæmmende restriktioner, som vil tage toppen af den kommende tids forbrug. Der er arealkrav ved den indendørs servering, som kan give et kapacitetspres på visse tidspunkter og dermed også et lavere omsætningsloft sammenlignet med uden coronarestriktioner.«

»Hertil er der krav om bordbestilling og coronapas ved den indendørs servering i modsætning til udendørs,« siger Jeppe Juul Borre.

Den største gevinst

Da regeringen og store dele af det øvrige Folketing blev enige om den første aftale om genåbningen, understregede flere økonomer, at det kan blive starten på en pæn genfødsel af den danske økonomi hen over foråret og sommeren. Det vil ske på baggrund af den store nedtur, der er kommet på grund af corona.

Den genfødsel er med den seneste aftale blevet fremrykket.

Finansministeriets beregninger viser, at nedlukningen samlet har kostet ti milliarder kroner om måneden. Ved genåbningen er det restauranter og barer, der giver den største gevinst. Mens en fuld genåbning af detailhandlen inklusive storcentrene giver 2,1 milliarder kroner.

De liberale erhverv, der er genåbnet, giver 600 millioner kroner. Men det bliver i beregningerne fra ministeriet understreget, at den fulde gevinst først kommer, når vi er tilbage i en normal situation. Det vil sige, at smitten er under kontrol, og der stort set ikke er nogen restriktioner tilbage

I forhold til beregningerne fra Finansministeriet mener Jeppe Juul Borre, at vi med den seneste aftale om genåbningen er godt halvvejs til at få den fuld gevinst.

»Helt i mål på særligt restaurationsområdet er vi på ingen måde endnu. Hertil står hotellerne, luftfarten og rejsebureauerne stadig i en klemt situation. Det er samtidig en lidt sjov størrelse, da den kommende tid kan byde på en mærkbar ketchupeffekt. Så vi skal være åbne over for, at det i tallene pludselig kan ligne, at vi er økonomisk meget længere fremme, end situationen egentlig er til,« siger Jeppe Juul Borre.

Svært at trække vejret

HORESTA og Dansk Erhverv har mange medlemmer, der er meget hårdt ramt af restriktionerne, og hos begge organisationer bliver den nye aftale positivt modtaget, men der er også nogle klare forbehold.

Hos HORESTA glæder man sig over, at kravet om coronapas er fjernet for udendørsservering, men mener, at det samme skal ske for indendørsservering. Samtidig vil HORESTA gerne have forsamlingsforbuddet hævet yderligere.

»Forliget fjerner nogle af de panderynker, erhvervet har haft. Men bekymringerne er langtfra væk. Vi kan fortsat kigge ind i en periode, hvor vi er underlagt så stramme restriktioner, at det bliver svært at trække vejret,« siger administrerende direktør hos HORESTA, Katia K. Østergaard.

»Det er helt overflødigt, fordi vi i forvejen er underlagt restriktioner med afstand mellem gæsterne, forsamlingsforbud og så videre. Desuden peger flere sundhedseksperter på, at der ikke er sundhedsmæssigt belæg for krav om coronapas,« siger Katia K. Østergaard.

Frygter for vaccinerne

Dansk Erhverv har beregnet, at aftalen om genåbningen vil sende mellem 12.000 og 25.000 danskere tilbage i job. Det er naturligt nok positivt, og administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen fremhæver, at den nye aftale om genåbning vil få stor betydning for mange virksomheder.

Men han er samtidig bekymret, fordi aftalen om genåbningen er betinget af udrulningen af vaccinerne. Og på det punkt er der usikkerhed. Senest er vaccineplanen blevet forsinket med tre uger, fordi AstraZeneca er blevet droppet. Dansk Erhverv har beregnet, at hvis det samme sker med Johnson & Johnson, vil 100.000 job være påvirket hen over sommeren og potentielt også ind i efteråret.

»Vaccinekalenderen er jo blevet skubbet frem og tilbage i den seneste tid. Lige nu ser det desværre noget sort ud. Og en større forsinkelse af vaccineudrulningen sker på et meget uheldigt tidspunkt, fordi højsæsonen for de hårdt ramte oplevelseserhverv netop står for døren. På den baggrund bør det tænkes ind, at coronapasset kan bruges til at skubbe antallet af deltagere opad i forhold til for eksempel adgang til festivaler, koncerter, fodboldkampe og så videre,« siger Brian Mikkelsen.