Her er den store vaccinetrussel mod dansk økonomi: Op mod 100.000 job kan blive ramt denne sommer

Hvis vaccinen fra Johnson & Johnson lider samme skæbne som AstraZenecas, kan det blive en meget hård sommer for mange tusinde virksomheder med aflysning af større konferencer, kulturarrangementer, festivaler med videre, påpeger Dansk Erhverv. Cheføkonom i Danske Bank er enig.

 
Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen meldte onsdag ud på et pressemøde, at vaccineudrulningen i Danmark fortsætter uden brugen af AstraZeneca-vaccinen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere

I Danmark går vi enegang og dropper vaccinen fra AstraZeneca. Hvis vi fortsætter ud af det spor og også dropper vaccinen fra Johnson & Johnson, vil det ramme den danske økonomi hårdt. Alle håb om en god og nogenlunde normal sommer kan blive slået i stykker på grund af udskudt vaccinationsplan og fortsatte restriktioner.

Endnu ved ingen, hvad der kommer til at ske med vaccinen fra Johnson & Johnson, der ligeledes i meget sjældne tilfælde har givet anledning til blodpropper, men hos Dansk Erhverv er nervøsiteten stor, og en række beregninger taler deres tydelige sprog.

For hver måned vaccinationsplanen forsinkes, vil det betyde en mistet produktion på mellem seks og otte milliarder kroner. Og hvis planen forsinkes, kan det betyde, at omkring 100.000 job vil være påvirket af restriktioner i løbet af sommeren og potentielt også i begyndelsen af efteråret.

»Den løbende genåbning af samfundet hænger nøje sammen med udrulningen af vaccinerne hen over sommeren. Det, at udrulningen af vaccinerne nu er blevet stærkt forsinket, betyder desværre, at den økonomiske genopretning vil trække ud,« siger cheføkonom i Danske Erhverv Tore Stramer.

Han understreger, at det er meget usikkert, hvordan en forsinkelse af vaccinerne kommer til at påvirke den danske økonomi. Men han understreger, at for de virksomheder, som i øjeblikket lider kraftigt under restriktionerne, vil udskudte vaccinationsplaner komme til at gøre rigtig ondt.

»Det generelle smittetryk i såvel Danmark som udlandet påvirker naturligvis også omfanget af restriktioner. Dertil kommer, at en del af den tabte produktion vil kunne indhentes igen, når vaccinationsprogrammet er afsluttet,« siger Tore Stramer.

»Når det er sagt, så rammer forsinkelsen på et meget uheldigt tidspunkt, hvor højsæsonen står for døren i de hårdt ramte oplevelseserhverv. Forsinkelsen kan få den klare konsekvens, at større konferencer, kulturarrangementer, festivaler med videre bliver aflyst. Forsinkelsen vil også kunne reducere antallet af udenlandske turister,« siger Tore Stramer.

Dybt afhængig af genåbning

Helt konkret betyder beslutningen med stop for brug af AstraZeneca-vaccinen, at alle danskere over 16 år, der ønsker en vaccination, først er færdigvaccineret i starten af august. Hvis Johnson & Johnson også droppes, kan den plan blive yderligere udskudt en måned hen i efteråret.

Prisen på en eventuel ny forsinkelse af vaccinationsplanerne kan også ses på en anden måde. Hvis der kommer et produktionstab på op mod otte milliarder kroner om måneden, vil det svare til, at der hver måned vil blive skåret omkring 0,3 procentpoint af prognosen for vores økonomiske vækst i år. I Finansministeriets seneste analyse forventes en fremgang i BNP i år på 3,3 procent i 2021.

Fremgangen vil vel at mærke komme efter et voldsomt dyk i vores BNP i 2020 på 2,7 procent.

Beregningerne fra Dansk Erhverv bliver underbygget af nationalbankdirektør Lars Rohde, der i forbindelse med Nationalbankens seneste prognose for den danske økonomi understregede, at udrulningen af vaccinerne er afgørende for, hvor hurtigt genopretningen af den danske økonomi kommer.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen er ikke i tvivl om, at for den danske økonomi er spørgsmålet om brugen af vaccinerne fra Johnson & Johnson langt vigtigere end AstraZeneca.

Danske Bank regner med en vækst på tre procent for den danske økonomi i år.

»Overordnet set er der to betingelser, der skal være opfyldt, for at vi kan få den vækst. Den ene er, at vi skal være i stand til at have en genåbning hen over sommeren, der bliver så omfattende, at den samlede danske økonomi næsten er tilbage på normalt niveau. Det andet er, at vi ikke kommer til at have nye nedlukninger til efteråret,« siger Las Olsen.

»Med den gamle vaccineplan var det meget sandsynligt. Hvis man nu opgiver både AstraZeneca og Johnson & Johnson, er der ikke meget luft tilbage, og der skal ikke meget til, før det bliver nødvendigt med nye nedlukninger til efteråret. Som det ser ud lige nu, er det dog mest sandsynligt, at det ikke kommer til at ske,« siger Las Olsen.

Han fremhæver, at selvom vaccinationsplanen skulle blive udskudt, kan den danske økonomi som helhed godt klare sig igennem. Det er populært sagt spørgsmålet om gyngerne og karrusellerne. Hvis man ikke kan rejse til udlandet til sommer, tager man ferien i Danmark. Og hvis man ikke kan gå på restaurant, bruger man pengene på anden vis.

»Men det er klart, at set fra den enkelte virksomhed er det en helt anden sag. Mange virksomheder er dybt afhængige af, at udrulningen af vaccinerne sker efter planen, og at restriktionerne bliver ophævet. Mange virksomheder inden for eksempelvis turisme har en meget presset økonomi, og for dem vil det være tæt på katastrofalt, hvis der kommer til at gå endnu flere måneder, inden de kan vende tilbage til deres normale omsætning,« siger Las Olsen.