Business-update: Top-erhvervskvinde takker nej til kæmpe lønhop

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Selv om Nina Smith, der er formand for Forenet Kredit er markant underbetalt i forhold til sammenlignelige formandsposter, nægter hun at tage imod en lønforhøjelse på 156 pct. årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til fredagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal blandt andet forbi en børsnotering af et danskstiftet selskab og runde en formand, der stiger nej tak til en lønstigning på 156 procent.

Men vi begynder med reaktioner på de nye coronarestriktioner, som regeringen netop har præsenteret:

Erhvervslivet er stærkt bekymret over ny melding fra Mette Frederiksen: »Det vil koste dyrt«

På grund af stigende coronasmitte annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag, at regeringen vil udbrede de lokale restriktioner i København til hele landet.

Det betyder blandt andet, at alle restauranter og caféer fra lørdag skal lukke klokken 22 i hele landet, og at både gæster og personale skal bære mundbind, når de står op. Samtidig bliver forsamlingsforbuddet sænket fra 100 til 50 mennesker.

»Nu bliver det så udvidet til hele landet, og det vil koste dyrt for de berørte,« siger Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen.

Hos Horesta, der er brancheforeningen for hoteller, restauranter og caféer, mener politisk direktør Kirsten Munch, at restriktionerne vil få en »kæmpe økonomisk betydning for virksomhederne«, og hun savner dokumentation og en begrundelse for, hvorfor restriktionerne skal gå ud over netop restaurationsbranchen.

»Det er en meget hård og hurtig beslutning. Og jeg tror ikke nødvendigvis, at det er vores branche, der kan hjælpe med at holde smittetrykket nede. Jeg er nødt til at minde om, at da vi åbnede i maj, steg smittetrykket ikke,« siger hun. Læs mere her.

Læs også: Her er alle de restriktioner, der nu gælder danskerne

Formand nægter at modtage lønstigning på 156 pct.

Selv om Nina Smith, der er formand for Forenet Kredit er markant underbetalt i forhold til sammenlignelige formandsposter, nægter hun at tage imod en lønforhøjelse på 156 pct. årligt.

Det skriver Finans.

Forenet Kredit er hovedaktionær i Nykredit og ifølge en analyse fra rekrutteringsbureauet Heidrick & Struggles er Nina Smith markant underbetalt. Forenet Kredits bestyrelse mener derfor, at formandens honorar skal hæves fra 195.000 kr. til 500.000 kr. Men Nina Smith har i stedet gennemtrumfet, at honorarstigningen først skal træde i kraft, når hun ikke længere er formand.

»Spørgsmål om honoraret er et meget ømtåleligt og hajfyldt farvand. Jeg har påtaget mig formandsposten med det nuværende honorar, og jeg ønsker ikke en diskussion om, at jeg kan bestemme mit eget honorar,« siger Nina Smith til Finans med henvisning til, at hun er med i det udvalg i Forenet Kredit, der har undersøgt foreningens honorarer.

Fem andre skarpe historier fra Berlingske Business egne skribenter:

1: Fire ud af ti topchefer forventer færre ansatte

Mange af landets største virksomheder oplever fortsat problemer med at fylde ordrebogen, og fire ud af ti topchefer i Berlingskes Toplederpanel forventer nu, at antallet af medarbejdere vil falde i de kommende måneder. Ny ordning om midlertidig arbejdsfordeling kan dog afværge en stor stigning i ledigheden.

Læs historien af Berlingskes Morten Laugesen og Frederik Juel.

2: Overdommerne: Der er noget Komiske Ali over TV 2-direktørens fornægtelse af sexisme

TV 2s topchef, Anne Engdal Stig Christensen, tager ugens største nedtur med sin stædige fastholdelse af, at ingen i ledelsen mener eller har ment, at børn og barsel skader karrieren. Vidnesbyrd om det modsatte er for tunge til at køre fornægtelsesstrategien. Ugens optur tager kapitalfondkongen, der tjente over to milliarder sidste år.

Læs denne uges op og nedture fra Berlingskes overdommere, Thomas Bernt og Birgitte Erhardtsen, her.

3: Davids drøm begyndte i en kælder på Nørrebro: I dag kan firmaet blive 80 milliarder værd

I en børsnotering fredag ventes det dansketablerede spilfirma Unity at blive værdisat til 80 milliarder kroner. Medstifteren, islandske David Helgason, etablerede firmaet i København for mere end et årti siden – i en kælder på Nørrebro.

Læs historien af Jakob Chor.

4: Loyale medlemmer får Amazons pengekasse til at bugne

Hele 70 procent af internetgigantens indtægter skyldes kunder, der betaler et fast månedsabonnement for at være medlem af »klubben« og få adgang til bl.a. gratis fragt, film, musik og bøger, viser helt friske beregninger. Om kort tid åbner giganten i Sverige, men danske handlende har forberedt sig godt på at yde modstand.

Berlingskes Thomas Breinstrup skriver om Amazon her.

5: Nye bøllebank til briterne – men det er deres egen skyld

Det er nemt at lægge skylden for problemerne i britisk økonomi på Brexit og de kuldsejlede forhandlinger med EU. Men det er håndteringen af coronakrisen, der nu giver udsigt til tilbagegang i aktiviteten i efteråret. Det giver modvind for dansk eksport, men er også en advarsel om, at man skal teste og fare med lempe.

Læs analysen af Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie.