Erhvervslivet er stærkt bekymret over ny melding fra Mette Frederiksen: »Det vil koste dyrt«

Der er behov for hurtig hjælp til til de virksomheder, der bliver ramt af de nye restriktioner i hele landet, lyder det fra erhvervsorganisationer.

Siden torsdag har alle cafeer og restauranter i københavnsområdet skulle lukke kl. 22.00. Nu kommer restriktionerne til at gælde i hele landet. Her ses Café Victor på Ny Østergade i Københavns Indre By. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På grund af stigende coronasmitte annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag, at regeringen vil udbrede de lokale restriktioner i København til hele landet.

Det betyder blandt andet, at alle restauranter og cafeer fra lørdag skal lukke klokken 22.00 i hele landet, og at både gæster og personale skal bære mundbund, når de står op. Samtidig bliver forsamlingsforbuddet sænket fra 100 til 50 mennesker.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri har man forståelse for vigtigheden af at få smittespredningen under kontrol, men man mener, at beslutningen er vidtgående.

»En generel tidlig lukning af restauranter og eksempelvis bryllupsfester virker meget vidtgående, hvis de reelle problemer er piratfester og smitte i det sene natteliv,« siger medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen og tilføjer:

»Vi er stærkt bekymrede for, at restauranter og andre oplevelsesvirksomheder nu igen bliver ramt hårdt af nye restriktioner. Der er brug for, at vi i alle dele af samfundet tager ansvar. Ellers kommer mange virksomheder og arbejdspladser til at betale prisen for det,« siger han.

Hos Horesta, der er brancheforeningen for hoteller, restauranter og cafeer, mener politisk direktør Kirsten Munch, at restriktionerne vil få en »kæmpe økonomisk betydning for virksomhederne«, og hun savner dokumentation og en begrundelse for, hvorfor restriktionerne skal gå ud over netop restaurationsbranchen.

»Det er en meget hård og hurtig beslutning. Og jeg tror ikke nødvendigvis, at det er vores branche, der kan hjælpe med at holde smittetrykket nede. Jeg er nødt til at minde om, at da vi åbnede i maj, steg smittetrykket ikke,« siger hun.

Men jeres branche er jo en branche, hvor der er mange mennesker samlet på ét sted, og hvor folk får alkohol?

»Ja, og vi skal selvfølgelig sørge for, at alle holder afstand, men med restriktionerne begrænser man jo også alle spisestederne, hvor folk sidder med behørig afstand, så tiltaget rammer bredt en branche, der i forvejen er hårdt ramt,« siger hun.

Dansk Erhverv: Der er behov for hurtig hjælp til virksomheder

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv anerkender man nødvendigheden af nye restriktioner, men påpeger i samme ombæring, at der er behov for hurtig hjælp til de ramte virksomheder. Ifølge Berlingskes oplysninger skal partiernes erhvervsordførere mødes til forhandlinger om udvidelse af kompensationsordningerne i Erhvervsministeriet fredag eftermiddag. Ministeriet oplyser fredag eftermiddag, at ordførerne genoptager forhandlingerne søndag.

»Her er det vigtigt, at udvidelsen bliver effektueret hurtigt. Virksomhederne har ikke tid eller likviditet til at vente i ugevis på hjælp,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Han peger på, at erfaringerne fra København og omegn, hvor restriktionerne har været gældende siden torsdag, har »været et hårdt slag for barer og restauranter«.

»Nu bliver det så udvidet til hele landet, og det vil koste dyrt for de berørte,« siger han.

Restriktionerne gælder indtil videre til d. 4. oktober.