Nu er det svenskernes tur: Ny bankskat udløser kursdyk

Mens den danske regering og bankerne strides om en ny særskat, gør svenskerne klar til at indføre en lignende skat, som skal finansiere forsvaret.

En ny svensk bankskat smitter negativt af på Danske Bank, vurderer analytikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun i Danmark, at politikere har øjnene stift rettet mod banker, når nye tiltag skal finansieres.

I Sverige skal større banker og kreditinstitutter betale en ny såkaldt risikoskat fra 2022. Sådan lyder et forslag fra det svenske finansministerium, som nu skal sendes i høring, skriver det svenske nyhedsbureau Direkt.

Svenske bankaktier falder fredag over en bred kam, og nyheden om en svensk bankskat smitter også af på Danske Bank-aktien, lyder vurderingen fra analytikere.

SEB dykker 2,6 procent på børsen i Stockholm, Svenska Handelsbanken og Swedbank falder begge 2,1 procent, mens Nordea taber 1,0 procent.

På fondsbørsen i København falder Danske Bank-aktien med 2,1 procent.

»Selv om Danske Banks andel af regningen formentlig bliver relativt lille, så tynges aktien nok en smule af nyheden om endnu en bankskat – denne gang på svensk jord,« siger Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker i Sydbank.

Den svenske regering har tidligere varslet, at den har planer om at indføre en ny bankskat på fem mia. svenske kroner for at finansiere udgifter til forsvaret.

»I betragtning af de samfundsmæssige omkostninger, der kan opstå i tilfælde af en finansiel krise, bør skatteopkrævningen fra den finansielle sektor øges,« lød meldingen i 2019 fra den svenske regering.

Strid om dansk bankskat

Ifølge Direkt oplyser det svenske finansministerium i en pressemeddelelse, at bankskatten i Sverige skal gælde for kreditinstitutter med et forretningsomfang på mere end 150 mia. kroner. Det drejer sig angiveligt kun om den del af forretningsomfanget, som er i Sverige.

»I Danmark falder Danske Bank med cirka to procent. Danske Bank er formentlig i yderkanten af den svenske bankskat (på grund af størrelsen af forretningsomfanget i Sverige), men den svenske skat kan hurtigt trække danske tråde,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar.

Nyheden om den svenske bankskat kommer, samtidig med at politikerne i Danmark forhandler om S-regeringens udspil om en ny ret til tidlig pension, der i folkemunde er blevet kaldet »Arne-pension«.

Et centralt element i finansieringen i Arne-udspillet er, at den finansielle sektor skal bidrage med 1,5 mia. kroner årligt i form af et såkaldt »samfundsbidrag«. Dette har vakt stor modstand i finanssektoren, som mener, at der ikke findes nogen saglig begrundelse for særskatten.