Business-update: Nu kollapser hele Europas økonomi

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Europas økonomier kollapser på grund af coronakrisen, viser en række nøgletal og målinger ifølge Financial Times. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Hertzog
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til fredagens Business-update, som giver en opsummering af dagens vigtigste erhvervsnyheder, der som alt andet er præget af coronakrisen.

Vi må desværre begynde med tophistorien fredag eftermiddag fra Financial Times, der konkluderer, at hele Europas økonomi lige nu kollapser.

Det skriver avisen på baggrund af store fald i både aktivitet og forventninger i de store eurolande med Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland i spidsen for nedturen.

Nedturen udtrykkes i en serie af økonomiske nøgletal og målinger for marts, der viser de største månedlige fald nogensinde, hvilket bebuder, at en svær økonomisk nedtur er på vej, skriver avisen.

»Ingen af de europæiske økonomier har vist sig immune over for den økonomiske smerte,« skriver avisen og peger på, at eksempelvis en måling blandt indkøbschefer i Italien er faldet til under det laveste niveau under den finansielle krise for 11 år siden.

Ligeledes har tilsvarende målinger blandt indkøbschefer i de tre andre nævnte lande aldrig ligget på et lavere niveau, siden de begyndte at foretage målingerne for 20 år siden.

Her går det godt

Kun enkelte brancher blomstrer under coronakrisen. Således skriver nyhedsbureauet Bloomberg, at de tre grundlæggere af et firma, der fremstiller de meget efterspurgte respiratorer, har forøget deres formuer med i alt 7,3 mia. dollar i år svarende til op mod 50 mia. danske kroner.

Deres virksomhed, Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics Co., er steget 41 procent på børsen som følge af eksplosionen i efterspørgslen på livredende maskineri som respiratorer.

Bestyrelsesformand Li Xiting fra Singapore har føjet 3,7 mia. dollar til sin formue, viser Bloomberg Billionaires Index, hvilket gør ham til den blandt de fem personer i verden, hvis formuer er vokset mest på et år.

Verdens rigeste person, Jeff Bezos, er blevet 3,4 mia. dollar rigere, mens Bill Gates’ formue er faldet med 15,3 mia. dollar.

Blæst om velhavende Bestseller-ejer

Ugen har også budt på blæst omkring en af de meget velhavende danskere, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen.

Han står i en regulær storm, efter at han har fyret 750 danske medarbejdere, nægtet at betale husleje for sine butikker og sendt tusinder hjem med lønkompensation fra staten.

Spørgsmålet er rejst, hvorfor Holch Povlsen ikke aktiverer nogle af de milliarder af kroner, som han i årevis har trukket ud af Bestseller, til at holde hånden under alle sine ansatte og lader andre og mere trængende komme til statens støttefad.

Men kritikken er letkøbt og et udtryk for, at man ikke har forstået, hvor slemt det står til i branchen, mener Jens Poulsen, hovedejer og topchef i landets næststørste modekoncern, DK Company.

Læs om hans forsvar for Holch Povlsen her.

Og læs i øvrigt herunder bud på skarpe artikler og guides, som Berlingskes Business-redaktion har udgivet under de seneste ugers coronakrise:

Tjenerelev skulle efter tre år have sit svendebrev i denne uge: »Nu overvejer jeg at starte forfra på en ny uddannelse«

Læs her

Guide: Se, hvor coronakrisen rammer din privatøkonomi

Læs her

Stor guide: Sådan bliver boligejere med flekslån og fastforrentede lån påvirket af renteuroen

Læs her

Den danske virksomhed Union Therapeutics har netop offentliggjort et muligt bud på en behandling mod covid-19.

Læs her

Familien bag A.P. Møller-koncernen har indgået et samarbejde om, at op mod 24 fly skal transportere værnemidler fra Kina til Rigshospitalet i København.

Læs her