Dan Jørgensen: Grøn efteruddannelse kan være en del af krisepakke

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er enig med Klimarådet i, at der er brug for at finde synergier mellem den økonomiske genopretning, vi står overfor, og den grønne omstilling.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er i fuld gang med at finde ud af, hvordan grøn omstilling kan komme til at spille en rolle i en kommende genopretning af dansk økonomi på den anden side af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder det »helt oplagt« at finde synergier mellem den store økonomiske genopretning, Danmark står overfor, og den grønne omstilling af det danske samfund, sådan som en række partiledere, erhvervsorganisationer og senest Klimarådets formand har gjort sig til talsmænd for.

»Noget er vi allerede i gang med, for eksempel forhandlinger om flere ladestandere og aftalen om suspension af anlægsloftet, der skaber mulighed for øget energirenovering af offentlige bygninger,« skriver han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Samtidig er han positiv indstillet over for Klimarådets tanker om grøn efteruddannelse af håndværkere og ansatte i restaurationsbranchen. Det bør dog ske i samarbejde med arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer.

»Den grønne omstilling vil være en motor for nye arbejdspladser og vil også kræve nye kompetencer, så det er helt afgjort vigtigt at se på voksen- og efteruddannelse. Her er min indstilling, at det skal gøres i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter,« skriver Dan Jørgensen.

AE: Tusindvis af job i grøn omstilling

Der findes endnu ingen beregninger, der viser, hvor mange job man vil kunne skabe ved at lave en grøn genopretningsplan.

I begyndelsen af året udarbejdede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, en analyse for fagforbundet 3F, som viser, at grøn omstilling har potentiale til at skabe flere end 30.000 midlertidige job om året frem mod 2030 og knap 17.000 permanente job årligt.

AEs beregninger bygger dog på andre tiltag end dem, der i øjeblikket bliver nævnt som en del af en genopretningspakke. Men beregningerne viser blandt andet, at en udskiftning af olie- og gasfyr i de danske boliger kan skabe 9.900 job årligt over ti år, mens en udbygning af fjernvarme vil kunne skabe flere end 15.000 job årligt over ti år. Energirenovering af private boliger anslås at kunne give 1.900 job årligt.

»Investeringer i grøn omstilling vil være et centralt element i en genopretningsplan. Men omvendt vil det være naivt at tro, at det er er løsningen. Det er det ikke. Det er en del af løsningen,« siger AEs direktør, Lars Andersen.

GRAFIK

Potentiale for grønne job, antal personer årligt