Business-Overblik: Jysk-arving er klar med op­sigtsvæk­ken­de kurs­skif­te med sin fars livs­værk: »Jeg blev gan­ske ufri­vil­ligt og mod­vil­ligt sat i for­mands­sto­len«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Jacob Brunsborg blev formand i Lars Larsen Group, da hans far, Lars Larsen, sidste år gik bort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-Overblik, der skal klæde dig på til dagen med skarpe erhvervsnyheder og aktiekurser.

Vi skal blandt andet forbi historien om Jysk-arvingen Jacob Brunsborg, der er klar med en ny strategi, efter at han sidste år overtog Lars Larsens livsværk. Men vi begynder med historien om, at mænd dominerer i toppen af den danske advokatbranche.

Mændene bestemmer i branchen, hvor sager om sexchikane nu vælter frem

Toppen af landets advokathuse, der lige nu står frem i medierne og fortæller om sexisme og krænkelser, er domineret af mænd.

Det viser en optælling, som Berlingske har foretaget i kølvandet på sager om krænkelser hos blandt andre Bruun & Hjejle og Gorissen Federspiel, der har ført til fyring af partnere.

I landets ti største advokatfirmaer er kun cirka hver ottende equity partner en kvinde, viser Berlingskes rundspørge.

Equity partnere er kapitalejere af firmaet og er således de tungeste og mest indflydelsesrige partnere – modsat de aflønnede partnere, som ingen ejerandele har.

Ifølge professor Bjarke Oxlund, der forsker i køn og ligebehandling og er leder af Institut for Antropologi på Københavns Universitet, er det et stort problem, at der er så markant en overvægt af mænd i toppen af den danske advokatbranche. Han mener, at det forstærker sexismen i branchen. Læs mere her.

SF vil have statslige observatører i Danske Bank

Der bør indsættes statslige observatører i Danske Bank på området for gældsinddrivelse, efter at det har vist sig, at der er fejl i tusindvis af sager.

Banken bør ikke selv rydde op efter sit gældskaos og er heller ikke den rigtige til at vurdere konsekvensen af fejlbehæftede opkrævninger for de ramte kunder.

Sådan lyder konklusionen fra SF i nærværende avis efter et samråd med erhvervsminister Simon Kollerup (S) om gældsskandalen.

SF vil derfor arbejde for, at der bliver indsat et team af sagkyndige fra Finanstilsynet eller andre myndigheder i Danske Bank. Læs mere her.

Det sker, efter TV 2 og Berlingske den seneste måned har afdækket, at Danske Bank gennem mange år har opkrævet forældet gæld fra bankens inkassokunder, selv om banken ikke havde ret til pengene.

Omfattende fejl i data og IT-systemer har ført til, at Danske Bank i en lang række år har inddrevet for høje beløb fra tusindvis af kunder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Jysk-arving skyder milliard i grøn energi

Da Jysk-stifteren Lars Larsen sidste år gik bort efter kort tids sygdom, måtte sønnen Jacob Brunsborg overtage sin fars livsværk. Et år efter sætter han nu en helt ny strategi og skyder milliarder i grøn energi og bæredygtighed, som bliver et helt nyt ben i koncernen.

Det skriver Børsen.

Jacob Brunsborg, der skyder en milliard i Copenhagen Infrastructure Partners’ (CIP) fjerde grønne fond, fortæller, at tankerne om, hvordan han vil styre Lars Larsen Group, først er opstået efter farens død.

»Jeg blev ganske ufrivilligt og modvilligt sat i formandsstolen for vores familievirksomhed alt for tidligt, da min far blev syg. Det ville jeg helst ikke, men han er her ikke mere, og så er det ligesom mig, der har stafetten for resten af familien, og når man så sidder i den stol, så vil man gerne gøre det, så godt som man kan,« siger han til Børsen.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, i dag har blikket rettet mod:

Ugens ubetinget vigtigste nøgletal tikker ind fredag eftermiddag amerikansk tid. Her får vi offentliggjort, hvor mange nye job den amerikanske økonomi har skabt i løbet af september, og det er sidste gang inden præsidentvalget. Det amerikanske arbejdsmarked har været i bedring, men tempoet er aftaget. I august blev der skabt 1,37 millioner nye job, men for september ventes det tal at have aftaget til 0,85 millioner. Det er værd at have in mente, at der blev tabt cirka 22 millioner job i marts og april tilsammen. Så selv hvis der blev skabt næsten en million nye job i september, er vi kun omkring halvvejs på vej mod at genvinde de job, der er tabt under krisen. Fra et markedsperspektiv er den positive retning vigtigere end niveauet. Alligevel vil vi nok se overraskelser sende kaskader gennem både aktie- og obligationsmarkedet.

Vi får også tal for inflationen i eurozonen, der risikerer at sætte en kedelig rekord. Viser det sig, at forbrugerpriserne i september er faldet med mere end minus 0,2 procent år til år, så vil det være det laveste niveau i mere end fem år. Det vil ligeledes betyde, at blokken nu har oplevet deflation i to på hinanden følgende måneder. Den Europæiske Centralbank kan finde trøst i, at korrigerer man for prisen på olie og fødevarer, der oplever store udsving, står man tilbage med den underliggende inflation, og den forventes at have vokset 0,8 procent i september sammenlignet med 0,6 procent måneden før.

Brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien afsluttes fredag, og det er den sidste runde forhandlinger, inden Det Europæiske Råd mødes 15. oktober. Vi bliver klogere på, om de to parter er blevet enige på tilstrækkeligt mange stridspunkter til, at forhandlingerne kan intensiveres yderligere. Holder begge forhandlere kortene tæt til kroppen ved dagens briefing, kan det være tegn på, at forhandlingerne spidser til, og at man er villig til at indgå kompromis, som man helst ikke vil reklamere for meget med.

Det sker på markederne

USA, lukkekurser torsdag:

Dow Jones: +0,13 pct.

S&P 500: +0,53 pct.

Nasdaq: +1,42 pct.

Asien, indeks fredag kl. 06.15:

Japan Nikkei: +0,34 pct.

Hongkong Hang Seng: +0,79 pct.

Kina CSI: -0,20 pct.