Business-overblik: EUs vaccinechef fejer Mette Frederiksens Israel-rejse af bordet: Israel har ikke løsningen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var i sidste uge i Israel sammen Østrigs kansler, Sebastian Kurz, for blandt andet at diskutere et muligt samarbejde om fremtidig vaccineproduktion med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Fitoussi/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen, godmorgen! Og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

God læselyst – og god dag

Tænketanke: Regeringen udelader prisen for nedlukning under corona

De to tænketanke CEPOS og Kraka retter nu en kritik mod regeringen for at oversælge den økonomiske politik og for ikke at medregne prisen for nedlukningen, når den ser på virkningerne af den økonomiske politik under coronakrisen.

Det skriver Berlingske.

»S-regeringen tegner et billede af, at den holder hånden under dansk økonomi via dens politik. Billedet er mere nuanceret. I regnestykket har man indregnet positive effekter af kompensationspakker, feriepenge, offentlige investeringer med videre. I regnestykket har man imidlertid udeladt virkningen af nedlukningen af virksomhederne. Dette har selvsagt en negativ effekt på aktiviteten i dansk økonomi,« siger Mads Lundby Hansen.

EUs vaccinechef: Kun Europa og USA kan producere vacciner i stor skala

Statsminister Mette Frederiksen (S) var i sidste uge i Israel sammen Østrigs kansler, Sebastian Kurz, for blandt andet at diskutere et muligt samarbejde om fremtidig vaccineproduktion med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu,

Men Israel har ikke kapacitet til at producere vacciner og kan derfor ikke hjælpe med at løse den største udfordring her og nu. Det skriver Børsen, som har talt med manden, der har ansvar for at booste EUs vaccineproduktion, den franske kommissær Thierry Breton.

»Jeg forstår godt, at der er stor utålmodighed. Men der er bare en ting, vi alle bør huske: Udfordringen er ikke længere at udvikle nye vacciner. Vi har snart fire vacciner i EU og en femte på vej. Det, vi har brug for, er industriel kapacitet,« siger Thierry Breton.

Den franske kommissær fastslår videre, at »sandheden er, at langt den største kapacitet findes i Europa og USA«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dansk vaccinepioner undrer sig over statsministerens rejse til Israel

Vi fortsætter med endnu en historie, der tager udgangspunkt i Mette Frederiksens rejse til Israel.

For Martin Roland Jensen, der er bestyrelsesformand for biotekvirksomheden Expres2ion Biotechnologies, undrer sig over, at den danske statsminister torsdag satte sig i et fly til Israel for at drøfte coronavacciner med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den østrigske kansler, Sebastian Kurz.

For hvorfor rejser statsministeren helt til Israel for at tale om coronavacciner med Østrig og Israel, når flere virksomheder på dansk jord er involveret i udvikling af en coronavaccine?

»Det er så oplagt at kigge i vores egen baghave for at se, om der gror noget der i stedet for at rejse til Israel og lede efter noget,« siger Martin Roland Jensen til Berlingske.

Expres2ion Biotechnologies er netop noget af det, der gror i baghaven. Den Hørsholm-baserede virksomhed, der er børsnoteret i Sverige, er med i udviklingen af en dansk coronavaccine, som mandag tiltrak sig meget stor opmærksomhed, da den danske biotekvirksomhed Bavarian Nordic oplyste, at en dansk coronavaccine nu for første gang skal testes på en lille gruppe mennesker.

Medie: Topdanmark over­ve­jer at sæl­ge pen­sions­for­ret­ning

Topdanmark, der er landets næststørste forsikringsselskab, kan være på vej mod et milliardstort frasalg af datterselskabet og pensionsbenet Topdanmark Livsforsikring.

Det erfarer Børsen.

Ifølge mediet skulle forsikringskæmpen have kontaktet investeringsbanken Carnegie for at få et bud på, hvordan en eventuel handel kan strikkes sammen.

Topdanmark, der har den finske finanskoncern Sampo som største aktionær, afviser at kommentere historien.

Salget af risikable investeringsprodukter eksploderer

Danskerne har haft godt gang i investeringerne det seneste år – også de risikable af slagsen. Således fordobledes handlen med såkaldt gearede certifikater på børsen i København og landede på 18 milliard kroner sidste år.

Det skriver Finans, der også har talt med Per Hansen, investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordnet, som genkender tendensen.

»Vi ser en stor efterspørgsel på disse produkter, blandt andet fordi vi har fået flere kunder, og det er absolut ikke aftaget i 2021,« siger han til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er, hvad Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med tirsdag:

  • De danske aktier har haft det svært den seneste måned. 2020-højdespringerne (amerikansk it-aktier, grøn omstilling og life science, som Danmark har mange af) blev globalt solgt fra for at købe mere konjunkturfølsomme aktier. Ørsted er eksempelvis faldet mere end 25 procent i år. Bliver den nedtur bremset?
  • Brasilien er politisk og økonomisk garant for skandaler og dårlig omtale. I går ophævede højesteretten en korruptionsdom mod tidligere præsident Lula. Både aktiemarkedet og den brasilianske valuta faldt markant, fordi udenlandske investorer sælger ud på frygt for, at Lula politisk kan få comeback. Kan usikkerheden og nervøsiteten brede sig til andre EM-lande?
  • De seneste uger har Tesla-aktien kørt baglæns og været på hælene. Er hypen om Elon Musk og Tesla-aktien ved at være slut efter et kursfald på 35 procent fra toppen?

Markederne i dag

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: +0,97 procent
  • S&P 500: – 0,54 procent
  • Nasdaq: – 2,41 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.00:

  • Japan Nikkei: +0,55 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,35 procent
  • Kina CSI: -0,18 procent