Analytiker om handelsaftale: Trump er på charmeoffensiv før valget

Efter flere måneders handelskrig begraver Trump og Kina nu stridsøksen. Begge sider bekræfter over for erhvervsmediet Bloomberg, at de har underskrevet en aftale.

Det var taktisk vigtigt for Donald Trump, at få en handelsaftale på plads før valget. Han har brug for at vinde stemmer hos bønderne, som nu kan handle med Kina igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nichlolas Kamm/RItzau Scanpix

Fredag eftermiddag kunne verdenshandlen ånde lettet op, da Donald Trump og kinesiske embedsmænd offentliggjorde, at USA og Kina har indgået en »fase-1 handelsaftale«.

Og det er ikke tilfældigt, at aftalen falder på plads nu, vurder Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, som er Danmarks største kapitalforvalter uden for bankerne.

»Det er den mest ventede nyhed i nyere tid, og det er på ingen måde overraskende, at aftalen falder på plads netop nu. Donald Trump og Kina havde brug for det. De fastfrosne markeder har gået ud over begge landes vækst. Desuden ligger der et amerikansk valg lige rundt om hjørnet,« siger Henrik Franck.

Trump vil vinde stemmer hos bønder

Aftalen går i korte træk ud på, at en række toldsatser trækkes tilbage, ligesom kineserne forpligter sig til at købe flere landbrugsvarer fra amerikanerne. Det er altså en aftale, som rammer lige ned i Trumps vælgersegment, vurderer Henrik Franck.

»Det er enormt vigtigt for de amerikanske bønder, at der falder en aftale på plads, og bønderne er vigtige for, at Trump bliver genvalgt,« siger Henrik Franck.

Den samme mener Danske Banks chefanalytiker med fokus på Kina, Allan von Mehren.

»Sojabønderne i Iowa er republikanere, der normalt støtter Trump, men de har også tidligere været ude at sige, at handelskrigen kan betyde, at de på den lange bane kan blive nødt til at lukke deres farm, og jo nærmere vi kommer et valg, jo farligere er den her handelskrig for Trump,« har Allan von Mehren tidligere sagt til Berlingske.

Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje

»Handelskrigen har været hård for verdensøkonomien og særligt for økonomier som den danske, som er meget åbne økonomier, der lever af eksport. Derfor er aftalen vigtig.«


Der er tale om en »fase 1-aftale«, og det betyder ifølge Henrik Franck, at udsigterne til en endelig aftale kan være lange.

»Det er en meget beskeden og en meget lidt ambitiøs aftale. Så vi skal ikke løfte armene alt for højt. Amerikanerne og kineserne kommer til at skulle forhandle både en fase 2- og muligvis også en fase 3-aftale, og det bliver meget sværere. Her skal landene eksempelvis diskutere, hvordan man beskytter teknologien, og det er langt mere vanskeligt end det, der ligger på bordet. Jeg tror næppe, en sådan aftale falder på plads før et amerikansk valg og nok heller ikke umiddelbart efter,« siger Henrik Franck.

Også vigtigt for dansk økonomi

Der har været spændinger mellem USA og Kina, siden Donald Trump blev valgt, og den amerikanske præsident beskyldte allerede under sin valgkamp Kina for at snyde USA og manipulere landets valuta for at stå bedre i samhandelen mellem de to. Det har slidt hårdt på verdensøkonomien. Men nu er der sat et foreløbigt punktum, og aktierne er allerede begyndt at stige.

»Handelskrigen har været hård for verdensøkonomien og særligt for økonomier som den danske, som er meget åbne økonomier, der lever af eksport. Derfor er aftalen vigtig,« siger Henrik Franck.

Det samme mener Allan Von Mehren:

»Det afgørende er, at udmeldingen peger på, at det værste i handelskrigen nu er bag os, og der er udsigt til en nedtrapning af konflikten. Vi skal nok forvente bump på vejen, men en ganske betydelig sky er så småt ved at lette fra verdensøkonomien, og det giver plads til lidt mere positive udsigter for både markeder og verdensøkonomien,« skriver han i en e-mail til Berlingske.