Ekspert om kinesisk boykot: De går benhårdt efter at ramme Trump dér, hvor det gør mest ondt

Den kinesiske regering har bedt landets statsdrevne landbrugsvirksomheder om at stoppe med at købe amerikanske landbrugsvarer. Kineserne har øjnet chancen for at bruge det forestående amerikanske valg mod Trump, vurderer chefanalytiker.

»Den nye udvikling i handelskrigen har ikke så stor betydning for amerikansk økonomi, men til gengæld har det en enorm betydning for præsident Donald Trump. Han har virkelig mange støtter, som er sojabønder i svingstaten Iowa,« siger chefanalytiker Allan von Mehren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

Handelskrigen mellem USA og Kina nåede i torsdags nye højder, da Donald Trump varslede en amerikansk told på 300 milliarder dollar på varer fra Kina. Mandag morgen kom reaktionen så fra den kinesiske regering, der har besluttet at stoppe med at købe amerikanske landbrugsvarer.

Det skriver Bloomberg på baggrund af anonyme kilder tæt på forhandlingerne.

Kinesernes taktik er at ramme Trump der, hvor det gør ekstra ondt: på hans vælgertilslutning. Det fortæller Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank med speciale i Kina.

»Den nye udvikling i handelskrigen har ikke så stor betydning for amerikansk økonomi, men til gengæld har det er enorm betydning for Donald Trump. Han har virkelig mange støtter, som er sojabønder i svingstaten Iowa,« siger han.

Kineserne er ikke bange for handelskrig

Talsperson Hua Chunying fra det kinesiske udenrigsministerium sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters i fredags, at Kina »ikke ønsker en handelskrig, men ikke er bange for at udkæmpe en«.

Allan von Mehren vurderer, at tiden kan blive et afgørende forhandlingsredskab for kineserne.

»De iowanske sojabønder er republikanere, der normalt støtter Trump, men de har også tidligere været ude at sige, at handelskrigen kan betyde, at de på den lange bane kan blive nødt til at lukke deres farm – og jo nærmere vi kommer et valg, jo farligere er den her handelskrig for Trump,« siger Allan von Mehren, som understreger, at hvis Trump får en fordelagtig handelsaftale i hus med Kina, kan det omvendt sætte Trump i et godt lys hos de potentielle stemmer fra landmændene.

»Det er også derfor, han er så forhippet på at lande en god aftale,« siger Allan Von Mehren.

Spændinger mellem øst og vest

Der har været spændinger mellem USA og Kina, siden Donald Trump blev valgt – og den amerikanske præsident beskyldte allerede under sin valgkamp Kina for at snyde USA og manipulere landets valuta for at stå bedre i samhandlen mellem de to.

Og det er heller ikke første gang, at Kina går efter at ramme USA på landbruget. Det har de gjort flere gange i løbet af det seneste år, fortæller Allan von Mehren.

De kinesiske markeder har reageret hårdt på de nyeste udviklinger i handelskrigen. Den kinesiske møntfod, yuan, faldt mandag morgen til sit laveste niveau i forhold til dollaren siden 2010.

Derudover har aktiemarkederne i Asien reageret på de kinesisk-amerikanske spændinger med det største fald på én dag i over ni måneder, skriver Reuters.

Derfor overrasker den kinesiske boykot ikke chefanalytikeren.

»Oven på at Trump brød våbenhvilen med torsdagens toldforhøjelse, er det slet ikke overraskende, at kineserne bruger det her våben,« siger Allan von Mehren og fortæller, at boykotten ikke kommer til at have direkte betydning for Danmark.