USA og Kina bekræfter handelsaftale: Aktier stiger til rekorder

Efter stor forvirring fredag eftermiddag bekræftede kinesiske embedsmænd og den amerikanske præsident, Donald Trump, at de to stormagter har indgået en indledende handelsaftale.

USA og Kina indgår handelsaftale. Arkivfoto af de to landes præsidenter, Donald Trump og Xi Jinping.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Sent fredag eftermiddag bekræftede både Donald Trump og kinesiske embedsmænd, at Kina og USA har indgået en »fase 1-handelsaftale«.

Dermed kommer der klarhed over flere måneders spekulation om, hvor tæt de to stormagter egentlig var på at lave en aftale.

»Det er en god nyhed, som er svær at overdrive betydningen af. Handelskrigen er den største enkeltstående risikofaktor på de finansielle markeder og har været årsag til en del kursudsving, siden den for alvor brød ud i marts 2018,« siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

»Fase 1-aftalen er et udtryk for, at ingen af de to lande i længden har gavn af handelskrigen. Alligevel skal man ikke helt hejse det hvide flag endnu og slå en endegyldig streg over stridighederne,« tilføjer han.

Sent torsdag skrev flere amerikanske medier, at præsident Donald Trump havde godkendt en aftale, som aflyser USAs planlagte straftold på en række kinesiske varer, der ellers skulle være trådt i kraft på søndag. I løbet af fredagen opstod der imidlertid forvirring, om Kina var med på aftalen, og forvirringen og usikkerheden tog til, da Trump tweetede, at en artikel i Wall Street Journal om handelsaftalen var »fake news«.

Det lykkedes dog Beijing at kvæle den umiddelbare forvirring, da embedsmænd under et pressemøde fredag eftermiddag sagde, at der er indgået en aftale på ni kapitler. Kort efter tweetede Trump, at »vi har indgået en meget stor fase 1-aftale med Kina«. Det er stadig uklart, hvor og hvornår handelsaftalen skal underskrives.

Aktiemarkedet tog godt imod nyheden. De amerikanske indeks steg til friske rekorder, mens de europæiske markeder holdt fast i de store stigninger, der kom i kølvandet på Det Konservative Partis valgsejr i det britiske parlamentsvalg.