Kaos i Københavns lufthavnen: Flytrafikken forsinket af arbejdsnedlæggelse

Arbejdsnedlæggelsen af SAS-medarbejdere i Københavns Lufthavn har medført stort kaos i afgange og ankomster af flyselskaber tilknyttet virksomheden. SAS melder indtil videre kun et begrænset antal af aflysninger, men det er uvist, hvis og hvornår de aflyste flyafgange og -ankomster vil flyve.

 

Medarbejderne i SAS Ground Handling (SGH), der står for bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn, har onsdag eftermiddag nedlagt arbejdet og er gået til fagligt møde. Det har ført til stort kaos i form af forsinkelser og aflysninger af centrale flyafgange og -ankomster i lufthavnen.

Arbejdsnedlæggelsen, der blev bekræftet af SAS over for Berlingske tidligere onsdag, sker på baggrund af en vikar, der ikke vil melde sig ind i Fagforbundet 3F, er mødt op på arbejde. SAS fortæller videre, at alle medarbejdere i ground service gik cirka ti minutter efter, at den pågældende medarbejder var mødt. Medarbejderen mødte klokken 13.10, og bagagemedarbejderne gik 13.20.

Det drejer sig om cirka 150 medarbejdere, der er gået, oplyser SAS.

En gennemgang i SAS' hjemmeside viser, at omkring 19 afgange og 12 ankomster kan blive påvirket af onsdagens arbejdsnedlæggelser. Hjemmesiden viser desuden, at afgangene og ankomsterne mest vil føre til forsinkelser og kun en håndfuld aflysninger, men det er endnu uvist, hvornå de forsinkede fly vil flyve og ankomme.

SAS oplyser dog til Berlingske, at der indtil videre er sket 12 forsinkelser og ingen aflysninger. Selskabet siger desuden, at adminstrativt personale og folk, der har fri, er dem, som er i gang med at omfordele bagagen til passagerene nu.

Det er ikke første gang, at medarbejderne vælger at nedlægge arbejdet grundet vikarens virke. Således nedlagde medarbejdere i SGH ligeledes fredag omkring klokken 13 arbejdet, hvilket førte til store problemer for især SAS. 34 afgange blev aflyst. Også torsdag nedlagde medarbejderne deres arbejde, og det førte til 22 aflyste afgange. Samlet blev omkring 6.000 passagerer berørt af de mange aflysninger torsdag og fredag.

Dermed er onsdagens arbejdsnedlæggelse tredje gang i september måned, at bagagepersonalet nægter at arbejde. Parterne skal mødes i Arbejdsretten klokken 14.25, hvor arbejdsnedlæggelsen kan blive erklæret overenskomststridig.

Blandt de større flyselskaber, der benytter sig af SGH, kan nævnes Danish Air Transport, Eurowings, Icelandair, Qatar Airways og Thai Airways.

Tip os: Har du oplevet fagforeningspres? Skriv eller ring til journalist Lasse Friis på 25 45 46 92 eller lafr@berlingske.dk.