Pilot, verdensmand og Blixens nevø

Tore Vilhelm Dinesen, Charlottenlund, er død, 84 år gammel. Han var Karen Blixens nevø, jagerpilot, adjudant for Tronfølgeren og Prinsegemalen og ikke mindst formand for Rungstedlundfonden.

Tore Dinesen var i 46 år formand for Rungstedlundfonden. Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2010 Fold sammen
Læs mere

Det er i høj grad Tore Wilhelm Dinesens fortjeneste, at Karen Blixen Museet i Rungstedlund på Strandvejen i Rungsted i dag er et smukt og levende museum. 32.000 besøger årligt museet, der jævnligt tilbyder arrangementer med forfattere som Karl Ove Knausgård, Benny Andersen og Josefine Klougart samt oplæsninger ved skuespillere som Danica Curcic og Solbjørg Højfeldt.

Tore Dinesen, der døde i torsdags, 84 år gammel, var 1968-2014 formand for Rungstedlundfonden. Igennem næsten et halvt århundrede arbejdede han via fonden ihærdigt for at sikre og udvikle arven efter sin berømte faster, forfatteren Karen Blixen.

Karen Blixen Museets direktør, Catherine Lefebvre, betegner Tore Dinesen som et usædvanligt varmt og imødekommende menneske.

»Med utrætteligt engagement blev Tore Dinesen en gennemgående skikkelse, først som vigtigt tidsvidne til den sene epoke i Karen Blixens liv, dernæst som indfølende primus motor i videreførelsen af Rungstedlund som litteraturmuseum og fristed for alle med adgang for offentligheden fra 1991.

Karen Blixen Museet, som i fjor kunne markere sit 25-års jubilæum, blev et af Tore Dinesens livsværker. Han var en hyppig og trofast deltager, når Karen Blixen Museet indbød til litterære aftener, udstillingsåbninger, Rungstedlundprisuddeling og filmoptagelser, eller når pressen kaldte på ham for at lytte til de mange interessante historier, han erindrede fra sin ungdom i selskab med sin berømte tante; altid var han veloplagt, åben og til stadighed i dialog med husets gæster. Tore Dinesen var, som sin tante, en fremragende fortæller.

Derudover var han med sit varme og imødekommende væsen en verdensmand, som med en intuitiv forståelse for sine medmennesker favnede alle, han kom i berøring med, og denne egenskab – blandt mange andre – gjorde ham elsket og respekteret i vide kredse,« skriver Catherine Lefebvre i et mindeord.

Tore Dinesen var i 46 år formand for Rungstedlundfonden. Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2010 Fold sammen
Læs mere

Tore Dinesen voksede op i Hillerød. Hans far, Thomas Dinesen, deltog som frivillig i Første Verdenskrig på britisk side. Måske var det faderens indsats i krigen, der fik sønnen til at vælge en militær karriere. Efter studentereksamen fra Frederiksborg Gymnasium i Hillerød kom han til Flyvevåbnet, hvor han arbejdede i 30 år. Han uddannede sig til jagerpilot, blev eskadrillechef, lærer på Forsvarsakademiet og major. I en periode var han NATO-medarbejder i Norge, og ikke mindst virkede han som adjudant i Kongehuset, først for tronfølgeren Margrethe og senere for Prinsegemalen i fem år.

Senere var Tore Dinesen seks år i England, hvor han samarbejdede med sin bror, der drev et møbelimportfirma. Tilbage i Danmark blev Tore Dinesen ansat hos Nea-Lindberg, hvor han beskæftigede sig med radaropdatering af fly, og til slut blev han PR-medarbejder hos Burson-Marsteller i København.

Tore Dinesen blev i en alder af 68 år bachelor i litteraturvidenskab. I en 80-års fødselsdagsomtale i Berlingske oplyste han, at fritiden bl.a. gik med golf og en flok børnebørn, som gjorde hans »alderdom mindre kedelig.«

Han efterlader sig hustruen Betty Dinesen, børn og børnebørn.