Nekrolog: Han skabte resultater

Den tidligere Metal-formand Georg Poulsen døde onsdag aften, 84 år.

Georg Poulsen, her fotograferet i 1997, blev 84 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maskinarbejderen Georg Viggo Poulsen skar med sin dybe stemme igennem i den offentlige debat som en af de vægtigste og mest indflydelsesrige personer i fagbevægelsen i nyere tid. I perioden 1978-1991 var han formand for Dansk Metal.

Han blev beskrevet af sind som jovial og social. Sammenlagt gav netop de træk ham gennemslagskraft, hvilket sikrede gode resultater for medlemmerne i Dansk Metal. Ambitioner på deres vegne blev der aldrig sået tvivl om, selvom han beskyldtes for at holde »hof« for modparten på den anden side af forhandlingsbordet: Toppen af erhvervslivet.

Mens Georg Poulsen sad som formand for Dansk Metal, besøgte han således skibsreder Mærsk McKinney Møller flere gange om året, hvor han sammen med direktøren for Lindø-værftet »talte om tingene« under en middag.

Det fik Poulsen en del kritik for af sine kolleger i bevægelsen; blandt andre Hardy Hansen fra SID:

»Hardy skældte mig ofte ud, fordi han syntes, at jeg lå langt fra hans egne synspunkter. En dag kom han og forærede mig en satiretegning, hvor jeg danser tango med A.P. Møller. Den blev jeg meget glad for,« sagde Georg Poulsen og forklarede:

»Jeg var på god fod med den gamle reder, og det bekom ikke herren (Hardy Hansen, red.) godt, at jeg hver tredje eller fjerde måned spiste frokost med Mærsk Mc-Kinney Møller, hvor vi drøftede forskellige ting og sager.«

I Poulsens tid som chefforhandler blev flere store forlig landet. Georg Poulsen sad også med, da 37-timers arbejdsugen blev indført. Politisk vandrede han gennem sin karriere fra at være aktiv i DKP, senere SF og sluttede i Socialdemokratiet, da han fandt vej til karrieren i Dansk Metalarbejderforbund.

Trods de gode kontakter i erhvervslivet var han gjort af arbejderne selv. Interessen for politik opstod under storkonflikten i 1956, da Georg Poulsen arbejdede på skibsværftet i Helsingør, hvor han var fællestillidsmand 1960-1963. I 1963 blev han valgt som formand for den lokale Metal-afdeling i Helsingør, og blot få år efter – i 1969 <saxo:ch value="226 128 147"/> blev han valgt ind i forbundets hovedbestyrelse. Fem år senere, i 1974, blev han valgt til forbundssekretær og leder af forhandlingssekretariatet, og da Paulus Andersen trak sig som forbundsformand i 1978, blev Georg Poulsen valgt som forbundsformand, en post han som nævnt varetog frem til 1991.

Det var fællesskabet, der drev Georg Poulsen ind i fagbevægelsen frem for at dyrke idræt på topniveau, som han gjorde i sine unge dage, og hvor han blandt andet glimrede som dansk mester i 4 x 1500 meter.

Selv om flere af de store arbejdspladser, hvor arbejderne sang fællessang og kæmpede skulder ved skulder for bedre vilkår, er forsvundet, troede smedebossen på fællesskabet til det sidste.

»Det kommer måske ikke så meget til udtryk, som det gjorde dengang, men selvfølgelig er der arbejdspladser, hvor fællesskabsfølelsen stadig er stærk. Det vil jeg i hvert fald håbe, for det har betydet meget for mig og mine og dem, jeg er vokset op med. At vi havde det stærke fællesskab. For mig har det betydet alt,« sagde han til Berlingske sidste år.

Georg Poulsen var under den noget bryske facade i besiddelse af stor humor. Det vil mange danskere formentlig kunne nikke genkendende til, for han var en særdeles efterspurgt foredragsholder.

Han døde under et besøg på Dyrehavsbakken i sin kone og gode venners lag. Måske ikke nogen tilfældighed når man tænker på, at Georg Poulsen også havde en helt anden side end den alvorlige, som når han sad i svære forhandlinger med dansk erhvervsliv.

I 1990erne var han en kendt stemme i Danmarks Radios populære program, »Spørg bare«, og adskillige bestyrelser og virksomheder trak på hans store viden og indsigt. Han var således bestyrelsesformand for Dansk Erhvervsinvestering 1991-2000 og for Bankinvest 1993-2003, næstformand for A/S Storebæltsforbindelsen 1987-98 og bestyrelsesmedlem for ISS A/S, Aalborg Industies A/S, Sund & Bælt samt Kelsen Bisca A/S.

Georg Poulsen blev i 1997 tildelt den Den Berlingske Fonds Hæderspris.