Frederiksberg Kommune river kontrakt til skandaleramt svømmehalsbyggeri over – men kampen er ikke slut endnu

Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal har været ramt af flere udskydelser, en uforudset prisstigning og et konfliktfyldt samarbejde med entreprenøren, Skou Gruppen A/S. Nu ophæver kommunen samarbejdet, men det får ikke entreprenøren til at give op.

Frederiksberg Kommune har nu ophævet kontrakten med entreprenørfirmaet Skou Gruppen, efter at renoveringen af Frederiksberg Svømmehal har trukket i langdrag. Entreprenøren vil have tvisten afgjort i en voldgiftssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skulle den stå færdig i maj 2021. Så blev det udskudt til juli. Så blev det endnu engang udskudt til dette forår.

Først skulle den koste 70 millioner kroner, men så lød prisen pludselig på 100 millioner.

Og nu må borgerne på Frederiksberg se endnu længere efter igen at kunne bruge deres historiske svømmehal.

Efter store konflikter mellem Frederiksberg Kommune og entreprenørfirmaet Skou Gruppen A/S har kommunen nemlig valgt at rive kontrakten over og opgive samarbejdet helt.

»Nok er nok. Vi har strakt os meget langt i denne sag, og nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op. Vi har ikke oplevet en entreprenør, som er indstillet på at finde en fornuftig løsning eller forholder sig til de reelle udfordringer, som er i projektet. Og så har vi ikke andet valg end at afbryde samarbejdet,« skriver Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), i en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune.

Ifølge kommunen har entreprenøren længe haft vanskeligheder ved at leve op til det, der har været aftalt. Derfor ser de nu ingen anden løsning end at ophæve samarbejdet.

Men det stopper langt fra der.

Entreprenørfirmaet Skou Gruppen vil nu have tvisten afgjort i en voldgiftssag. Det skriver firmaet i en pressemeddelse.

»Vi har ønsket, at renoveringen blev udført i overensstemmelse med bygningsreglementet og almindelig byggeskik. Jeg kan beklageligvis konstatere, at kommunen ikke har et problem med at gå på kompromis med normer og lovgivning, og det bekymrer mig. Jeg er desuden frustreret over, at kommunen forsøger at placere ansvaret for den manglende fremdrift hos os på trods af, at de ikke har levet op til aftalen,« lyder det fra direktør Martin Skou Heidemann i en pressemeddelelse.

Varslede at afbryde samarbejdet

10. december varslede Frederiksberg Kommune ophævelsen. Kommunen ville ophæve samarbejdet, medmindre Skou Gruppen kunne sandsynliggøre, at det blandt andet var muligt for dem at gennemføre det aftalte projekt inden for en aftalt tidsplan og med den fornødne kvalitet.

Inden fristens udløb 5. januar svarede Skou Gruppen, og siden har kommunens rådgivere, advokater og faglige medarbejdere gransket deres svar.

Og vurderingen fra dem er klar:

Skou Gruppen er ikke fremkommet med en plan eller har udvist en samarbejdsvilje, der i fornødent omfang har betrygget Frederiksberg Kommune i, at Skou Gruppen kan og vil gennemføre de resterende opgaver i henhold til den seneste samarbejdsaftale.

Berlingske har tidligere beskrevet, at prisen på 100 millioner kroner for renoveringen omtrent er det samme som det beløb, andre kommuner giver for en helt ny svømmehal.

Det fremgår ikke af pressemeddelelserne fra Frederiksberg Kommune og Skou Gruppen, hvornår der træffes afgørelse i voldgiftssagen, der skal foregå i Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed.

Og i Frederiksberg Kommunes pressemeddelelse lyder beskeden til borgerne nu:

»Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår svømmehallen kan stå færdigt.«