Kim Leine filer lidt for nærigt på speederen i sin første spændingsroman

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Kim Leine tager en modig chance og skifter genre med en spændingsromanen »Karolines kærlighed«. Bogen oser af litterær generøsitet og en for genren atypisk dybde, men der mangler samtidig det drive, der typisk driver genrens bedste værker frem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige så trygt og dejligt, det er, når forfattere gør det, de er bedst til, lige så fedt og forfriskende er det, når forfattere tager en chance og går ud på dybere vand end normalt.

Og det er lige præcis, hvad Kim Leine har gjort med »Karolines kærlighed«, som til forskel fra forfatterens voldsomt prisbelønnede bagkatalog lanceres i kategorien 'spændingsroman'.

Når det er sagt, kan selv den dygtigste håndværker ende med at bøvle med et genreskifte, og det er da heller ikke alle skud på kassen, der rammer netmaskerne i »Karolines kærlighed«.

Ingen pageturner

Tag for eksempel Kim Leines forsøg på at leve op til kravet om spænding på drengen.

For meget kan man sige om »Karolines kærlighed«, der er både velskrevet, oplysende, lettere kontroversiel og tankevækkende, og på post-it-niveau virkelig godt skruet sammen, men spændende på den der pulserende, twistende og pageturnende måde er bogen ikke.

Dertil vil Kim Leine simpelthen alt for meget i én og samme bog, hvilket selvfølgelig kan anses for værende et tilgiveligt udtryk for litterær generøsitet, men som desværre i dette tilfælde føles som et irriterende benspænd, fordi Kim Leines generøsitet fjerner nærkontakten med den speeder, der for genrens vedkommende er alfa og omega.

Plottet er ellers på plads. Den unge og ambitiøse diplomat Karoline Blicher har fra sin post som assisterende forsvarsattaché på den danske ambassade i Moskva udsigt til en politisk pragtkarriere hjemme på Christiansborg, hvor højrefløjspartiet Demokratisk Alliance, der er grundlagt af hendes farfar og siden da har gennemsyret hele hendes familie, står til et brag af et jordskredsvalg.

Udsigten sløres dog fra den ene dag til den anden i form af Karolines møde med en særdeles charmerende russisk mand ved navn Mikhail Petrov, der via en effektiv invasion af både Karolines hjerne og hjerte vikler hende nådesløst ind i et morads af en parallelvirkelighed, hvor alle rider på minimum to heste, hvor de politiske agendaer såvel som økonomiske interesser er enorme, og hvor skeletter (opgravet af Karolines ekskæreste, den skandaleramte Jesper Skov) fra en gedulgt familiefortid præget af glødende antisemitisme står i kø for at blande sig i både nutid og fremtid.

Og nå ja, læg dertil, at plottet også indeholder selveste Vladimir Putin. Ej blot på det politiske plan, hvilket i øvrigt gør bogen ganske aktuel i relation til det, der sker i Ukraine dags dato, men også på det personlige plan, hvilket gør Karoline Blichers (kærligheds-)liv og dermed »Karolines kærlighed« til et helt særligt miskmask af fiktion og virkelighed.

Tung trafik

Men desværre drukner både plot og Putin i gentagne afstikkere og om- og genveje, hvorpå alt det, Kim Leines hoved har på hjertet, skaber tung trafik. Ja, faktisk trafikpropper.

Desværre drukner både plot og Putin i gentagne afstikkere og om- og genveje, hvorpå alt det, Kim Leines hoved har på hjertet, skaber tung trafik. Ja, faktisk trafikpropper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Således er »Karolines kærlighed« ud over plottets essens i lige så høj grad en bog om Ruslands dna og kærlighedsaffære med sig selv, Anden Verdenskrig, et højredrejet Europa og et højredrejet Danmark, et russisk-inficeret Christiansborg og efterretningstjeneste, Gazproms gasledninger, stamtræer, der ikke tåler dagens lys, fremskreden demens, påvirkede valghandlinger og meget, meget mere.

Jamen, er det ikke bare et kærkomment tyngdebidrag til en genre, der engang imellem godt kan være lidt letbenet? Jo, bestemt. Men lige så interessant og oplysende det er, at høre om både det ene og det andet og det tredje og det fjerde, som Kim Leine utvivlsomt har gennemresearchet med tydelig entusiasme, så føles omfanget af information konstant som en modpol til less is more.

Jovist, der er hist og pist optræk til spænding, især på de allersidste sider, hvor persongalleriets mange masker falder flot til jorden, men bedst som der er lagt i ovnen til en hidsig vejrtrækning, eller måske endda et regulært vejrtrækningsstop, skifter Kim Leine spor og ramler ind i en af de føromtalte trafikpropper.

Derfor bliver »Karolines kærlighed«, der i øvrigt er første led i en planlagt trilogi, heller ikke mere end en trestjernet oplevelse. Måske får piben en anden lyd i toeren. Men kun hvis speederen tages i brug.

Karolines kærlighed
Forfatter: Kim Leine. Sider: 450. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.