Hendes to første bøger var fantastiske. Den tredje er ikke helt på højde - men du skal selvfølgelig læse den

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Der er mange begavede overvejelser om ophav, identitet, ægteskabet i »Åh William!«. Værket er ikke helt på højde med Elizabeth Strouts to forrige bøger om forfatterinden Lucy Barton – men det siger nu ikke så meget, for de to var fantastiske, skriver Berlingskes anmelder, Marie Louise Wedel Bruun.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået et år, siden den succesrige forfatterinde Lucy Barton mistede sin anden mand, musikeren David. Samtidig oplever hendes eksmand, parasitologen William, mærkelige natterædsler.

De to mødes over en kop kaffe, som snart bliver til telefonsamtaler og senere igen til et roadtrip tilbage til hans afdøde mors rødder.

Williams mor, Catherine, der aldrig slap for at blive kaldt pigenavnet Cole, var ikke hvem som helst. Hun forlod sin rige kartoffelavlermand i Maine for at følge sit hjerte, der tilhørte en tysk krigsfange, Wilhelm, som kunne spille klaver.

De fik kun sønnen William, og han ærgrer sig over, at han ikke fik spurgt mere til faderens fortid i Hitlers tropper, inden han døde, da sønnen var 14 år.

Til gengæld bliver Lucy som en datter af Catherine (et navn, som også William kalder hende; ikke »mor«), og de tre bliver familie fra dag et. En treenighed, som suppleres med to døtre.

Foto: Gyldendal.

Alligevel skifter Lucy sin mands efternavn ud med sit pigenavn, Barton, kort efter Catherines død, ligesom parret senere bliver skilt.

Lucy finder lykken med musikeren David, der er eks-hasidisk jøde, mens William blandt andet gifter sig med en 22 år yngre kvinde, Estelle, og får en tredje datter.

Det er Estelle, som ved at forære ham et abonnement på et slægtsforsknings-site uforvarende får William på sporet af, at hans mor måske ikke havde fortalt alt, mens hun levede. Og så er det, at Lucy tager med ham på roadtrip tilbage i tiden, fordi deres bånd gør dem til hinandens livsvidner, hinandens »hjem«.

Ekstrem fattigdom

»Åh William!« er amerikanske Elizabeth Strouts (født 1956) tredje bog med forfatterinden Lucy Barton som omdrejningspunkt, den første var »Mit navn er Lucy Barton« (2016), den anden var »Alt er muligt« (2017).

I de to bøger lærte vi Lucy at kende dels gennem hendes pinefulde forhold til moderen, dels gennem det samfund, hun er vokset op i; den ekstreme fattigdom og primitivitet, hun levede under, til hun kunne rejse hjemmefra og komme på college.

Med andre ord: efter at have skrevet om arv og miljø undersøger Strout nu den tredje faktor, der gør et menneske til det, det bliver, nemlig den person man vælger som »sin bedre halvdel«.

I Lucys tilfælde både William og David.

Når jeg skriver »vælger«, er det ikke tilfældigt, for en vigtig samtale i bogen mellem de to tidligere ægtefæller handler netop om valget som begreb. Er det valg, som afgør vores liv, eller er det drifter/nødvendighed/skæbne/mødet med en autoritet?

William siger: »Jeg har tænkt over alt det her, Lucy, jeg har tænkt meget over det, og jeg vil gerne vide – jeg vil virkelig gerne vide det – hvordan et menneske nogensinde faktisk vælger noget? (…) Vi gør bare ting – vi gør bare ting, Lucy.«

Er det et forsøg på ansvarsfraskrivelse? Ja og nej. Måske handler dét at hoppe videre til næste trædesten om et overlevelsesinstinkt, og så må man betale omkostningerne sidenhen.

Indbyggede spejle

Lucy blev endelig forfatter efter skilsmissen, ikke mindst da hun erfarede noget, William havde holdt skjult for hende, som betød, at hun selv »begyndte at skrive sandfærdigt efter den dag.«

Den trang til sandfærdighed førte hende også sammen med David, ligesom hun i dag kan fortælle andre det, de gerne vil høre, i stedet for at holde det tilbage af nærighed eller magtsyge.

Og her er det så, at bogen byder på en raffineret struktur med diskrete indbyggede spejle, som personerne har mulighed for at kigge i, hvis de tør.

Der er de to mødre, Catherine Cole og Lucys, hvor den ene inkarnerer kærligheden, den anden kulden. Der er de to fædre, Wilhelm og Lucys, hvor den kultiverede tysker tabte i krigen, men vandt i livet, omvendt for den primitive amerikaner, som fik PTSD.

Der er de to ægtemænd, William og David, hvor William er en autoritær charmør og søn af en eksnazist, mens David er loyal, respektfuld og søn af jøder.

Og så er der Lucy Barton selv og næsten-navnesøsteren Lois Bubar fra deres roadtrip. Lucy har aldrig selv forstået, at hun har et værd; hun tror sig usynlig.

Hvorimod Lois insisterer på at være elsket, at være en vinder og at vise det for alverden. For ikke at glemme, at Catherine Cole nærmest gør William og Lucy til bror og søster i sin kærlighed til den »forældreløse« Lucy, mens Lucys mor splitter sine børn.

For meget »åh!«

Hvordan bliver vi dem, vi bliver? Kommer vi videre af utålmodighed, eller fordi omstændighederne tvinger os til det? Uanset hvad er Lucy ikke i tvivl om, at William er hendes »hjem«, mens David er »den rigtige« for hende. Hvem skal man vælge? Kan man overhovedet stille det spørgsmål?

De mange fine overvejelser om ophav, identitet, ægteskabet og »den bedre halvdel« til trods, er »Åh William!« ikke helt på højde med de to forrige bøger om Lucy Barton – men det siger nu ikke så meget, for de to var fantastiske.

Måske er det den megen brug af udråbet »åh«, måske er det, fordi Lucy én gang for mange kommer med et »jeg vil helst ikke sige mere om det«. Begge dele rummer dybder og antydninger, men bliver også til manér.

Omvendt gør det selvfølgelig den »usynlige« Lucy Barton synlig … Og som William på et tidspunkt klandrer hende for: »Du bliver altid sulten, for du spiser aldrig noget – og så kommer alting til at handle om at finde noget at spise til Lucy.«

Jo, hun er her, Lucy Barton, på trods af alt. Og hun har haft et godt liv. På trods af alt. Og du skal selvfølgelig læse »Åh William!«, men du kan med fordel gøre det i forlængelse af »Mit navn er Lucy Barton« og »Alt er muligt«.

Åh William!
Forfatter:
Elizabeth Strout. Oversætter: Juliane Wammen. Sider: 284. Pris: 249,95 kr. Forlag: Gyldendal.