Han debuterede i 1966. I aften får han 300.000 kroner af Dronningen

Det 83-årige digterkoryfæ Klaus Høeck, er som den første modtager af den nyindstiftede Prins Henrik Prisen, som bliver overrakt af Dronning Margrethe i Forfatterforeningens lokaler i København.

Klaus Høeck har siden sin debut i 1966 udgivet over 30 værker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han blev kaldt »Dansk litteraturs store katedralbygger« af Berlingskes erfarne litteraturanmelder Jørgen Johansen, da han sidste år gav hans digtsamling »Password« de maksimale seks stjerner. En digtsamling, som den 83-årige i øvrigt betegnede som sin sidste.

Men uanset om forfatterskabet er afsluttet eller ej, så er Klaus Høeck indiskutabelt en af lyrikkens grand old men i Danmark. Den aldrende digter har været aktiv siden 1966 og har udgivet over 30 centrale og ofte temmelig voluminøse værker.

Nørrebro skrivekollektivet »Bandet Nul« bestod af digterne Klaus Høeck, F.P. Jac (im) og Asger Schnack (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: KNUD HENRICHSEN.

»Live« fra 2012 er på over 500 sider, og »Palimpsest« fra 2008 rummer næsten 2.000 digte og har en vægt på over ét kilo!

Den københavnerfødte digter har gennem det meste af karrieren haft en central position i det danske lyrikmiljø.

»Det politiske engagement, inspirationen fra beatmusikken og et forhold til troen har været med til at definere Klaus Høecks forfatterskab, og titler som »Ulrike Marie Meinhof« og »Topia eller Che Guevara« eller »Dylan Forever« og »Salme« markerer spændvidden,« skriver Jørgen Johansen om Klaus Høeck i sin anmeldelse af »Password«.

Sammen med sine gode digtervenner Asger Schnack og F.P.Jac dannede han i 1980 på Nørrebro skrivekollektivet Bandet Nul, hvor man blandt andet arbejdede for at promovere og publicere nye navne på lyrikscenen.

Et væld af priser

Klaus Høecks lyriske meritter er heller ikke gennem årene gået ubemærket hen over landets mange prisuddelinger og komiteer. Klaus Høeck har gennem karrieren modtaget adskillige udmærkelser, blandt andet Beatrice-Prisen (1987), Søren Gyldendal Prisen og Emil Aarestrup Medaillen (begge 1989), Kritikerprisen (2009) og nu, her i 2022, har Klaus Høeck så fået den nyindstiftede Prins Henrik Prisen. Prinsgemalen, der døde i 2018, var selv en udgivet digter og stor lyrikelsker gennem hele livet.

Klaus Høeck er udvalgt som prismodtager af en uafhængig jury, nedsat af de to forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening. I juryen sidder lektor Jørn Erslev Andersen og digterne Signe Gjessing og Morten Søndergaard. I deres indstilling hedder det:

»Vi har som uafhængig jury indstillet Klaus Høecks forfatterskab til Prins Henrik Prisen 2022 på grund af dets systemdigtende og eksperimentelle lyriske originalitet, og fordi det konsekvent er præget af en usædvanlig skarp, konkret, konstruktiv og kritisk samtidsbevidsthed samt en aldrig svigtende eksistentiel og digterisk uforstilthed.«

Prisen uddeles som et uansøgt hæderslegat til en aktuel og etableret digter, der med sit virke har ydet et væsentligt bidrag til dansk lyrik.

Med prisen følger et beløb på 300.000 kroner og en af Prins Henriks skulpturer, kaldet et »Fabeldyr«. Prisen bliver overrakt af Dronningen i København lørdag aften. Pengesummen er sponsoreret af AVK Holding.

»hvor du end gemmer/dig finder døden dig al/ligevel en dag«, skriver Klaus Høeck i »Password«.

Og nok har Høeck ret i sin antagelse om dødens uafvendelighed. Den kommer før eller siden. Men ikke i aften, hvor det lyriske fabeldyr endnu engang fortjent hædres – nu som ejer af sit helt eget fabeldyr. Og så endda et royalt et af slagsen!