Drabssagen der ikke vil dø: Samtaler med »Danmarks farligste fange«

Boganmeldelse: Anders Lomholt har i »Livstid« talt med Naum Conevski, der ofte omtales som »Danmarks farligste fange«. Bogen er en balanceret skitsering af den dømte dobbeltmorder, hvis sagsakter fortsat vokser.

Naum Conevski har trods overvældende beviser i 37 år nægtet at stå bag det brutale dobbeltmord på Femøren, som i 1985 sendte ham i fængsel på livstid. Naum Conevski fortæller for første gang sin historie til journalist Anders Lomholt i bogen »Livstid«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mini Wolff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I modsætning til eksempelvis det amerikanske fængselssystem, hvor en livstidsdom vitterlig er for life, så er fængsel for livstid i dansk optik historisk set bare noget, vi leger. En 16-17 år, så er det »liv« gået, den dom afsonet.

Men noget tyder dog på, at den nu 72-årige eksjugoslav Naum Conevski for alvor er i gang med at blive undtagelsen, der bekræfter reglen. Manden, der i 1985 (blandt andet) blev dømt for det, der er gået over i historien som »dobbeltdrabet på Femøren«, hvor to unge mænd 20. maj 1984 blev skudt, har således været bag lås og slå i knap fire årtier, og er dermed p.t. den længst siddende straffefange i nyere dansk retshistorie.

Men det er ikke den eneste etiket, som historiens vingesus har plantet i panden på Conevski. Han er nemlig også blevet kendt som »Danmarks farligste fange« og »Danmarks mest gådefulde kriminelle«, og begge etiketter er da også at finde i bogen »Livstid«, der netop er udkommet, og hvori journalisten og tv-værten Anders Lomholt – i nært samarbejde med fagfællen Henrik Nordskilde – fortæller historien om Conevski.

Mørke hændelser

Og det er interessant læsning.

Bogen er nemlig ikke et journalistisk opsamlingsheat bestående af langsomme gengivelser af gamle avisartikler, politirapporter og støvede retsdokumenter, der – i håbet om at få solgt gammel vin på nye flasker – udgiver sig for at kaste nyt lys over mørke hændelser.

»Livstid« er derimod skruet sammen som en art litterær krimidokumentar, hvor læseren grundigt bliver præsenteret for drabssagen, der fortsat ikke vil dø, på en noget nær spillevende måde. Ja, faktisk fristes man efter endt læsning til at sige, at »Livstid« fra tid til anden ligefrem var decideret spændende.

For hvem var (og er) han egentlig, denne Naum Conevski? Og hvorfor gjorde han det, han gjorde? Hvis han da overhovedet gjorde det?

Knald i låget?

Og nej! Spørgsmålet om Conevskis uskyld er ikke et stort og kontinuerligt omdrejningspunkt for de to forfattere. Tværtimod. Der er ikke tale om et 334 sider langt forsvarsskrift. Ej heller et anklagende angreb sat sammen af ord.

I stedet er »Livstid« en neutral og balanceret skildring af Conevskis liv og generalieblad, og på intet tidspunkt mister Lomholt (og Nordskilde) den respektfulde øjenkontakt til hverken sagens umenneskelige alvor eller til de mange pårørende til Conevskis ugerninger.

Alligevel er spørgsmålet om uskyld stadig et centralt element i den kringlede og komplicerede case kaldet Conevski, der siden domfældelsen – og den dag i dag – fortsat nægter sig skyldig i »dobbeltdrabet på Femøren«, ligesom han tonsvis af steder i bogen også afviser at være syg i sindet og have knald i låget.

Umiddelbart ligger svarene på både skyld og sindstilstand dog lige til højrebenet.

I hvert fald hvis man spørger dem, der har efterforsket og dømt Conevski, og som stadig er af den klokkeklare opfattelse, at han skal forblive bag danske tremmer til sine dages ende som det skyldige og skide farlige menneske, han er.

Naum Conevski har fået den hårdest mulige straf: Fængsel på livstid. Nu fortæller Conevski for første gang sin historie til Anders Lomholt fra TV 2s kriminalmagasin, »Station 2« i bogen »Livstid«. Fold sammen
Læs mere
Foto: People's.

Men spørger man dem, der gennem årene har undersøgt og vurderet Conevskis mentale tilstand, synes opfattelsen af »Danmarks farligste fange« at være en anden.

Den fortsat verserende diskussion mellem de to instanser, der i snart fire årtier har omklamret Conevski, er da også drivkraften bag det faktum, at sagsakterne i Conevski-sagen fortsat bare vokser og vokser, og at hovedperson selv stadig sidder bag lås og slå. På dansk jord. Måske endda til evig tid.

Samtaler med en morder

Og med disse ord ville det have været oplagt at slutte en anmeldelse af »Livstid«.

Altså, hvis det da ikke lige var, fordi der er endnu et element i bogen, som – udover den føromtalte krimidokumentariske stil samt den konstant velafbalancerede og respektfulde øjenkontakt til både sagens alvor og pårørende – fortjener fremhævelse på falderebet.

Livstid indeholder nemlig også dialog-uddrag af face-to-face-samtaler mellem bogens hovedforfatter og bogens hovedperson, der ellers har holdt lav profil i snart fire årtier.

Men hvad der er kommet ud af disse samtaler med mennesket og myten Conevski, skal ikke afsløres her. Det skal læses. Og det er tiden værd.

»Livstid«
Forfatter: Anders Lomholt (i samarbejde med Henrik Nordskilde). Sider: 334. Pris: 299,95 kroner Forlag: Peoples.