Livstidsfængslet dobbeltmorder bliver bag tremmer

Naum Conevski ville bryde med livstidsdom efter 33 år, men får afslag fra Københavns Byret.

Naum Conevski. Fold sammen
Læs mere
Foto: MINI WOLFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dobbeltmorderen Naum Conevski skal fortsætte sin afsoning på livstid og bliver ikke prøveløsladt, lyder afgørelsen i Københavns Byret.

I 1985 blev Conevski idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrab og andre forbrydelser. Drabene fandt sted ved Femøren ved Amagerstrand.

Her beordrede Conevski tre unge mænd ned på jorden. En 16-årig og 20-årig blev henrettet med nakkeskud. Den tredje slap væk.

Knap 33 år senere bad den nu 67-årige morder retten om at tage stilling til, om han kunne løslades på prøve og udvises til hjemlandet Makedonien, hvor han har sin kone, voksne børn og børnebørn.

Det har retten valgt at afvise. Conevski skal blive i Danmark, og han skal fortsat spærres inde.

Conevski har været spærret inde i tredjedelen af et århundrede, og det er lang tid, lød det fra forsvarer Bjørn Elmquist inden afgørelsen.

»Udtalelserne fra de psykiatere, der kender ham og følger ham meget nøje, har været stabile og berettet om, at han ikke udgør nogen risiko.«

»Nu har han selv og med min vejledning som hans advokat vurderet, at tiden er inde,« sagde han.

Han er tidligere blevet erklæret sindssyg under sin afsoning, og på grund af sin farlighed blev han flyttet til sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland.

Senere blev farlighedsdekretet ophævet, og han blev flyttet til Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, hvor han nu er anbragt på en lukket afdeling.

Her vurderer lægerne, der følger Conevski, at han er stabil og har været det længe. Men det har ikke overbevist retten om, at morderen skal løslades på prøve.

Sagen vakte stor opsigt 1980’erne. Ikke mindst fordi Conevski i forvejen var kendt af offentligheden. Han var nemlig forinden blevet frifundet for voldtægt og havde fået en stor erstatning for uberettiget fængsling.