5 stjerner: Toptunet og underholdende læseoplevelse – fra start til slut

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Den amerikanske stjerneforfatter Colson Whitehead viser igen format, nu med en sprudlende og indlevende beretning om Harlem-gangstere i 1960ernes trykkogende USA. »Harlem Shuffle« er en toptunet og underholdende læseoplevelse – fra start til slut.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Colson Whiteheads ottende roman »Harlem Shuffle« er rammen, som titlen antyder, sat for 60 år siden i den kogende og kværnende sorte bydel Harlem i New York. Den kulørte og yderst underholdende fortælling falder i tre dele – med start i 1959 og sluttende i 1964.

Den sorte hovedperson, Ray Carney, er i centrum hele vejen. Han er en driftig og snu selvstændig erhvervsdrivende. Med arven fra sin kriminelle far, Big Mike, har Ray etableret sig som møbelhandler, der fra selvsamme butik kører en mindre lyssky hælervirksomhed i baglokalet. »En forretning i forretningen«, som det formuleres et sted. Rays dobbeltliv resulterer i en regelmæssig kontakt med den brutale og griske underverden. Det er samtidig denne forbindelse, der gør »Harlem Shuffle« til et velorkestreret gangsterdrama.

Særligt Ray Carneys uheldige, småkriminelle fætter Freddie er årsagen til, at vor hovedperson ofte ender ude på dybt vand. I første del af romanen bliver Ray eksempelvis ufrivilligt involveret i et stort anlagt røveri på et af de fineste hoteller i bydelen. Naturligvis løber det ikke af stablen helt som planlagt og får fatale følger for et par af lømlerne.

Den afroamerikanske forfatter Colson Whitehead (f. 1969) har med sine to forrige romaner vundet den eftertragtede Pulitzerpris. Hans særlige talent for personkaritistik, dialog, indlevende miljøbeskrivelser samt evnen til at fremmane hæsblæsende og neglebidende historier med et glimt i øjet fornægter sig ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens forlag Colson Whitehe.

Anden del rummer en spidsfindig historie om hævn, hvor Ray får udklækket en sindrig plan, så én af Harlems mest magtfulde pengemænd falder fra tinderne og fuld af skam må flygte til Barbados.

I den afsluttende og tredje del vender ulykkesfuglen Freddie tilbage og bringer Ray i fedtefadet på ny. Denne gang er et indbrud hos en hvid rigmandsfamilie årsagen til, at stort set alle korrupte betjente og lurvede gangstere snart er på en turboladet og blodtørstig jagt efter møbelhandlerens klodsede fætter.

Ingen løftet pengefinger

Der er dog mere i forfatterens prosa end blot effektivt at kunne iscenesætte nervepirrende fortællinger. Whitehead blander overbevisende hverdagslivet i Harlem med sit dramatiske stof. Miljøbeskrivelser af byen og dens beboere er beskrevet med et indlevende og humoristisk strejf – og Whitehead lader os ofte komme helt tæt på mange af romanens bifigurer. Det er mildest talt persontegning af fineste karat.

»Harlem Shuffle« er tilmed skrevet uden moralske pointer og løftede pegefingre. Jovist, i ny og næ dukker racismen op fra det hvide politi, eller en følelse i Ray af at være sort og fremmed i den hvide del af New York. Men mestendels lader Colson Whitehead læseren selv tage det moralske standpunkt og udstiller sine romanfigurer som værende både »gode« og »onde« i selvsamme moment. Romanen er heller ikke forfattet på en socialrealistisk fod af indignation over, hvor kummerligt livet kunne være for sorte i 1960ernes Amerika.

Whitehead bruger her sit begavede fortælletalent til at skrue en sprudlende spændingsroman sammen om fuldfede gangstere og almindelige mennesker på kant med loven i en trykkoger af en kaotisk bydel, hvor afpresning, korruption og lemlæstelse er en del af hverdagen. Intet mindre end en toptunet og underholdende læseoplevelse fra start til slut.

Harlem Shuffle
Forfatter:
Colson Whitehead Oversat af: Inger Christensen Sider: 416 Pris: 300 kroner Forlag: Politikens Forlag