5 stjerner: Mange tror, at det er umuligt at forstå, men denne bog skræller ind til kernespørgsmålene

Anmeldelse: Er man interesseret i filosofi, er Søren Gosvig Olesens »Filosofien i Frankrig« værd at stifte bekendtskab med. Er man interesseret i Frankrig, gælder det samme. Er man interesseret i fransk filosofi, er den uomgængelig.

Forfatter Søren Gosvig Olesen har beskæftiget sig med den franske filosofi, siden han læste på Århus Universitet i slutningen af 1970erne. På billedet ses filosoffen René Descartes, som er et af hovednavne i den franske filosofi (1596-1650). Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før jeg begyndte på statskundskabsstudiet, læste jeg bifag i filosofi i 1977-79 på Aarhus Universitet. Antallet af studerende var så beskedent, at der kunne afholdes fællesmøder for alle årgange. Når talen faldt på, hvilke filosoffer der skulle læses mere af, var der ofte en studerende på årgangen over mig, som kom med et og det samme forslag: Vi bør læse mere fransk filosofi. Den studerendes navn var Søren Gosvig Olesen, og han er i dag lektor i filosofi på Københavns Universitet med speciale i netop fransk filosofi. Det kan man kalde for vedholdenhed.

Søren Gosvig Olesen har udgivet mange bøger om det emne, som har optaget ham gennem mere end fire årtier. Den seneste er »Filosofien i Frankrig«, hvor han tager fat på de filosofiske originaltekster af Descartes, Alain (største af de såkaldte filosoflærere), Bachelard, Sartre, Merleau-Ponty og Derrida. Det er den indre sammenhæng i den franske filosofis udvikling, som er hovedfokus.

Ret tit foretager forfatteren imidlertid referencer til, hvordan fransk filosofi skal ses i sammenhæng med udviklingen i det omgivende samfund, ja, hvordan det ligefrem har påvirket denne udvikling.

Uden Descartes var der muligvis ikke kommet en grundlæggelse af den franske republik, et fransk demokrati og adskillelse mellem kirke og stat. I hvert fald var det ifølge forfatteren ikke blevet den samme historie uden Descartes’ grundlæggelse af moderne fransk filosofi.

»I Søren Gosvig Olesens gennemgang får vi en kritisk gennemgang med udgangspunkt i filosoffernes egne tekster, hvor der skrælles ind til de kernespørgsmål, som de enkelte filosoffer forsøger at besvare, uden at tingene forenkles,« skriver Berlingskes anmelder, som giver bogen fem ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere

I kapitlet om Sartre føres vi ind i 1940ernes og 50ernes tanker om eksistentialisme, som de udfoldede sig omkring Café de Flore og Les Deux Magots i Saint-Germain-de-Prés kvarteret. Det skete blandt andet, når Sartre udlagde inspirationen fra Søren Kierkegaard. Samspillet mellem filosoffer, kulturliv og samfund var igen intenst.

Fransk filosofis indflydelse skyldes ikke mindst, at filosofien i Frankrig har en højere status end i de fleste andre lande. I Frankrig undervises alle gymnasieelever for eksempel i filosofi, og filosofiske spørgsmål diskuteres sandsynligvis også mere ivrigt blandt intellektuelle.

Fransk filosofi har fået et prædikat af at være noget særligt vanskeligt at gå til. Fyldt med tågesnak om dualisme, diskurser og dekonstruktion. I Søren Gosvig Olesens gennemgang får vi en kritisk gennemgang med udgangspunkt i filosoffernes egne tekster, hvor der skrælles ind til de kernespørgsmål, som de enkelte filosoffer forsøger at besvare, uden at tingene forenkles.

Filosofien i Frankrig
Forfatter:
Søren Gosvig Olesen. Sider: 248 sider. Vejledende pris: 280 kroner. Forlag: Forlaget Wunderbuch.