4 stjerner: Et insisterende forsvar for Vestegnen og stedets egen rå og rørende poesi

Boganmeldelse: Sidsel Bergfjords »Midlertidig opvartning« er vedkommende og indsigtsfulde fortællinger og et modsvar til parnasset generelle hån af Vestegnen. Det handler om danskere, som de er flest, også dem fra Glostrup, Ishøj og omegn.

Sissel Bergfjord er netop aktuel med bogen »Midlertidig opvartning«, som Berlingskes anmelder giver fire ud af seks stjerner. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ifølge det litterære parnas ikke megen poesi i Vestegnen, det vidnede den såkaldte »digterfejde om Glostrup« i begyndelsen af året om, og måske var det også den egentlige grund til, at Sissel Bergfjords novellesamling »Midlertidig opvartning« ikke fandt nåde hos de redaktionelle dørmænd, da hun sendte manuskriptet til sit hidtidige forlag, Gyldendal.

Bergfjord fik et afslag, Vestegnen blev for en stund og endnu en gang lukket ude fra de litterære saloner, og vi andre kunne forblive i vildfarelsen, at der ikke er ret meget at skrive om fra Glostrup, Ishøj og omegn.

»Han er bitter og misantropisk, tvinges med til banko, som han hader, og ender med at sidde mellem et lesbisk par og en nytilflyttet muslimsk mand, der vinder en hamburgerryg, som han giver videre til bittermanden.«


Men heldigvis tog Sissel Bergfjord – ligesom andre etablerede forfattere i de senere år, Solvej Balle eksempelvis – sagen i egen hånd og startede eget forlag, Ombelico, hvorfra hun nu har udgivet den fine, lille perle af et minisamfundsportræt fra periferien af parnassets synsfelt. »Midlertidig opvartning« er trods enkelte sproglige banaliteter en samling vedkommende og indsigtsfulde fortællinger om danskere, som de er flest, og så er bogen et indirekte og kvalificeret indlæg fra sidelinjen mod modstandernes mål.

»Digterfejden om Glostrup« udsprang af digtet »Glostrup« fra Henrik Nordbrandts seneste digtsamling, hvor vestegnskommunen udstilles som noget af det værste, Nordbrandt kunne forestille sig. Digtet blev lagt på Gyldendals forlagschef Simon Pasternaks Facebook-side i januar, og det provokerede flere af Nordbrandts digterkolleger. Først reagerede Thomas Boberg med »Ode til Glostrup«, og siden deltog flere andre med tekster for og imod »Glostrup«.

Foto: ombelico.

Sissel Bergfjord nøjes imidlertid ikke med at have en holdning til en påstået poesiforladt forstadskommune, hun skriver sig med åbent sind og finspidset pen ind under huden på de folk, der bor der. Ligesom en kvinde i en af novellerne føler sig set, da en anden udtaler hendes navn »på en omhyggelig måde«, så former Bergfjord sine figurer omhyggeligt, så de som kvinden »har en plads i verden, som ikke kan erstattes af nogen andre«.

Der er desuden en rørende historie om en dement kvinde, der jævnligt går ind i naboens have, plukker alle jordbærrene, og ender med at indtage også huset. Der er en tragikomisk fortælling om et ældre ægtepar, hvor han er døende af kræft og af sin kone må skubbes afsted i kørestol og tørres i rumpen efter ildelugtende toiletbesøg. Han er bitter og misantropisk, tvinges med til banko, som han hader, og ender med at sidde mellem et lesbisk par og en nytilflyttet muslimsk mand, der vinder en hamburgerryg, som han giver videre til bittermanden.

Der er en barsk novelle om en krigsveteran, der forsøger at flygte fra sine dæmoner, men ender med selv at blive én. Der er en skør historie om en udkørt mors syrede orgasme, en anden og mere socialrealistisk om en voldsramt kvindes håb for fremtiden, og så er der en novelle, man kunne kalde den symbolske digterfejdekommentar, hvor nogle veluddannede østerbroborgere har forvildet sig ind i vestegnshaveforeningen og ved en fest sidder for sig selv og »intellektualisere(r) over musikken, over andre mennesker, med et strejf af spydighed og hån«.

Den sidste korte novelle samler disse små stærke skæbneportrætter på forunderlig vis, da en afdød beboers ånd svæver over haveforeningen og med overraskelse opdager, hvor meget han slet ikke lagde mærke til, mens han var i live.

Vi går glip af en del, hvis vi ikke ser, men Sissel Bergfjord er den drilske digtende og stille insisterende ånd, der giver os chancen, vestegnsfordomme eller ej.

»Midlertidig opvartning«
Forfatter:
Sissel Bergfjord. Sider: 208. Pris: 230 kroner Forlag: Ombelico.