5 stjerner: Fremragende biografisk roman om midernes menneskemor

Boganmeldelse: Eva Tinds »Kvinden der samlede verden«, om den kompromisløse videnskabskvinde Marie Hammer, er et historisk, poetisk og kvindepolitisk mikroskop, der gør det muligt for samtiden at se på fortiden og samtidig åbne vores blikke mod en af de kvindelige pionerer, den kollektive hukommelse har fortrængt.

Efter 30 års mere eller mindre ulønnet forskning fandt Marie Hammer bevis for datidens forkætrede teori om, at klodens kontinenter engang har hængt sammen som ét stykke land. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren Eva Tind kan det samme, som zoologen og mideforskeren Marie Hammer var bemærkelsesværdig dygtig til: finde det usynlige for det menneskelige øje, granske det i mikroskop og sætte det sammen som brikker i et puslespil, der viser os sammenhænge, vi ikke kendte til eller var opmærksomme på.

Takket være Hammers stædige forskning om mosmider og kontinenternes sammenhæng ved verden lidt mere om, hvem den selv er, og takket være Tinds fremragende biografiske roman om selvsamme forsker, »Kvinden der samlede verden,« bliver Hammer nu hevet frem fra glemslen og er med til at gøre verden eller i al fald bogens læsere lidt mere kloge på sig selv.

Merete Reinholdt

»Eva Tinds sprog er enkelt og virker næsten objektivt registrerende – som forskerens – selv om det selvfølgelig ikke er det, eftersom det også er billedskabende og kommenterende.«


»Kvinden der samlede verden« er et historisk, poetisk og kvindepolitisk mikroskop, der gør det muligt for samtiden at se på fortiden. Romanen åbner vores blikke mod ikke blot en af de kvindelige pionerer, som den kollektive hukommelse har fortrængt, men også mod os selv og de potentialer, vi hver især har og vælger at udfolde helt, delvist eller slet ikke.

Med et fint snit skærer Tind sin historie ud, så hovedfiguren fremstår som et troværdigt menneske, og fortælleformen er fast og fortløbende. Detaljer fra hverdagen og udvalgte ekspeditioner, som på afstand kan ligne almindeligheder, får fylde og format under Tinds forstørrelsesglas og gør det muligt for den, der lægger sit øje til luppen, at finde ligheder og uligheder mellem før og nu, mellem Marie Hammer og læseren selv.

Marie Hammer levede fra 1907 til 2002. Hun var en kompromisløs kvinde, der trods fire børn og datidens normer rejste verden tynd og samlede tusindvis af jordmider, som hun efterfølgende undersøgte og kategoriserede. Efter 30 års mere eller mindre ulønnet forskning fandt hun således bevis for datidens forkætrede teori om, at klodens kontinenter engang har hængt sammen som ét stykke land.

Foto: Gyldendal.

Hun vandt efterhånden international anerkendelse, men betalte samtidig en personlig pris, og siden forsvandt hun som mange andre betydningsfulde kvinder ud af historiebøgerne. Når man læser »Kvinden der samlede verden«, opdager man, at hun har været savnet.

Hun blev kaldt »midernes moder«, mens hendes moderskab for de fire børn gang på gang blev udfordret af omverdenens manglende forståelse for hendes valg. Hun afkrævede tidligt sin mand, at han aldrig måtte stille sig imellem hende og hendes forskning, og det gjorde han sådan set heller ikke, men han tog sig nogle friheder, som hun ikke havde regnet med ind i stykket.

Friheder tog hun dog også selv, og Eva Tind dissekerer elegant Hammers dobbeltmoral og gør hende til et sansende menneske, der både tænder på, fantaserer om og har forhold til andre mænd. Hun bliver rasende, da hendes mand kalder hende »lille Marie«, men livet igennem tiltaler hun ham »lille fyr«.

Eva Tinds sprog er enkelt og virker næsten objektivt registrerende – som forskerens – selv om det selvfølgelig ikke er det, eftersom det også er billedskabende og kommenterende. Som når den fødende kvindekrop »skiftevis spænder som en bue og ruller sig sammen som en bænkebidder«, eller hun omtaler en mand som »almindeligt mandligt selvoptaget«.

Fortællerstemmen afbrydes løbende af dagbogsnotater og fiktive interview, hvor hovedfiguren opsummerer stort og småt og blandt andet konkluderer, at både videnskabsfolk og kunstnere burde anerkendes og opmuntres med støtteordninger, de er »seriøse mennesker, der udmærket kan administrere deres evner selv«. Det er Marie Hammer og Eva Tind hver især og sammen fornemme beviser på.

Kvinden der samlede verden
Forfatter:
Eva Tind. Sider: 438. Pris: 300 kroner. Forlag: Gyldendal.