Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi står side om side med Mellemøstens kristne, Naser Khader

Foto: MOHAMED EL-SHAHED

Tak til Naser Khader for at have fokus på de kristnes mulighed for at udleve vores tro og have en fremtid i Mellemøsten. Det fokus deler Danmission.

Så når Naser Khader kræver, at Danmission sætter modstanden mod forfølgelse af kristne på dagsordenen, så kan vi klart og tydeligt svare: Danmission har i allerhøjeste grad fokus på de kristnes og kristendommens vilkår – ikke mindst i Mellemøsten. Og det anerkender vores offentlige samarbejdspartnere og bidragydere. Bl.a. det nye kontor under Udenrigsministeriet med fokus på trosfrihed, som Naser Khader selv har været foregangsmand for, og som Danmission samarbejder med.

Danmission har gentagne gange inviteret Naser Khader på besøg for at fortælle, hvordan vi gennem vores arbejde styrker de kristne, kirkerne og kristendommen. Så ville vi kunne fortælle Khader, at Danmission sammen med den lokale kirke uddanner lægfolk til at tage over, når præsten er flygtet eller myrdet i en trængt menighed i Syrien. Og vi ville kunne fortælle Naser Khader, at Danmission sammen med vores lokale partnere arbejder for dialog mellem kristne og moderate muslimer for at få skabt rummelige og tolerante lokalsamfund med plads til de kristne og deres kirker.

Et af de mange konkrete eksempler på, at det virker, kommer fra Irak, hvor en ung moderat muslimsk kvinde og en oberst sammen har mobiliseret lokale kræfter og i fællesskab med menigheden 1. januar i år fik genåbnet kirken i Baquba, som blev tvunget til at lukke for 13 år siden efter mord på præsten.

Det og meget andet, vil Danmission meget gerne have en snak med Naser Khader om. Hidtil har han ikke svaret på vores invitation, men den står ved magt. For vores erfaring i Danmission er, at man når længst gennem mobilisering af alle gode kræfter for den fælles indsats. Så vi vil rigtig gerne i dialog med Naser Khader. Håber, han vil tage imod vores åbne invitation. Mogens Kjær, konstitueret generalsekretær i Danmission