Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Overbetaling for hospitaler

Årsagen til evt. lavere privat pris på de private hospitaler er, at det private simpelthen ikke foretager de samme obligatoriske og komplicerede ting, som det offentlige, mener Niels-Henning Jakobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mia Amalie Holstein, velfærdspolitisk chef i Cepos, hævder i søndagens Berlingske, 10. februar, at det er de offentlige hospitaler, der bliver overbetalt, fordi de private hospitaler er mere strømlinede, og derfor er priserne ofte lavere end på de offentlige hospitaler.

Den forklaring må være noget, den velfærdspolitiske chef har læst i en bog. Årsagen til evt. lavere privat pris er, at det private simpelthen ikke foretager de samme obligatoriske og komplicerede ting, som det offentlige.

Eksempel: På grund af en skavank, som mænd i en lidt fremskreden alder typisk har, blev jeg, på grund af længere ventetid i det offentlige, henvist til en privatklinik i Skodsborg. Flinke folk. Inden jeg havde fået set mig om, lå jeg på et blikbord, klar til at blive skåret i. Fint nok. I sidste øjeblik erklærede anæstesilægen, at han ikke ville påtage sig risikoen ved at bedøve mig. Ned med mig igen. De forklarede venligt, at det var fordi jeg led af en konkurrerende lidelse som krævede en backup-funktion, som en privatklinik ikke havde. Om bag i køen i det offentlige, Gentofte.

Det gik nu pænt. Også flinke folk. Jeg blev udredt lidt bredere og på ny godkendt til operation. Man insisterede dog på, at jeg skulle prøve en anden mulighed end operation først. Den anden mulighed lød absolut ikke tillokkende, så jeg surmulede noget. Men hvor er jeg dog blevet glad for alternativet. Jeg klarer mig nu fint uden at være blevet opereret. Og ellers kan jeg bare sige til. Så er de klar med kniven.

Kære Cepos: Drop jeres lidt primitive jagt på det offentlige. Det private og det offentlige er ikke alternativer - de supplerer hinanden på bedste vis med hver sine kompetencer.

Niels-Henning Jakobsen, Humlebæk