Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ingen medaljer til Poul Nyrup trods hæderkronet indsats

Poul Nyrup, som formand for EU, gjorde en hæderkronet indsats, mener Mogens Ole Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Berlingske skriver, at Poul Nyrup også har et forklaringsproblem om Kosovo-krigen ca. 1998. Situationen var helt anderledes end op til Irak-krigen. Mere end en mio. flygtninge var undsluppet Serbien og krigsforbryderen Milošević og flygtet til Kosovo. Her blev hele Kosovo angrebet af serberne.

Det var en monstrøs etnisk udrensning, der var i gang. FN nølede. Og Poul Nyrup, som formand for EU, gjorde en hæderkronet indsats. EU og USA angreb serbernes forsyningslinjer med bomber i 30 dage. Så sluttede Jugoslavien-krigene. Det fik Poul Nyrup hverken medaljer eller tak for. Mogens Ole Larsen, København K

Algoritmer holder ikke børn for øjnene

Børnene har fået deres egen Youtube-tjeneste. Youtube Kids, hedder den, og den skal med algoritmer og et par rigtige menneskehjerner sørge for, at danske børn ikke oplever ubehageligt indhold, når de hygger sig med ipad'en.

Det er et godt initiativ. Som de fleste andre børneorganisationer i Danmark, kan vi hos UNICEF Danmark kun være glade for, at internettets giganter drager omsorg for vores børn. Men filtre kan snydes og risikoen for, at der alligevel dukker uhyggelige scener op mellem videoer af Gurli Gris, er der fortsat. Derfor opfordres forældre til at være med, når børnene går på nettet.

Som verdens største børneorganisation istemmer vi gerne det kor. Men vi ved også, at netop ipad’en ofte bliver brugt som babysitter, når voksne trænger til børnefri. Så Youtube-familiehygge er blot en herlig drøm for de fleste. Hos UNICEF er mange af os selv forældre, og vi forstår behovet for en pause. Vi ved også, at så snart ungerne begynder i skole, driver deres nysgerrighed dem ind på sider, der ikke var bestemt for dem – Youtube Kids eller ej. Forældre kan sætte grænsehegn, men (heldigvis) er børn mestre i at klippe hul i dem.

Så mens vi glæder os over Youtube Kids’ forsøg på samfundssind og opfordrer forældrene til at se med, er det værd at huske, hvor vigtigt det er, at vi viser børnene, at de altid kan komme til os, når noget skræmmer – også selv om det, de har set, ligger på sider, som vi har forbudt dem at kigge på. Det er den åbenhed, der gør, at vi kan hjælpe dem, når det går galt – for det gør det – og sørge for, at de ved, hvordan de undgår, at det sker igen. Anne-Mette Friis, Børne- og ungechef, UNICEF Danmark

Hyldest til whistleblowers

Det er rystende at læse om, hvordan Helle Olsen fra Assens og alle de andre whistleblowers er blevet behandlet af deres respektive firmaer, tidligere kollegaer og endog af deres egne familier. Godt at Berlingske har taget disse ærlige menneskers efterfølgende situation op. Er vi virkelig blevet en nation af småsvindlere, der efterhånden overalt synes at dukke ud af disen, fordi modige mennesker tør vove pelsen og jobbet for at få afdækket disse åbenbart utallige  kriminelle forhold?

Da vi skulle vælge årets dansker her i Berlingske, stemte jeg på whistlebloweren, men det var der desværre ikke flertal for. Jeg tager alligevel hatten af for disse mennesker, der tør gå mod strømmen og risikere noget. Jeg er opdraget med, at med ærlighed når man længst. Dette gamle mundheld står desværre ikke længere til troende.
Brita Dalsgaard Boolsen, Kokkedal

Afskaf ejendomsbeskatningen

Gennem adskillige år har der været store problemer med beskatningen af fast ejendom. Det gælder både ejendomsværdiskatten og grundskylden, og navnlig sidstnævnte er et meget stort problem. For det første stiger grundskylden helt forskelligt afhængig af, hvor man bor. Nogle steder stiger den så voldsomt, at den kan blive et meget alvorligt økonomisk problem for ejeren. Et andet problem er, at der skal benyttes masser af folk til at gennemføre vurderingerne, og at mange af disse vurderinger bliver ganske tilfældige og uretfærdige. Alene af disse to grunde må man erkende, at ejendomsbeskatningen af enhver art er gennemgribende uretfærdig og bør afskaffes.

Et andet vægtigt argument for at afskaffe denne beskatningsform er, at husejerne betaler ejendomsskatter af penge, som i forvejen er beskattet, så der er tale om en dobbeltbeskatning, som endda er helt ude af kontrol, og som det koster alt for meget at administrere. Så der er kun én fornuftig løsning: Afskaf beskatningen af fast ejendom og grundskylden. Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Tak, Connie Hedegaard

Tak til Connie Hedegaard for klimaopfordringen til vores folkevalgte. Det har længe været svært at finde det, der engang var kendt som »anstændige borgerlige«. Partier og organisationer har rigtig svært ved at se på andet end bundlinjer. Bekymrende. Hvor skal man sætte sit kryds? John Jørgensen, Rønde