Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

13-årig skoleelev om krænkelseskulturen: »Folk skal bare tage sig sammen«

Inklusionen er en socialdemokratisk opfindelse, som har til opgave at gøre alle børn lige dumme, mener Flemming Gylling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg føler mig krænket!«

Hvornår er man krænket og hvornår skal man bare tage sig sammen? Universitetsstuderende og skoleelever overskrider tit denne grænse. På Københavns Universitet er der lige blevet indført et nyt adfærdskodeks som truer både akademisk ytringsfrihed og forskningsfrihed. Den fremfører nultolerance mod sexchikane eller krænkelser. Det er underordnet om det fysisk, verbalt eller skriftligt. En usmagelig vittighed eller en upassende kommentar kommer ikke til at være en del af workflowet på Københavns Universitet fremover.

Sexchikane er et voksende problem i nutidens verden. Og mange kvinder og mænd bliver dagligt udsat for seksuel chikane. Dog skal man passe på med at generalisere. For hvad er forskellen mellem decideret krænkelse, drillerier eller uvidende flirt? Udover det skal man passe på med at dømme andre mennesker, før andet er bevist.

Men det er et eksemplarisk eksempel på, at akademisk ytringsfrihed skrider, når alle kan stille sig op og erklære sig krænket. Man behøver ikke have bevis for krænkelsen. Det er udelukkende baseret på en følelse. Nu er det sådan, at man som krænker efterfølgende skal bevise, at man ikke har gjort noget forkert.

Hvis ikke man siger noget direkte injurierende eller blasfemisk burde man ikke kunne blive straffet, da man ikke klart vidste, hvor personens grænse var. At blive falsk anklaget eller dømt, kan komplet ødelægge en persons liv, uddannelse og fremtidige muligheder.

Der er ikke nogen konkret løsning - folk skal bare tage sig sammen.

Andreas K. Simonsen, skoleelev (13 år), Birkerød

Forskel på børns evner

Med overskriften »vold i folkeskolen« i Berlingske 8. februar bliver det nu slået fast, at inklusionen i folkeskolen har slået fejl. Ja, selvfølgelig.

Inklusionsloven af 2012 bygger på den grundlæggende misforståelse, at der ikke er forskel på børn i folkeskolen. Alle børn kan inkluderes i folkeskolen. Det kræver blot, at de får den nødvendige støtte og hjælp.

Inklusionen er en socialdemokratisk opfindelse, som har til opgave at gøre alle børn lige dumme.

Det er en ideologisk og politisk holdning, som folkeskolen har måttet leve med i mange år. Tænk blot på afskaffelsen af frimellem- og eksamensmellemskolen og nu, hvor alle skal have en studentereksamen med de problemer, det medfører. Socialdemokratiet har aldrig villet anerkende, at der er forskel på børns evner - hvad ikke alle kan lære skal ingen lære.

Så længe Folketinget ikke forstår, at lovgivningen på skoleområdet skal indrettes efter, at der er forskel på børn og undervisningen tilrettelægges efter forskellene og ikke lighederne, får vi ikke en folkeskole, der tager hensyn til børnene, men vil fortsat fastholde dem i middelmådighed.

Flemming Gylling, lektor, cand.mag. & cand.pæd., Ishøj

Marie Krarup og Jehovas vidner

Det var med forbløffelse, at jeg 7. februar læste Marie Krarups forsvar for den russiske fængselsdom over Dennis Christensen for at være aktiv i Jehovas Vidner i Rusland.

Marie Krarup er kendt for et stort kendskab til Rusland. Men hun kender åbenbart ikke den russiske forfatning, der garanterer religionsfrihed (artikel 28). Måske ved hun heller ikke, at Rusland er dømt (2010) ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for overgreb mod Jehovas Vidner. Rusland har underskrevet Menneskerettighedskonventionen, men nægter at efterleve dommen, ligesom man har undladt at efterleve andre domme, der er gået Rusland imod.

Det ville klæde Marie Krarup at slutte op om Anders Samuelsens fordømmelse af den russiske dom i stedet for at komme med en dumsmart bemærkning om, at han kan stille op til det russiske præsidentvalg.

Jørn Holdt, Gentofte

Er det nu klogt?

Levakovics-familien trækker mange spor, desværre af den negative økonomiske slags. Udvisninger synes virkningsløse, når vedkommende smutter over grænser uden kontrol. Udviste, der bliver sat på et fly oftest sekunderet af statslige opvartninger fra politietaten koster uanede beløb i millionklassen. Et enkelt medlem af Loyal to Familia er blevet trukket gennem en meget dyr retsproces helt op til Højesteret. Han blev udvist i maj 2018.

Mindre end et år efter vil Anders Samuelsen have IS-krigere hjemhentet og anbragt under lås og slå med enorme fremtidige omkostninger til følge. Ræsonnementet, der desværre ikke fremgår tydeligt nok - måske fordi vælgerne anses for knap så kloge, at de kan rumme denne molbo-strategi - er den, at så ved vi, hvor vi har dem henne. Så danner de ikke celler, terroraktioner og ulykker.

Man ved fra amerikanske fængsler, at småforbrydere uddannes til storforbrydere i fængsler. Et fængsel er et kriminelt universitet med grader, eksamensbeviser  og praktiske øvelser. Er det klogt?

Holger Overgaard Andersen, Vedbæk