Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvornår kommer de højere tobakspriser?

»Kære politikere, indfri nu jeres løfter og lad os sammen sikre mindre tobaksrøg og færre kemikalier,« skriver Jørgen Vestbo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

3. juni sad jeg i et DR-studie og så forventningsfuld frem til debatten i »Demokratiets aften«,

DRs store partilederrunde om aktuelle emner af relevans for vælgerne op til det forestående folketingsvalg. Jeg var inviteret som »ekspert« til at udtale mig om betydningen af cigaretpriser for antallet af børn og unge, der begynder at ryge.

Min indsats var om ikke overflødig, så i det mindste af mindre betydning, da næsten alle ledere af de store partier var enige om, at prisen skulle op.

Det er der flere grunde til, men to årsager trænger sig mest på. Det væsentligste er nok, at en øgning af prisen er den uden tvivl mest effektive måde til at forebygge rygning blandt børn og unge – blandt andet vist i en stor rapport fra Vidensråd for Forebyggelse sidste år. Rygerelaterede sygdomme er en af de væsentligste årsager til social ulighed i sundhed, og jo længere vi venter, jo større bliver denne ulighed.

Dertil kommer, at cigaretter aldrig har været billigere relativt set, og den lette tilgængelighed fører til, at antallet af børn og unge, der ryger, er stigende. Det i et land, der i forvejen er førende, når det f.eks. gælder dødelighed af KOL og lungekræft blandt kvinder.

Der er nu gået tre måneder siden »Demokratiets aften«, og cigaretterne koster stadig det samme.

I mellemtiden er knap 4.000 danske børn begyndt at ryge. Forsigtigt anslået vil 100 af dem dø af lungekræft – det svarer til fire skoleklasser – og et meget større antal vil blive invalideret af hjerte- og lungesygdomme.

Statsministeren sagde op til folketingsvalget for tre måneder siden, at højere tobakspriser ikke var en af Socialdemokratiets hjertesager. Det kan undre, da det lidt forenklet sagt især er den nuværende regerings vælgeres børn, der lades i stikken ved manglen på indsatser inden for forebyggelse af rygning.

Det er bemærkelsesværdigt, at siden valget er et endnu større antal danskere begyndt at anvende e-cigaretter og lignende produkter. De kan sælges uden nogen som helst form for regulation eller sikkerhedsvurdering og er i stort omfang produceret og distribueret af firmaer der ejes af tobaksindustrien.

Indåndingen af fordampede kemikalier, der følger med brugen af disse produkter, er med sikkerhed ikke uden sundhedsrisici, og de vil på linje med tobak føre til en fastlåsning af den store sociale skævhed i lungesygdomme.

Manglende tro på og respekt for politikere opstår, når de ikke lever op til det, de har lovet for åben skærm. Kære politikere, indfri nu jeres løfter og lad os sammen sikre mindre tobaksrøg og færre kemikalier og i stedet mere ren luft i danske børns lunger.