Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tre 2.500 år gamle stykker af den fantastiske udsmykning af Parthenon på Athens Akropolis kommer nu tilbage til Grækenland.
Det har pave Frans besluttet, skriver flere internationale medier.
De tre marmorfigurer, et hestehoved, et drengehoved og et mandehoved, har befundet sig på Vatikanets museum i Rom siden 1800-tallet, men nu kommer de altså tilbage til deres hjemland.
Det vil tage nogen tid, før det sker, og når det sker, vil tilbageleveringen vel at mærke ske til den græsk-ortodokse kirkes ærkebiskop, Ieronymos II, som et udtryk for Vatikanets vilje til fælleskirkeligt samarbejde, skriver The Guardian.
Begrundelsen for at give de tre figurer til den græsk-ortodokse kirke og ikke til den græske stat er også, skriver avisen, at undgå, at tilbageleveringen skal skabe præcedens, så andre lande vil kunne stille krav om tilbagelevering af genstande fra Vatikanets museum.
Den græske kulturminister, Lina Mendoni, har i en pressemeddelelse takket pave Frans for hans »generøse beslutning«. Hun siger også, at Vatikanets beslutning understøtter den græske regerings bestræbelser på at få tilbageleveret frisen og andre fragmenter fra Parthenon, de såkaldte Elgin Marbles, fra British Museum i London.
Vatikanets beslutning kommer dermed indirekte til at lægge pres på British Museum og i sidste ende den britiske regering.
Et højdepunkt på British Museum
Den fantastiske frise fra Parthenon er et af British Museums high lights. Det var den britiske diplomat Lord Elgin, der sørgede for, at samlingen af klassisk græsk kunst kom til Storbritannien i 1812.
Samlingen har gennem årtier været årsag til kontroverser og diplomatiske kriser mellem Storbritannien og Grækenland, som kræver samlingen tilbage. Presset for at få British Museum til at tilbagelevere genstandene er øget de seneste år, hvor museer over hele verden tilbageleverer kulturgenstande til deres oprindelseslande.
Så sent som i begyndelsen af december kunne britiske og græske medier fortælle, at British Museums bestyrelsesformand, den konservative politiker George Osborne, på et hotel i London havde holdt et hemmeligt møde med den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, om sagen.
»Det er muligt, at en gensidigt fordelagtig løsning kan findes. Parthenon-skulpturerne kan genforenes, og der kan tages hensyn til British Museums bekymringer,« sagde Mitsotakis ifølge det græske nyhedsbureau ANA-MPA efter mødet.
British Museum udsendte efter mødet en kort pressemeddelelse, hvor man skriver, at museet ønsker »et nyt samarbejde med Grækenland om Parthenon-skulpturerne«, og at man er parat til at gå i forhandlinger med Grækenland om det.
»(Men) vi handler inden for lovens grænse, og vi kommer ikke til at splitte vores fantastiske samling ad, da den fortæller en unik historie om vores fælles menneskehed,« hed det i pressemeddelelsen, som også fastslår, at museet »søger nye positive, langsigtede partnerskaber med lande og samfund over hele verden, herunder selvfølgelig også Grækenland«.