Hornbæk, Tisvilde eller Skagen: Her møder du kunsten ude i sommerhuslandet

Slagregnen har stået ned i stænger i seks dage, familien har fortalt de samme vittigheder alt for mange gange. Du trænger til at komme et dejligt sted hen, få en bid mad og en portion åndelig føde! Berlingske giver dig guiden til kunstmuseernes sommerudstillinger, der læner sig op ad dit sommerhusområde.

Berlingskes kunstredaktør guider til kunstmuseernes udstillinger i sommerlandet. Anbefalingerne tæller blandt andet bornholmermaler Oluf Høsts sommeratelier i Gudhjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Beier/Oluf Høst Museet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hornbæk, Rågeleje, Vejby, Tisvilde, Liseleje, Asserbo og Melby

Tegner til fortolkning

Alene i sin arkitektur er Tegner-museet værd at køre, gå eller cykle efter – med sin bygning så særegen, at den kunne være et hemmelig magasin fra en James Bond-film, der er blevet dumpet netop her på skrænten til hav og skov.

Ud over den faste udstilling med Rudolph Tegners egne opulente og følelsesladede skulpturer, udendørs og indendørs, viser museet over sommeren en særudstilling med Balder Olrik og Erik Steffensen, der begge har en fascination af Tegners livsværk.

Det er blevet til en række fotoværker, der tager udgangspunkt i Tegner, og en trappeinstallation, der giver dig mulighed for at opleve Tegners skulpturer lidt fra oven og navnlig hans monumentale værk »Frigjort« i øjenhøjde; Tegners nok mest besynderlige værk med sig selv i lotusstilling på toppen at et inferno af lystne og lidende kroppe.

Balder Olrik og Eriks Steffensen, »Frigjort«, frem til 24. oktober.

Rudolph Tegners Museum og Statuepark: Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle.

På udstillingen fortolker de to kunstnere Erik Steffensen og Balder Olrik blandt andet Rudolph Tegner gennem fotografiske værker og en større installation, der involverer et specialbygget fuldspektrumkamera. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Sylvest.

Munkeruphus’ monumenter

Vidste du, at det er Bjørn Nørgaard, der har tegnet Bispebjerg Bakke – den bugtende boligbebyggelse, der læner sig op ad Bispebjerg Hospital?

Munkeruphus, der i sig selv er et monumentalt smuk træhus, midt mellem Dronningmølle og Gilleleje, har fokus på billedhuggerens arkitektoniske arbejder og aktioner.

Gennem modeller, skitser, film og fotos, får du indblik i hans vedholdende interesse for arkitekturen, der foldede sig ud som performative foredrag om arkitektur, sociale bo- og byggeaktioner, byggeworkshop, bygningsintegrerede udsmykningsopgaver og konkrete byggeprojekter.

Lige så monumentalt forekommer det internationale kunstværk »Breathe with Me« af Jeppe Hein og ART 2030.

Anslaget til værket opstod under FNs Generalforsamling og klimatopmøde i FNs hovedkvarter i New York i 2019, hvor statsledere, klimaaktivister, børn og voksne blev inviteret til at male deres eget åndedræt – et blåt, vertikalt penselstrøg for hver udånding. Kunstprojektet har siden turneret verden over – og er nu havnet på Munkeruphus, hvor vi andre kan blive gjort opmærksomme på vores åndedrag.

Bjørn Nørgaard, »Huse er den mest udbredte form for monumenter«, frem til 14. august.

Jeppe Hein, »Breathe with Me«, frem til 12. september.

Munkeruphus: Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle.

Jeppe Hein, »Breathe with Me« i Central Park, New York, september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Strempel © Jeppe Hein. Courtesy of Studio Jeppe Hein and ART 2030..

Veddinge Bakker, Havnsø, Høve Strand, Egebjerg

Huset i Asnæs’ sommerpotpourri

De har regnet det godt ud, kunstnerne. For eksempel omkring Veddinge Bakker, hvor de i generationer har slået sig ned for at udnytte naturen og lyset i deres værker og liv.

Det har blandt andet kastet Huset i Asnæs af sig, der af de lokale blot bliver kaldt for »Huset«. Indenfor er et kunstdrevet galleri med skiftende udstillinger af husets egne og nogle af landets andre gode kunstnere.

Siden sin grundlæggelse i 1973 har kunstnere som Henry Heerup, Sigurd Swane, Bjørn Nørgaard, Arne Haugen Sørensen, John Kørner, Tal R, Olafur Eliasson og Rose Eken gæstebesøgt huset. I dag er 15 kunstnere fast tilknyttet, og de medvirker alle sammen på husets sommerudstilling.

Det gælder Anne Rolsted, Better Lübbert, Birgit Krogh, Bjarne Werner Sørensen, Charlotte Bøgh, Charlotte Krogh, Dag Aronson, Didder Geisler, Erik Varming, Hanne Løcke, Hans Helge Nielsen, Henriette Duckert, Jørgen Albrechtsen, Jørn Bromann, Lis Biggas, Margrethe Agger, Martin Birk Møller, Morten Tillitz, Poul Erik Nielsen, Søren Schaarup og Troels Trier.

Sommerudstilling med husets kunstnere frem til 22. august.

Derudover vises en række skiftende temaudstillinger med enkelte af husets kunstnere blandt andet med fokus på akvarel og færøsk kunst frem til 18. juli.

Huset i Asnæs, Storegade 31, 4550 Asnæs

Her ses værket »Andrea, girl between chairs« af Dag Aronson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dag Aronson.

Odsherred, Nykøbing Sjælland og Rørvig

Kunstnerfamilien, der tog på landet og til udlandet

Malergården i Odsherred har den berømte malerfamilie Swane levet, åndet og malet i to generationer, fra den flyttede ind i 1934 og frem til det sidste familiemedlem, Henrik Baadsgård Swanes, død i 2011.

Familiens far, Sigurd Swane, var en af dem, der introducerede det moderne maleri i Danmark omring 1910 med sine impressionistiske og følelsesladede landskabsmalerier.

Sammen med sin kone, Agnete Swane, arkitekten bag Malergården, der også var kunstneruddannet, og deres tre børn tog Sigurd Swane undervejs på nogle arbejds- og dannelsesrejser til Spanien og Portugal (i Danmarks første autocamper), hvilket afspejler sig i deres værker.

Børnene, Hanne, Gerda og Henrik, forsatte i familiens ånd ud ad forskellige kunstneriske spor – og sidespor. Gården står der endnu, med sit lyse atelier som det centrale rum og de umådeligt smukke stuer dør om dør: den røde stue, havestuen, køkkenstuen og den blå stue med kig ud mod haven og Lammefjorden.

Rundt omkring ses en del af familiens værker i rum, der står præcis, som da familien byggede deres hjem op i 1935, og giver de besøgende en fornemmelse af at havne i en tidsboble fra et rigt kunst-, familie- og venneliv fra modernismens begyndelse.

Åbent hele sommeren.

Malergården, Plejerupvej 10, Plejerup, 4571 Grevinge.

På Malergården i Odsherred kan de besøgende træde ind i en tidslomme i det hjem, der husede malerfamilien Swane i årene fra 1934 til 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Museum Vestsjælland.

Lollands Sydkyst, Hummingen og Kramnitze

Richard Winthers løsslupne totaldekorationer

Få dig én på opleveren i maler, billedhugger, professor og excentriker Richard Winthers besynderligt potente verden – malet på vægge, lofter og døre. I sit hus i Vindeby, et nedlagt alderdomshjem, som han i de sidste 17 år af sit liv levede og malede i frem til sin død i 2007, nåede han at udsmykke 71 kvadratmeter med i alt 55 malerier, hvoraf loftværkerne regnes for nogle af hovedværkerne i hans kunst.

Richard Winther malede også sine ekspressive billeder på køkkenets vægge i huset i Horslunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Threin Ottossen.

Motiverne er vilde, sultne, løsslupne og helt særegne i sin streg (dog med parafraser over Picasso, som var et af hans store idoler).

Tidligere var fotografiet blandt hans store lidenskaber og med til at forklare hans anerkendelse. Han var en af de få danske kunstnere, som har fået invitation fra Guggenheim i New York til en separatudstilling, som han takkede nej til, da han ikke mente, han havde tid, og at de i øvrigt nok også ville stjæle hans billeder.

Først efter hans død, hvor hans hus er åbnet, har Danmark for alvor lært ham og den sidste del af hans oeuvre rigtig at kende.

Over sommeren kan du udover Richard Winthers totaldekorationer opleve tre separatudstillinger i Vindeby-huset; Richard Winthers »Hieronymus i Ørkenen«, Jørgen Carlo Larsens »Genbrug og Konstruktion« og Hans Degners »Værker«, portræt- og eksperimenterende film i kælderen og Richard Winthers nyindrettede soveværelse.

Særudstillingerne vises frem til 24. oktober.

Richard Winthers Hus, Marrebæksvej 6, Vindeby, 4913 Horslunde

»Liggende dame med venlig hund« er et af de værker, der er udstillet i Richard Winthers Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Threin Ottossen.

Hvidbjerg, Juelsminde og Andkær Vig

Krop og kultur

Bliv vækket af sommerhusdøsen og tag ind til Vejle og bliv konfronteret med kropidealer, identitet og køn gennem kulturhistorien.

Fotograf Petra Kleis har over en treårig periode taget 4.000 billeder af kunstner Maja Malou Lyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Petra Kleis.

For to år siden blev Tore Hallas’ afgangværk »And going after strange flesh (their god is their belly, and they glory in their shame, with minds set on earthly things)« på Det Kongelige Danske Kunstakademi vist på Charlottenborg, og skilte sig ud som et af udstillingens mest bevægende og intense værker.

Det handler om krop, (homo)seksualitet og skam, og det skal du tage forbi Vejle og se.

Vejle Kunstmuseum har netop åbnet deres permanente udstilling »Krop«, som blandt andet indholder to nyerhvervede scoops af Petra Kleis og Gudrun Hasle i deres samling af malerier, studier, print og skulpturer fra 1600-tallet til i dag.

Tilsammen er der 400 års kropskunst, du kan spejle din egen krop og kropsforståelse i.

»KROP« – Ny permanent udstilling.

Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, 7100 Vejle

Tore Hallas' videoværk »And going after Strange Flesh« er kunstnerens afgangsværk fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og bearbejder tematikker som religion, homoseksualitet og tykhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Hallas.

Læsø

Asger Jorns venner byder indenfor

Hvert år i midten af juli har foreningen Asger J’s venner en præsentation af Lars Morells bøger om Asger Jorn. I år hans sjette udgivelse med titlen »Asger Jorn og Gérard Franceschi i Skåne«. Gérard Franceschi var en fransk forfatter og fotograf, der 1962-65 arbejdede i Skandinavien på Asger Jorns projekt »10.000 års nordisk folkekunst«.

Hvad det nærmere gik ud på, præsenterer Lars Morell på udgivelsesdagen i haven foran Jorns hus på Læsø, der ved samme moment holder åbent hus. Det giver dig årets eneste mulighed for at komme indenfor i hans bordeauxkalkede stråtæktshus, som han periodevist boede i, fra han erhvervede det i 1966 og frem til sin død i 1973.

Ellers opholdt han sig i sine atelierer i Paris eller Albissola i Italien, men det var altså atelieret her på Læsø i den ombyggede kostald, han holdt mest af, har han engang afsløret: »Mærkelig nok, men det er egentlig det første atelier, jeg har, som er indrettet helt efter mit eget hoved«.

Jorn malede ikke fra et traditionelt staffeli, men nogle reolhylder i forskellige højder. Der er desværre ingen kunst at spore på reolerne, men til gengæld alle Jorns malerklatter på vægge og gulve.

Resten af året fungerer Jorns hus som et refugium for kunstnere eller bliver lejet ud til museumsfolk, der kommer til øen for at forske – ja, man kan faktisk leje huset på Airbnb!

Sommermøde på Læsø, Læsø foredrag, bogudgivelse, åbent hus, 23. juli 2021 kl. 16.

Asger Jorns atelier Bangsbohave, Lille Strandgårdsvej 28, Læsø.

Asger Jorn boede i perioder i stråtæktshuset på Læsø, som kunstneren erhvervede sig i 1966 og benyttede frem til sin død i 1973. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Kjær/Asger J.'s venner.

Gudhjem

Gå om i den tilgroede klippehave og op ad trapperne til atelieret allerbagest og fornem det vue, Oluf Høst havde fra sit sommeratelier.

Hvilken en udsigt og hvilket sted med figen- og morbærtræer i haven og havluften i næseborene! Nede i midten af haven ligger det atelier, som Høst de første år selv benyttede og siden forærede til sin søn, Ole Wiedemannn Høst (som du kan se en særudstilling med her i sommer).

Inde i huset kan du se hans egne værker – navnlig og mest berømt de mange versioner af portåbningen og lysningen i husmandsstedet Bognemark, han igen og igen gik ud til og malede og siden købte og indrettede til sit atelier.

På førstesalen finder du hans indendørs atelier, han malede fra om vinteren; vinteren som han holdt så meget af at gengive i sine malerier. Oluf Høst slog sig ned i Gudhjem i 1929 sammen med sin kone, Hedvig, som i øvrigt også malede, men hende lærte vi aldrig rigtig at kende!

Du kan læse historien om Hedvig og Oluf Høst i kunstnerboligens førstesal; også om deres vanskelige ægteskab, der befordrede, at de begge for en tid måtte indlægge sig på hospitaler og sanatorier »med svækkede nerver«. Ud over denne tristesse er huset og Høst et vitalt bekendtskab og værd at tage til fra alle hjørner af Bornholm.

I sommer dykker museet ned i Høsts interesse for silderøgning – fra hans tidlige røgeribilleder i 1930erne til sildekonerne fra 1960erne. I sommeratelieret kan du se særudstillingen »Marv og sten« af Sif Itona Westerberg og Asbjørn Skou.

Oluf Høst Museet, Løkkegade 35, 3760 Gudhjem

Oluf Høst og hustruen Hedvig bosatte sig i villaen i Gudhjem i 1929, som siden 1998 har fungeret som museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Beier/Oluf Høst Museet.

Kerteminde, Hindsholm, Fyns Hoved og Langø

Kunstnersamlingssted i Kerteminde

Johannes Larsen Museet på Møllebakken i Kerteminde er et lille kunstnerparadis. De mættede, vovede farver på vægge, paneler og døre, fresker i spisestue, pelargonier og skulpturer i vindueskarme, en draperet vugge her og børnelegetøj der, høns og valmuer på gårdspladsen og naturligvis alle malerierne.

Ramme ved ramme hænger Johannes og Alhed Larsens værker, der indholdsmæssigt giver et aftryk af deres omgivelser; huset, familien, naturen og fuglene. Et liv i et dannet hjem, der blev et centralt samlings- og fristed for samtidens kunstnere (navnlig Fynbomalerne, som Johannes var en del af), forfattere og digtere, der kunne overnatte i en af husets 16 gæstesenge.

Her blev talt kulturpolitik og kunst – og malet. I ét væk. Huset er fra 1901, tegnet af skagensarkitekten Ulrik Plesner, som fik til opgave at skabe et hus med kun ét lysindfald fra den ene side, så familien Larsen kunne holde styr på skyggeforholdene.

I de tilbyggede lyse haller udstilles over sommeren »Færøske billeder – Samuel Joensen-Mikines«, der bliver omtalt som »færøsk malerkunsts fader«, må man forstå, og som gengav Færøernes storslåede landskaber, kultur og særlige levevilkår i sine værker.

»Færøske billeder – Samuel Joensen-Mikines«, frem til 26. september.

Johannes Larsen Museet, Møllebakken 14, 5300 Kerteminde.

Skagensarkitekten Ulrik Plesner har tegnet Johannes Larsens tidligere hjem, der i dag tjener som museum. Arkitektens opgave bestod blandt andet i at skabe et hus med blot ét lysindfald fra den ene side, så kunstnerfamilien Larsen kunne holde styr på skyggeforholdene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Larsen Museet.

Skæring, Ajstrup Strand, Mols

Kom tæt på Theodora Allens energi

Er du på Aarhus-egnen, kan vi stærkt anbefale dig at tage ind til Aarhus Kunsthal og nå at opleve den Los Angeles-baserede kunstner Theodora Allens svævende, poetiske og næsten melankolske billeder.

Man kommer straks til at tænke på svenske Hilma af Klint, der malede omkring 1900-tallets begyndelse, ja, måske var kunstneren bag det abstrakte maleris begyndelse – omend hun havde fat i en menneskenær kropslighed i sine geometriske former.

Det samme gælder i Allens værker – hvor der dog dukker konkrete genstande som guitarer, blomster, timeglas og slanger op her og dér i billeder, der kredser om himmellegemet Saturn, som man i mytologien og middelalderen har kædet sammen med melankolien. Som i Hilma af Klints billeder er der noget åndeligt søgende og eksperimenterende over hendes symbolladede malerier, der uanset det transparente udtryk virker umådeligt kraftfulde.

Aarhus Kunsthal er i øvrigt en perle i Aarhus. Tjek programmet og husk at slå et smut omkring deres skulpturpark med værker af FOS, Henriette Heise, Jillian Mayer, Jimmie Durham, Ronan & Erwan Bouroullec, Uffe Isolotto, Willy Ørskov og Jonas Frederiksen.

»Theodora Allen: Saturnine«, frem til 18. juli.

Kunsthal Aarhus, J.M Mørks Gade 13, 8000 Aarhus C.

»The Planet, No. 3«, 2020. © Theodora Allen, Courtesy Blum & Poe, Los Angeles/New York/Tokyo og Kasmin Gallery, New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Theodora Allen.

Skagen, Løkken og Kandestederne

Handler det mon om Münchhausen by proxy-syndromet?

Engleskys, det lyder smukt, ikke! Men også lidt dystert, når det handler om »den syge pige«, som var et markant motiv i nordisk kunst i sidste halvdel af 1800-tallet.

Det er temaet på Skagens Museums særudstilling i Skagen. Museerne i byen, hvor de to have mødes, og de berømte Skagensmalere slog deres rødder, er så velbeskrevet, at jeg ikke vil gøre forsøget endnu en gang. Men ikke desto mindre et smukt besøg eller genbesøg – forbi Anchers og Drachmanns hjem, naturligvis.

Tag i al fald op på selve Skagens Museum og find ud af, hvorfor »den syge pige« blev et så centralt motiv i Edvard Munch, Julius Exner, Jenny Nyström, Vilhelm Hammershøi, Eva Bonnier, Richard Bergh, Bertha Wegmann og Michael Anchers kunst. Jeg håber ikke, det handler om Münchhausen by proxy-syndromet!

»Englens Kys – syge piger i nordisk kunst«, 5. september 2021 |

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Eva Bonniers »Magdalena« fra 1887 kan ses på Skagens Museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Bonnier.