Dansk topkunstner har netop indviet stort kunstværk i New York – nu præsenteres lignende værk i Københavns metro

Et splinternyt kunstværk af Jeppe Hein skal pryde den nye metrostation på Kongens Nytorv. » Det her værk symboliserer tidsånden i øjeblikket,« siger kunstneren.

17 svævende balloner udgør et nyt kunstværk, der skal pryde metrostationen på Kongens Nytorv i mange generationer fremover. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

17 skinnende balloner, der ser ud, som om de netop er blevet sluppet af en lille barnehånd og steget til vejrs og strandet i metroens indelukke.

Det er essensen af et splinternyt værk i metroen på Kongens Nytorv i København.

Værket er døbt »Coloured Mirror Balloons« og er skabt af den internationalt anerkendte danske kunstner Jeppe Hein. Kunstværket er en fortsættelse af et allerede eksisterende værk med tre balloner i »den gamle del« af metroen på Kongens Nytorv, der har hængt der siden 2017.

Jeppe Hein, Kunstner

»Når jeg er under jorden, ønsker jeg tit at komme op igen. Det er der en fin symbolik i, og det afspejler ballonerne.«


Værket fra 2017 bliver nu fuldendt med 14 nye kulørte balloner, der hænger på udvalgte steder i stationsrummet under Kongens Nytorv som en del af den nye metrolinje, M4.

Men hvordan udsmykker man som kunstner et sted, hvor tusindvis af mennesker har deres daglige gang mange år ud i fremtiden?

»Når jeg er under jorden, ønsker jeg tit at komme op igen. Det er der en fin symbolik i, og det afspejler ballonerne. De finder deres vej gennem vinden og gennem livet måske. Det prøver jeg at hentyde til – hvor flyver vores liv egentlig hen?« siger Jeppe Hein om tankerne bag værket.

Værket skal være en integreret del af metrostationen i mange år. Flere forskellige generationer skal forholde sig til værket, og Jeppe Hein finder ballonen tidløs.

»Nogle værker er tidsbestemte, men en ballon har ingen tid på den måde. Det er et tidløst værk. Balloner har været der i mange år og vil være der i fremtiden, for det er noget, man lader sig inspirere af til fester, fødselsdage og bryllupper. Det er noget smukt at give til en anden person,« siger han.

Jeppe Hein bor og arbejder til daglig i Berlin. Her er han fotograferet ved en tidligere lejlighed i metroen på Kongens Nytorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

»Det, jeg gerne vil med min kunst og det her værk, er at få folk væk fra det daglige virvar og mylder af tanker og prøve at skabe en pause i et øjeblik. Man skal lige stoppe op og blive distraheret på en positiv måde, og få folk vendt indad,« siger han.

Samtidig peger han på, at der lige midt i coronatiden er brug for netop et ukompliceret værk, der skal skabe dialog og smil på læben.

»Værket symboliserer tidsånden i øjeblikket Det her år er det vigtigste af alle i mange år, fordi vi er nødt til at forholde os til alt i livet. De følelser, jeg har haft de sidste mange måneder, er nogle, jeg aldrig har haft før, som er svære at forholde sig til. Jeg arbejder med det i stedet for at skubbe det væk. Det viser ballonerne. Ønsket om at være på rette vej og kunne mærke efter. Man skal spejle sig i ballonerne. Hvem er det egentlig, jeg er, og hvad er det, jeg skal? Har man ikke haft tid til at gøre de de sidste fire måneder, så har man prøvet at flygte fra sig selv,« siger han.

Lignende værk i New York

Ballonerne, der skaber det samlede værk, er skabt af fiberglas og beklædt med et lag krom. De vejer ikke meget. Snoren er lavet af nylon og er bevægelig. Den vil følge vind, udsugning, eller hvad der ellers måtte være af lette briser i metroen.

Tidligere i juni åbnede Terminal B i LaGuardia-lufthavnen i New York. Her har Jeppe Hein også haft en finger med i spillet under udsmykningen. Her hænger hele 70 balloner som en del af værket »All Your Wishes«. Her står også en række skulpturelle bænke, der er skabt af Jeppe Hein. Bænkenes design skal efter hensigten også skabe dialog mellem fremmede.

Værket i metroen på Kongens Nytorv er let at afkode, og Jeppe Hein håber også, at det bliver kunst, som folk har lyst til at dele. Han har intet imod, at prædikatet »Instagram-venlig kunst« skal klæbe til hans nye værk.

»Det her værk bliver flot at fotografere, og det er flot at dele. Jeg har brugt en masse tid på at tænke over, hvad er det at dele? Jeg ser det ikke som problematisk og har intet problem med det prædikat. Kunst handler om at dele, og det håber jeg meget, folk vil. Jeg laver det selvfølgelig ikke for Instagrams skyld, men for at folk får en fysisk oplevelse.«

Værket er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond, der også fik selve ideen til et kunstværk nede i metroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Spejle og nyt stort projekt

Man kan spejle sig i Jeppe Heins nye balloner, og spejle er et gennemgående element i Jeppe Heins lange portefølje af kunstværker, der også følger ham i et nyt projekt, han arbejder på i Nordnorge. Her arbejder han på et kæmpeværk i Lofoten kaldet »Eye of the North«, som efter hans egen opfattelse kan »blive et symbol for Norden«.

»Jeg arbejder stadig med spejle som en metafor for, hvem jer er, og hvem jeg var. At turde kigge sig selv i spejlet, det er der ikke mange, der tør at gøre sådan for alvor. Der har jeg været dybt inde og kigge på mig selv, og det arbejder jeg stadig på,« siger han.

Kunstværket »Coloured Mirror Balloons« indvies officielt fredag kl. 11.