Vi kæmpede med nabobordet om saltkarret

Maden på det ellers hyggelige trattoria d'Alba mangler i den grad tilsmagning, og stedets risotto er til dumpekarakter.

L'Alba ligger i Holbergsgade i det lidt stille kvarter bag Det Kongelige Teater. Anne Bæk

Normalt er det oversaltning, som er problemet, når man går på restaurant. Kokkene har det med at gå over stregen, enten i deres iver for at få maden til at smage af så meget som muligt - eller, som som det nævnes flere gange i Martin Kongstads roman »Kokken, der holdt op med at rødme«, fordi kokken har været ude at bumle så hårdt natten i forvejen, at saltbalancen har fået et skud for boven.

Det sker derimod stort set aldrig, at man løber ind i et konsekvent undersaltet måltid ude i byen. Jeg skal helt tilbage til slutningen af 1990erne, hvor jeg besøgte Sydafrika et par år efter udfasningen af apartheid, hvor jeg konstant måtte have en saltbøsse i hånden for at få maden til smage af bare en lille smule.