Ugens vintest: Det er nemt at smadre en fjordreje – men ikke med disse vine

Er der noget bedre end friskpillede fjordrejer på en varm sommerdag? Nej vel, så hvorfor ødelægge hele oplevelsen med den forkerte vin?

Det letteste i verden er faktisk at smadre en skrøbelig, lille fjordreje ved at kaste en kornfed og smørristet chardonnay med masser af ny eg i nakken på den. Eller måske endnu værre, en tung og sukret rosé fra Syditalien – så er man i hvert fald sikker på at slå den ihjel for anden gang (rejen altså). Hemmeligheden ved en god fjordrejevin er at finde noget let og elegant, som ikke dominerer den neutrale og sarte skaldyrssmag.

Når det kommer til fjordrejer, er mit førstevalg normalt en såkaldt blanc de blanc-champagne, altså champagne lavet på druen chardonnay. Men mindre kan bestemt også gøre det, og i testen har vi et glimrende eksempel: en grüner veltliner fra et af verdens bedste kooperativer, Domaine Wachau, i Østrig. Vinene herfra er kendetegnet ved deres underspillede elegance, livlige syre og diskrete mineralitet.